Pěstování v zavařovacích sklenicích
Zdroj: www.buzzfeed.com
Zahradničení bez plastů: recyklujte
Zahradničení bez plastů: alternativy
Zahradničení bez plastů: kompost

Zahradničení může být úžasným způsobem, jak se přiblížit přírodě, ale plastové odpady, které s tím často souvisejí, mohou zanechat negativní dopad na životní prostředí. Existuje však mnoho způsobů, jak si užít krásnou zahradu bez plastů. Níže naleznete deset praktických tipů, jak minimalizovat používání plastů při zahradničení.

1. Nakupujte lokálně a bez plastů

Kupujte rostliny pěstované v místě vašeho bydliště, zejména ty, které jsou dostupné jako bareroot během zimy. Vyhněte se rostlinám dováženým ze zahraničí a těm, které jsou prodávány v plastových květináčích. Hledejte mateřské školy, které nabízejí rostliny v ekologických obalech, jako jsou POSIpoty, a preferujte ty, které prodávají kompost v opakovaně použitelných pytlích.

Zahradničení bez plastů
Zdroj: zerowastechef.com

2. Vždy kupujte kompost bez rašeliny

Rašelina je vzácný přírodní zdroj, jehož těžba škodí životnímu prostředí. Hledejte zahradní centra, která prodávají kompost bez rašeliny, ideálně v pytlích pro opakované použití. Společnosti jako Melcourt nabízejí kvalitní kompost bez rašeliny, který je šetrný k přírodě.

3. Ptejte se, zda potřebujete pesticidy

Namísto nákupu pesticidů v plastových obalech se snažte nalézt přirozenou rovnováhu v boji proti škůdcům. Pokud máte rostliny, které jsou náchylné na škůdce a choroby, zvažte, zda by nebylo lepší přestat je pěstovat a hledat odolnější alternativy. Studie ukazují, že přirozené prostředí s různorodou flórou a faunou může pomoci regulovat škůdce bez nutnosti chemických prostředků.

4. Používejte netkané ochrany a vázací materiály bez plastů

Při výsadbě stromů používejte ochrany vyrobené z recyklovaného kartonu, které se během několika let rozpadnou a nebudou představovat zátěž pro životní prostředí. Pro vázání rostlin je ideální jute, která je biologicky odbouratelná a může být kompostována spolu s rostlinnými zbytky na konci sezóny.

5. Recyklujte a znovu používejte

Pokud již máte plastové květináče a tácy, snažte se je čistit a skladovat na světlém místě, aby vydržely co nejdéle. Postupně přecházejte na keramické nebo terakotové nádoby, které mají vynikající vlastnosti pro růst rostlin a mohou být nalezeny na bleších trzích nebo přes online platformy.

Zahradničení bez plastů: recyklujte
Zdroj: blog.wonderbly.comZahradničení bez plastů

6. Vyhýbejte se plastovým skleníkům a krytům

Plastové skleníky a kryty často vypadají jako praktické řešení, ale po několika letech používání se rozpadnou a stanou se odpadem. Skleněné skleníky a kryty jsou dlouhodobě lepší volbou, neboť vydrží mnohem déle a jsou ekologičtější.

7. Používejte jutovou síťovinu a provazy

Pro plodiny jako fazole je jutová síťovina vynikající volbou, protože ji můžete na konci sezóny spolu s rostlinami hodit na kompost. Tímto způsobem se vyhnete plastovým sítím, které se nerozkládají a zanechávají stopu v životním prostředí.

8. Zvažte alternativy k plastovým květináčům

Na trhu jsou dostupné květináče vyrobené z různých ekologických materiálů, jako je kokosová vlákna. Tyto alternativy jsou biologicky odbouratelné a přátelské k životnímu prostředí.

Zahradničení bez plastů: alternativy
Zdroj: www.gardenersworld.com

9. Vytvářejte vlastní kompost

Domácí kompostování je skvělý způsob, jak recyklovat organický odpad a vyhnout se používání plastových pytlů na kompost. Investujte do kompostéru nebo si vytvořte jednoduchý kompostovací systém z přírodních materiálů.

Zahradničení bez plastů: kompost
Zdroj: lawnlove.com

10. Podporujte a sdílejte ekologické postupy

Zapojte se do komunitních zahrad a sdílejte své zkušenosti s ostatními. Podporujte zahradní centra a výrobce, kteří se zavazují k redukci plastů a používání udržitelných metod.

Celkově lze říci, že přechod na zahradničení bez plastů vyžaduje určitou snahu a změnu myšlení, ale výsledek stojí za to. Snížením plastového odpadu přispíváte k ochraně životního prostředí a vytváříte zdravější a udržitelnější zahradní prostředí. Přijměte výzvu a začněte již dnes s těmito jednoduchými kroky. Vaše zahrada a příroda vám poděkují.

Podívejte se i na náš další článek! Jak se zbavit mravenců: praktické tipy pro domácnost i zahradu

Zahradničení bez plastů: recyklujte
Zahradničení bez plastů: alternativy
Zahradničení bez plastů: kompost

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno