Tuříny
Zdroj: www.verywellhealth.com
Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve
Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve

Tuříny a brukve možná nejsou mezi nejoblíbenějšími druhy zeleniny, ale jsou chutné, spolehlivé a rychle rostou. Jsou skvělým doplňkem do zahrady, který často nenajdete v obchodech. Jejich pěstování je snadné a mají dlouhou sezónu výsevu. Listy tuřínu mohou být sklizeny na jaře jako alternativa špenátu. Brukve, pěstované podobně jako tuříny, jsou skvělým zdrojem zeleniny na zimu. Tento článek vás provede různými odrůdami, způsoby přípravy půdy, výsevu a sklizně tuřínů a brukví. Naučíte se také, jak se vyhnout běžným problémům a jak zajistit, aby vaše úroda byla co nejlepší. Vypěstujte si vlastní!

Odrůdy tuřínu

‘Aramis’ Odrůda ‚Aramis‘ je tuřín s fialovou špičkou, který je ideální pro pěstování na menších prostorech, kde může vytvořit opravdu malé kořeny. Tato odrůda je skvělá pro ty, kteří chtějí rychlou sklizeň a malé, chutné kořeny.

‘Tokyo Cross F1’ Tento tuřín získal ocenění RHS Award of Garden Merit. Je to bílý tuřín, který je připraven ke sklizni již za 35 dní od výsevu. ‚Tokyo Cross F1‘ je známý svou rychlostí růstu a jemnou chutí, což ho činí oblíbeným mezi zahrádkáři.

‘Invitation’ ‚Invitation‘ je brukev odolná vůči kořenovým chorobám a padlí, která vyniká skvělou zimní odolností. Tato odrůda je ideální pro pěstování v chladnějších podmínkách, kde poskytuje spolehlivou a chutnou úrodu.

Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Příprava půdy

Tuříny a brukve jsou součástí stejné čeledi jako zelí a kapusta, a proto vyžadují podobné podmínky pro růst. Potřebují pevnou, středně úrodnou půdu, která byla na podzim obohacena kompostem nebo hnojem. Tato úprava pomáhá půdě udržet vlhkost a zajišťuje rovnoměrný růst kořenů. Pokud je vaše půda málo úrodná, můžete před výsevem přidat univerzální hnojivo. Slunné místo během dne je důležité, i když snesou částečný stín. Výsadba do pevné půdy také pomáhá předcházet popraskání kořenů po silném dešti následujícím po suchém období.

Kdy sít tuříny a brukve

Semena tuřínu lze vysévat od února pod ochranným krytem, pokud není půda příliš vlhká. Pokud máte skleník nebo fóliovník, můžete tuříny vysévat ještě dříve. Venku v těžké jílovité půdě je lepší počkat až do pozdější části sezóny, kdy teplota půdy dosáhne přibližně 7 °C. Pokud jste netrpěliví, můžete tento proces urychlit zakrytím půdy černou fólií od ledna. Hlavní plodiny nebo ty, které se vysévají pro pozdní sklizeň, se vysévají v červenci a srpnu. Brukve se vysévají později, od května dále.

Jak sít tuříny a brukve

Semena vysévejte řídkým výsevem do rýh asi 13 mm hlubokých. Přikryjte jemnou půdou a dobře zalijte. Pokud je počasí suché, zalévejte základ rýhy před výsevem. Řady by měly být 15-20 cm od sebe pro rané odrůdy a až 30 cm pro hlavní plodiny. Tuříny rostou velmi dobře v nádobách a malé, jemné rané odrůdy jsou pro tento účel nejlepší. Vyberte si dobře propustný univerzální kompost a při dozrávání kořenů podávejte hnojivo s vysokým obsahem draslíku.

Péče o rostliny

Sazenice by měly vyklíčit do 10 dnů a rychle se vyvíjet. Postupně je prořeďujte, až budou rostliny asi 15 cm od sebe pro rané odrůdy a 25 cm pro hlavní plodiny. Prořezy můžete použít do salátů nebo stir-fry. Udržujte zalévání během suchých období a pravidelně vytrhávejte plevele, aby nedocházelo ke konkurenci.

Sklizeň tuřínů a brukví

Ranější odrůdy mohou být připraveny ke sklizni za pouhých šest týdnů od výsevu, ale mohou trvat až 12 týdnů v závislosti na podmínkách. Nejlépe chutnají, když jsou ještě malé a jemné, a lze je syrové strouhat do salátů. Pro vaření je nechte dorůst do velikosti tenisového míčku, ale velmi velké kořeny budou dřevnaté. Hlavní plodiny pro sklizeň od října/listopadu mohou zůstat v zemi, ale pokud máte těžkou, mokrou půdu nebo problémy s plži, je lepší je vytáhnout, odstranit listy a skladovat v bednách s suchým pískem nebo starým kompostem.

Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Na co si dát pozor

Brouky jsou běžným problémem u mladých sazenic tuřínu a brukví. Tyto brouky okusují malé dírky do listů, což snižuje vitalitu rostlin a v nejhorších případech je zabíjí. Zakrytí rostlin je jednou z možností, nebo můžete listy poprášit suchou půdou, aby se odradili. Alternativně můžete umístit lepivé insekticidní pasti mezi řady nebo jemně přejíždět po mladých rostlinách. Plži a hlemýždi mohou také poškodit sazenice a kořeny. Použijte své oblíbené metody kontroly plžů, abyste je udrželi pod kontrolou.

Celkově lze říci, že pěstování tuřínů a brukví je snadné a odměňující. Tyto druhy zeleniny přinášejí do zahrady rychlou a spolehlivou úrodu, kterou nelze snadno najít v obchodech. Různé odrůdy nabízejí rozmanitost chutí a textur, takže každý zahrádkář si může najít tu svou oblíbenou. Při správné přípravě půdy, pravidelném zalévání a péči o rostliny můžete očekávat bohatou sklizeň malých, chutných kořenů. Navíc, díky jejich rychlému růstu, jsou tuříny a brukve skvělým doplňkem k ostatním plodinám ve vaší zahradě. Nezapomeňte na pravidelnou kontrolu škůdců a chorob, aby vaše rostliny zůstaly zdravé a vitální. Inspirujte se našimi tipy a vyzkoušejte si pěstování tuřínů a brukví ve své vlastní zahradě.

Podívejte se i na náš další článek! Proměňte svou terasu v zahradní oázu: kompletní návod

Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve
Vypěstujte si vlastní: Tuříny a brukve
Předchozí článekMaceška – nejoblíbenější dvouletka!
Maceška – nejoblíbenější dvouletka!
Další článekMochyně – na ozdobu i do kuchyně!
Mochyně – na ozdobu i do kuchyně!
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno