Pěstování na podzim
Zdroj: www.thepioneerwoman.com
Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!
Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!

Říjen je obdobím, kdy podzim už plně převzal vládu a příroda začíná zpomalovat. Přestože dny se zkracují a teploty klesají, zahradníci mají stále spoustu práce. Tento měsíc nabízí skvělou příležitost pro přípravu zahrady na zimu i pro výsadbu plodin, které přinesou úrodu na jaře. Mezi zahradničení v říjnu patří nejen sklizeň posledních letních plodin, ale také výsadba těch zimních a péče o rostliny, které potřebují ochranu před chladným počasím. S trochou plánování můžete zajistit, aby vaše zahrada byla připravena na chladné měsíce a zároveň aby byla plná života hned na jaře. V tomto článku se dozvíte, jaké rostliny zasít, co sklidit a jaké opatření podniknout pro zajištění úspěšné zahrady.

Co zasít v říjnu

Říjen je ideální čas na výsadbu některých plodin, které v příštím roce přinesou skvělou úrodu. Mezi doporučené plodiny, které lze nyní zasít, patří hrášek a květák. Boby jsou mrazuvzdorné a mohou přečkat zimu, aby byly připraveny na jarní sklizeň. Hrášek zasazený v říjnu nabídne čerstvé plody hned na začátku léta. Květák je dalším skvělým kandidátem pro výsadbu do dobře prokypřené půdy – jakmile přijde jaro, budete mít připravené silné sazenice.

Pokud chcete maximalizovat úspěch své výsadby, věnujte pozornost půdě. Je důležité, aby byla dobře propustná a obohacená kompostem. Krytí plodin fólií nebo tunely je skvělým způsobem, jak chránit mladé rostliny před mrazem a udržet půdu teplejší po delší dobu. Při dodržení těchto základních opatření můžete zajistit zdravý růst plodin i během chladnějších měsíců.

Co sklízet v říjnu

Říjen je skvělým měsícem na sklizeň mnoha plodin, které zrály během léta. Mezi typické plodiny, které můžete nyní sklízet, patří lilek, řepa, růžičková kapusta, fazole, brokolice, mrkev a mnoho dalších. Sklizeň v tomto období je důležitá, protože plodiny by mohly být poškozeny mrazem, pokud by zůstaly příliš dlouho na zahradě.

Zvláštní pozornost věnujte dýním a zimním tykvím, které je nutné nechat po sklizni „vyléčit“. To znamená, že je potřeba je skladovat na suchém a slunečném místě, aby jejich slupka ztvrdla a byla odolnější vůči skladování. Tento proces trvá několik týdnů, a pokud je proveden správně, dýně mohou vydržet měsíce bez újmy.

Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!
Zdroj: www.thespruce.com

Péče o zeleninu a plodiny před zimou

Jakmile sklidíte poslední plodiny, je čas postarat se o záhony a připravit je na zimu. Uvolněte půdu odstraněním starých a již nepoužitelných rostlin. Pokud máte zbytky silnějších stonků, jako je kukuřice, nasekejte je na menší kousky, aby rychleji zkompostovaly. Tento krok nejenže zlepší strukturu půdy, ale také přidá cenné živiny pro budoucí plodiny.

Pro zeleninu, která zůstane na zahradě přes zimu, jako jsou růžičková kapusta a některé druhy zimních salátů, je dobré použít podpěry nebo ochranné fólie. Například růžičkovou kapustu lze podpořit pomocí kolíků, aby se při silném větru nevyvrátila. Stejně tak je dobré chránit zeleninu před ptáky pomocí sítí, které zabrání jejich poškození.

Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!
Zdroj: www.thespruce.com

Sázení česneku a cibulovin

V říjnu je ideální čas pro výsadbu česneku a cibulí. Tyto plodiny potřebují chladnější podmínky, aby správně zakořenily a vytvořily silné rostliny na jaře. Česnek je dobré sázet do dobře odvodněné půdy, přičemž mezi jednotlivými stroužky by mělo být asi 10–15 centimetrů.

Cibulové sady lze také sázet na podzim, aby měly dostatek času zakořenit. Pokud chcete mít úspěšnou úrodu česneku a cibule, je důležité zajistit, aby půda nebyla příliš zhutněná a umožňovala dostatečný přístup vzduchu ke kořenům. Po výsadbě doporučujeme záhon přikrýt vrstvou mulče, aby se zabránilo rychlému vysychání půdy a ochránily mladé rostliny před mrazem.

Celkově lze říci, že říjen je na zahradě měsícem příprav a sklizně. Je to čas, kdy se zahradníci musí postarat o zbylé letní plodiny, zasadit zimní plodiny a připravit záhony na zimu. Správná péče o zahradu v tomto období může výrazně ovlivnit kvalitu úrody v příštím roce. Ať už se jedná o výsadbu bobů, sklizeň dýní nebo ochranu růžičkové kapusty před větrem, každý krok přispívá k úspěšnému pěstování rostlin. Nezapomeňte také na výsadbu jahod, česneku a cibulovin, které jsou důležité pro úrodu na jaře. Péče o zahradu v říjnu je klíčová pro zajištění, že vaše zahrada zůstane produktivní a zdravá i v chladnějších měsících.

Podívejte se i na náš další článek! Okouzlující podzimní květinové záhony: kouzlo předzahrádky

Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!
Zahradničení v říjnu: co vysadit, sklidit a na co nezapomenout!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno