zahrada
Zdroj: www.thisoldhouse.com
menší rostliny
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit

Vytvoření zahrady od základů může být buď velmi nákladné, nebo překvapivě šetrné k peněžence, v závislosti na vašem přístupu. S využitím chytrých strategií týkajících se rostlin a materiálů a zvládnutím některých úkolů sami můžete vytvořit krásný venkovní prostor, který bude odrážet váš osobní styl a kreativitu. Podívejte se na 7 způsobů, jak vytvořit zahradu od základů.

1. Zvolte menší rostliny

Při nákupu rostlin pamatujte, že větší květináče s vyrostlými rostlinami představují výrazné náklady, které odrážejí čas a péči pěstitelů při jejich vychování. Volba menších rostlin vám nejen ušetří peníze na počátečním nákupu, ale také budou tyto rostliny potřebovat méně zavlažování a péče při jejich zakořenění. Pro doplnění vaší zahrady můžete dočasně vysadit jednoletky, které zaplní mezery, zatímco menší rostliny dorůstají.

menší rostliny
Zdroj: www.gardengatemagazine.com

2. Naučte se množit rostliny

Pěstování rostlin z semínek nebo řízků je ekonomický způsob rozšíření vaší zahrady bez vysokých nákladů. Semena jsou cenově dostupná a řízky lze snadno získat z existujících rostlin ve vaší zahradě nebo od přátel. Mnoho oblíbených zahradních rostlin, jako jsou pelargonie, levandule a růže, se dobře množí z řízků, což vám poskytne zdarma nové rostliny, které se dobře přizpůsobí podmínkám vaší zahrady.

Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Zdroj: www.skh.com

3. Využijte samovýsevy

Povolit květinám, aby se přirozeně rozsévaly, je šetrným způsobem, jak získat více rostlin bez jakýchkoli nákladů. Rostliny jako geránium, mák a verbéna bonariensis budou rozsévat semena po vaší zahradě, zaplňujíc mezery a vytvářejíce přirozenější vzhled zahrady. Tento přístup nejen šetří peníze, ale také podporuje biodiverzitu a dynamický, neustále se vyvíjející krajinu vaší zahrady.

4. Vyrobte si vlastní zahradní architekturu.

Náklady na zahradní architekturu mohou rychle narůst, zejména pokud najímáte profesionály na rozsáhlé projekty tvrdých ploch. Zvažte možnost DIY řešení, jako jsou trávníkové stezky nebo štěrkové terasy, které výrazně snižují náklady na práci. Můžete dokonce získat materiály zdarma, například dřevěné štěpky od místních arboristů, což dále snižuje náklady.

Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Zdroj: www.gardenista.com

5. Kupte holé kořeny rostlin

Stromy, živé ploty a keře tvoří základ vaší zahrady a poskytují důležitou strukturu, když trvalky a další rostliny odumírají v zimním období. Mohou však být nejdražšími rostlinami k nákupu. Jedním způsobem, jak výrazně snížit náklady, je koupě holých kořenů místo rostlin v květináčích. Ekonomické rostliny na živý plot lze zakoupit v různých výškách a pěstovat do živých plotů, stromů nebo na topiary a pokud si je koupíte na konci sezóny, jsou tyto ceny dále zlevněny. Irisy a některé trvalky budou mnohem levnější, pokud budou koupeny jako holé kořeny.

6. Opakujte, recyklujte, upotřebujte znovu

Využívání recyklace a repurpozice je skvělým způsobem, jak vytvářet zahradu s osobitým charakterem a zároveň šetřit prostředky.

Místo nákupu nových, prohledejte aukce, bleší trhy a online trhy, jako je eBay, a hledejte levné nebo dokonce zdarma předměty, které můžete využít ve své zahradě. Staré dřevěné nádoby, plechovky, staré nářadí nebo nábytek lze snadno přeměnit na květináče, nádoby na rostliny nebo dekorace pro vaši zahradu. Například staré dřevěné sudky mohou sloužit jako dekorativní nádoby na rostliny, zatímco staré kovové plechy mohou být použity jako okraje na záhony a záhony.

Pokud máte možnost, využijte padlé větve a odumřelé dřevo jako přírodní hraničení nebo podpěry pro rostliny. Tento přístup nejen že šetří peníze, ale také přispívá k udržitelnosti a kreativitě vaší zahrady.

Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Zdroj: www.gardenista.com

7. Zamilujte se do keřů

Pokud pracujete s větší zahradou a rozsáhlými výsadbami, dávejte přednost keřům. Tyto rostliny přinášejí celoroční strukturu a často vyžadují jen minimální údržbu, což z nich činí skvělou volbu pro plánování a dlouhodobou údržbu vaší zahrady.

Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Zdroj: www.housedigest.com

Celkově lze říci, že efektivní správa financí při vytváření zahrady od nuly je klíčem k úspěchu. S využitím menších rostlin, množení rostlin, samovýsevů a DIY přístupu k tvrdým plochám můžete výrazně snížit náklady a přitom vytvořit zahradu plnou osobitého charakteru a krásy. Dále recyklace a repurpozice předmětů přináší do vaší zahrady jedinečnost a udržitelnost. Prioritizace keřů jako stabilních prvků zahrady dále zjednodušuje údržbu a zajišťuje dlouhodobou estetiku vašeho venkovního prostoru.

Podívejte se i na náš další článek! Zaštipování rajčat: pro bohatou úrodu

menší rostliny
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit
Vytváření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno