Káva jako hnojivo pro rostliny
Zdroj: www.marthastewart.com
Využití kávy na zahradě: prospěšné živiny
Využití kávy na zahradě: rizika
Využití kávy na zahradě: použití

Zbytkovou kávu ze snídaně často vyléváme do dřezu nebo ji vyléváme ven. Co kdyby ale šla využít na zahradě? Přidání kávových zbytků do půdy nebo použití kávových sedlin kolem rostlin je rada, kterou si zahradníci předávají již po generace. Ale skutečně to pomáhá k lepšímu zdraví vašich rostlin? Někteří tvrdí, že přínosy kávy pro rostliny jsou obtížně kvantifikovatelné. Níže se dozvíte, co o tom říkají odborníci, a jaké jsou přínosy, rizika a nejlepší techniky pro využití kávy na vašich rostlinách.

Káva obsahuje živiny, které jsou pro rostliny prospěšné

Kávové sedliny obsahují několik živin, které jsou oblíbeným doplňkem půdy na zahradách, včetně dusíku, draslíku, hořčíku a mědi. Vařená káva, i když méně výživná, stále obsahuje určité množství těchto prvků. Dusík je klíčovým makroživinou pro růst rostlin, protože je nezbytný pro syntézu proteinů a dalších esenciálních rostlinných sloučenin. Draslík je nezbytný pro celkové zdraví rostlin, protože se podílí na procesech jako fotosyntéza, příjem živin a regulace vody. Hořčík je základní složkou chlorofylu, který pomáhá rostlinám fotosyntetizovat. Ačkoli je měď potřeba v menším množství, hraje roli v enzymatických funkcích a syntéze proteinů.

Využití kávy na zahradě: prospěšné živiny
Zdroj: myplantin.com

Přínosy použití kávy ve vaší zahradě

Když přidáte mletou nebo vařenou kávu do své zahrady, můžete zvýšit množství těchto esenciálních živin v půdě, i když některé výzkumy ukazují, že tento nárůst je poměrně malý. Káva poskytuje zdroj uhlíku pro půdní mikroorganismy, což může zlepšit strukturu půdy, snížit erozi a udržet živiny. Bylo také zjištěno, že káva je úspěšným odpuzovačem slimáků, který je účinnější než tradiční repelenty na bázi metaldehydu. Roztok jedné části vody a dvou částí kávy byl dostatečně silný, aby odradil 100 % slimáků ve studii od ošetřené půdy.

Rizika použití kávy na rostliny

V nízkých koncentracích káva pravděpodobně nezpůsobí žádné velké nepříznivé účinky na vaší zahradě. Nicméně, kávové sedliny by neměly být používány jako náhrada za hnojivo. Kávové sedliny mohou být dobrým doplňkem k vyváženému plánu hnojení, ale neměly by být považovány za samostatné hnojivo, protože postrádají některé živiny, jako je fosfor a vápník, které rostliny také potřebují.

Využití kávy na zahradě: rizika
Zdroj: myplantin.com

Zvyšuje kyselost půdy

Tradiční zahradnická moudrost tvrdí, že káva může snížit pH vaší zahrady, což může způsobit problémy rostlinám, které prospívají v neutrální nebo zásadité půdě. Pokud kávové sedliny nejsou správně začleněny do půdy, mohou vytvořit hustou vrstvu na povrchu půdy, která může bránit pronikání vody. Výzkumy také ukazují, že vyšší hladiny kofeinu mohou vést k nižším hladinám klíčivosti semen a pomalejšímu růstu rostlin.

Jak používat kávové sedliny nebo vařenou kávu ve vaší zahradě

Správné množství kávy, které přidáte do své zahrady, vám umožní využít výhody bez potenciálních rizik. Správné množství kávy závisí na existujících hladinách živin a pH půdy, stejně jako na specifických potřebách vašich rostlin. Použití kávových sedlin je lepší než vařené kávy, protože většina kyselosti byla odstraněna během procesu vaření. Kávové sedliny lze posypat na povrch půdy nebo lehce zapracovat. Pokud používáte vařenou kávu, nechte ji vychladnout a poté ji nalijte na půdu, nikoli na listy. Přitom je třeba brát v úvahu celkové potřeby rostlin na zalévání.

Využití kávy na zahradě: použití
Zdroj: myplantin.com

Celkově lze říci, že přidání kávy do vaší zahrady může mít několik přínosů, jako je zvýšení množství živin v půdě a zlepšení její struktury. Nicméně je důležité používat kávu s mírou a nepoužívat ji jako náhradu za kompletní hnojivo. Používání kávových sedlin může být skvělým doplňkem vaší zahradnické rutiny, ale je důležité být opatrný s množstvím a správným začleněním do půdy. Používání kávy v zahradě může také pomoci odradit škůdce, jako jsou slimáci, což může být dalším přínosem. Při správném použití může káva přinést do vaší zahrady mnoho pozitivních efektů.

Podívejte se i na náš další článek! 6 nezbytností, které si oblíbíte pro domov a zahradu

Využití kávy na zahradě: prospěšné živiny
Využití kávy na zahradě: rizika
Využití kávy na zahradě: použití

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno