Trávník z heřmánku
Zdroj: www.marthastewart.com
Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku

Heřmánek není jen známou bylinkou, která se často používá v čajích, ale může se stát také krásnou alternativou klasického trávníku. Heřmánek je členem rodiny hvězdnicovitých a jeho nízké nároky na údržbu a odolnost vůči suchu z něj činí ideální volbu pro ty, kteří hledají méně náročný způsob, jak pokrýt zahradu zelení. Pokud máte na zahradě plochu s minimálním provozem, heřmánek může být přesně to, co hledáte. V článku se dozvíte, jak a kde heřmánek pěstovat, jaké odrůdy jsou vhodné, a také si projdete kroky péče o tento nenáročný a přitažlivý rostlinný koberec. Vytvoření heřmánkového trávníku může být nejen praktickým řešením, ale také voňavou a estetickou ozdobou vaší zahrady. Vytvořte si trávník z heřmánku!

Kam zasadit heřmánkový trávník

Heřmánek je třeba vysadit na slunné místo s dobře propustnou půdou. Tento druh rostliny sice dokáže odolávat sušším podmínkám, ale nemá rád nadměrnou vlhkost nebo trvalé zastínění. Nejlepších výsledků dosáhnete, pokud se zaměříte na slunná místa na zahradě, kde bude mít heřmánek dostatek světla. I když heřmánek snese občasné sešlapávání, není vhodný do prostor s vysokým provozem, jako jsou hlavní cesty či dětská hřiště. Abyste minimalizovali poškození rostlin, doporučuje se použít zpevněné stezky, například kamenné dlaždice, které umožní chodit po zahradě, aniž byste šlapali přímo na rostliny. Heřmánek může také skvěle vypadat kolem teras či v záhonech podél cestiček, kde vytváří voňavý koberec.

Kdy heřmánek vysadit

Ideální doba pro výsadbu heřmánku je na jaře, kdy již pominulo riziko mrazů. Jarní výsadba poskytuje heřmánku dostatek času k zakořenění a k ukládání potřebných živin, což je klíčové pro jeho růst a odolnost v následujících měsících. Některé odrůdy heřmánku lze vysazovat i na podzim, zejména pokud chcete, aby vaše zahrada byla připravena na příští vegetační období. Při výsadbě heřmánkového trávníku můžete použít semena, sazenice nebo malé řízky. Pamatujte, že pokud se rozhodnete pro semena, potřebují světlo k vyklíčení, takže je nezasazujte příliš hluboko do půdy. Po zasetí je důležité udržovat půdu vlhkou, dokud se rostliny plně nezakoření.

Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak heřmánek vysadit

Pokud se rozhodnete pěstovat heřmánek ze semínek, je nejlepší začít s jejich předpěstováním zhruba 4 až 6 týdnů před posledním očekávaným mrazem. Jakmile je dostatečně teplo, můžete semena zasít přímo na zahradu. Při setí je důležité, aby semena byla jen lehce vtlačena do půdy, protože potřebují světlo k vyklíčení. Po vysetí zajistěte, aby byla půda pravidelně vlhčená, a to alespoň do doby, než rostliny zakoření, což může trvat přibližně tři měsíce. Po této fázi již heřmánek nebude vyžadovat tak častou zálivku a stane se mnohem odolnějším. Důležité je také dbát na to, aby půda byla dobře odvodněná, což pomůže předcházet hnilobě kořenů.

Péče o heřmánkový trávník

Heřmánek je relativně nenáročná rostlina, která však vyžaduje určitou péči, aby mohla prospívat. Nejlépe se mu daří na slunných místech, ale snese i mírný polostín. Pokud je však vysazen v příliš stinných podmínkách, nemusí růst tak hustě a rovnoměrně. Při výsadbě je dobré obohatit půdu o organický materiál, jako je kompost, který podpoří zdravý růst. Heřmánek nepotřebuje hnojivo, ale je důležité ho v začátcích pravidelně zalévat, dokud nezakoření. Jakmile se rostlina usadí, stačí ji zalévat méně často a nechat ji mezi jednotlivými zálivkami mírně vyschnout. Přílišná vlhkost může způsobit problémy s houbovými chorobami, proto dbejte na správnou zálivku.

Odrůdy heřmánku vhodné pro trávník

Existují různé druhy heřmánku, které se liší svou výškou a vzhledem. Pro vytvoření trávníku je ideální volbou římský heřmánek (Chamaemelum nobile), který je trvalkou dorůstající výšky 15 až 30 centimetrů. Nejpopulárnější odrůdou pro trávníky je ‚Treneague‘, což je zakrslá varianta, která dorůstá pouze 10 centimetrů a nevytváří květy. Díky tomu není nutné heřmánek pravidelně seřezávat, a navíc trávník nevypadá neupraveně. Některé vyšší druhy heřmánku, jako je německý heřmánek (Matricaria recutita), nejsou pro trávník vhodné, protože mohou dorůst až do výšky 60 centimetrů a mají tendenci se samovolně vysemenit, což by mohlo narušit vzhled trávníku.

Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Zálivka a údržba heřmánkového trávníku

Zpočátku je nutné heřmánek zalévat pravidelně, aby se dobře zakořenil. Jakmile se rostliny plně usadí, stávají se poměrně odolnými vůči suchu a stačí je zalévat méně často. Doporučuje se hlubší zálivka s delšími intervaly mezi jednotlivými zaléváními, což podpoří zdravý růst kořenů. Příliš časté zalévání v malých dávkách může způsobit mělké zakořenění a zvýšit riziko vzniku plísní a houbových chorob. Důležitým prvkem péče o heřmánek je také odstranění případných plevelů, které by mohly konkurovat rostlinám o živiny a vodu. Pokud jde o seřezávání, odrůda ‚Treneague‘ ho nepotřebuje, zatímco vyšší druhy, pokud jsou použity, mohou vyžadovat občasné seřezání, aby trávník vypadal upraveně.

Běžné problémy při pěstování heřmánku

I když je heřmánek odolná rostlina, může se občas setkat s určitými problémy. Jedním z nejčastějších je utužení půdy, které vzniká při častém šlapání na trávník. Heřmánek je citlivý na utuženou půdu, což může omezit jeho růst a způsobit ztrátu hustoty. Dalším problémem mohou být škůdci, jako jsou mšice nebo třásněnky, které se mohou objevit během teplejších a vlhčích období. Vysoká vlhkost může rovněž způsobit houbové choroby, zejména v deštivém období. Abyste předešli těmto problémům, je důležité zajistit dobré proudění vzduchu kolem rostlin a udržovat optimální zálivku. V případě škůdců je možné použít organické insekticidní mýdlo.

Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Zdroj: www.bobvila.com

Heřmánek je skvělou alternativou k běžnému trávníku, která nejen že poskytne vaší zahradě jemný, voňavý vzhled, ale také vyžaduje méně údržby než klasický trávník. Je důležité zvolit správné místo pro výsadbu, ideálně slunné s dobře propustnou půdou. Pravidelná zálivka je klíčová zejména v prvních fázích růstu, později už je heřmánek mnohem odolnější. Správná péče zahrnuje také kontrolu plevelů a ochranu před škůdci. S trochou péče se vám podaří vytvořit krásný, nízkoúdržbový trávník, který bude nejen esteticky přitažlivý, ale také praktický.

Podívejte se i na náš další článek! Kvetoucí podzim: rostliny, které Vás potěší až do zimy

Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku
Vytvořte si trávník z heřmánku: alternativa k běžnému trávníku

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno