květináče
Zdroj: www.thespruce.com

Začátek kontejnerové zahrady je jednoduchý a vyžaduje jen pár základních věcí: kontejner, rostliny, zeminu a vodu. Kontejnerové zahradničení se příliš neliší od zahradničení v klasickém záhonu. Mnoho květin a zeleniny, které běžně pěstujete v zemi, můžete také úspěšně pěstovat v kontejnerech. Navíc je tento způsob zahradničení ideální pro ty, kdo mají omezený prostor nebo chtějí přidat do své zahrady nějakou pestrost a flexibilitu.

Předtím, než začnete s kontejnerovou zahradou, zde je několik tipů, které vám pomohou udržet vaše rostliny naživu a ve skvělé kondici.

Vyberte správnou půdu

Jednou z nejčastějších chyb při kontejnerovém zahradničení je použití nevhodné půdy. Zahradní centra a obchody s domácími potřebami nabízejí různé druhy půdy a substrátů. Některé rostliny potřebují dobře propustnou půdu, jiné zase půdu bohatou na živiny a většina rostlin si vystačí s univerzálním substrátem. Pokud víte, co chcete pěstovat, zjistěte specifické požadavky rostliny na půdu, abyste mohli vybrat ten správný substrát.

Zahradničení: jak začít s kontejnerovým zahradničením
Zdroj: www.thespruce.com

Vyberte správné kontejnery

Možnosti pro kontejnery jsou téměř neomezené. Nepřehlížejte kontejnery, které mohou sloužit jako závěsné koše nebo „nalezené“ objekty kolem domu. Od sudů na whisky po šálky na čaj, prakticky každý kontejner může být domovem pro rostliny. Jediným omezením je, že kontejnery musí mít odtokové otvory. Menší kontejnery drží méně půdy a vyžadují větší péči při udržování správné vlhkosti půdy.

Zahradničení: jak začít s kontejnerovým zahradničením
Zdroj: www.thespruce.com

Zajistěte dobrou drenáž

Lidé často řeší, jak udržet své kontejnerové rostliny dobře zavlažené, ale přemokření může být také problémem. Rostliny mohou doslova „utopit“. Plastové květináče jsou více náchylné k přemokření rostlin než hliněné, protože hliněné „dýchají“, zatímco plast je nepropustný pro odpařování. Ujistěte se, že vaše květináče mají dostatečné odtokové otvory, aby voda nezůstávala na dně.

Zahradničení: jak začít s kontejnerovým zahradničením
Zdroj: www.thespruce.com

Vyberte nejlepší rostliny pro kontejnerovou zahradu

Co chcete pěstovat? Kontejnerové zahrady mohou být praktické, dekorativní nebo plné užitku. Možná chcete pěstovat zeleninu a bylinky, nebo oživit prostor barevnými květinami. Při výběru zvažte konečnou velikost, barvu, texturu a péči, kterou rostlina vyžaduje. Péče zahrnuje světelné podmínky, vodu a vlhkost, potřeby půdy a hnojení.

Zahradničení: jak začít s kontejnerovým zahradničením
Zdroj: www.thespruce.com

Sbírejte inspiraci pro Vaši kontejnerovou zahradu

Než se pustíte do něčeho konkrétního, podívejte se na příklady v časopisech, online nebo na kontejnerové zahrady ve vašem okolí. Vytvořte si nástěnku s nápady nebo si shromažďujte obrázky a procházejte je, abyste zjistili, co se vám nejvíce líbí. Je tam nějaký společný prvek v kombinacích rostlin nebo barevných schématech?

inspirace
Zdroj: www.thespruce.com

Proč začít s kontejnerovým zahradničením?

Existuje mnoho důvodů, proč by kontejnerové zahradničení mohlo být pro vás ideální. Můžete kontrolovat směs půdy, což vám umožní pěstovat rostliny, které by jinak v přírodní půdě nebo vaší oblasti neměly šanci. Kontejnery lze přemísťovat podle měnících se světelných podmínek nebo do stínu během horkých letních měsíců. Cenné rostliny můžete přesunout dovnitř, když se ochladí. Pokud pronajímáte dům, kde není dovoleno sázet do země, nebo nemáte zahradu, kontejnerové zahradničení je skvělým řešením.

Kontejnerové zahradničení je flexibilní, zábavný a přístupný způsob, jak si užívat zahradničení, ať už máte omezený prostor nebo chcete přidat nějaké nové prvky do vaší zahrady. Správným výběrem půdy, kontejnerů a rostlin můžete vytvořit krásnou a funkční zahradu, která bude prospívat po celý rok. S trochou plánování a inspirace se kontejnerové zahradničení může stát oblíbeným způsobem, jak trávit čas venku a přinést přírodu blíže k vašemu domovu.

Podívejte se i na náš další článek! 7 chyb při pletí, které vám ztěžují zahradničení

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno