Špenát
Zdroj: www.tastingtable.com
Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky

Špenát je jednou z nejzdravějších zelenin, kterou můžete pěstovat ve své zahradě. I když není tolik oblíbený jako vařená zelenina, mladé listy se často používají do salátů a smoothie. Je známý svým vysokým obsahem železa, i když se ukazuje, že některé jiné listové zeleniny mají podobný obsah. Navíc je špenát nenáročný na pěstování a lze ho pěstovat téměř po celý rok, což z něj dělá skvělou volbu pro zahradníky. Můžete ho sklízet od jara až do podzimu a dokonce i v mírnějších zimních měsících. Pěstování špenátu vám nejen přinese úrodu čerstvé zeleniny, ale také zvýší výživovou hodnotu vašich pokrmů. V tomto článku se podíváme na různé odrůdy špenátu, jak správně sázet a pečovat o tuto zeleninu, abyste dosáhli co nejlepšího výsledku. Vypěstujte si vlastní špenát!

Odrůdy špenátu

Existuje několik různých odrůd špenátu, z nichž každá má své specifické vlastnosti a výhody. Skutečný špenát je jednoletá rostlina, která se pěstuje v různých variantách. Odrůdy se liší podle tvaru a velikosti semen. Některé, s kulatými semeny, se obvykle vysévají na jaře a poskytují úrodu během léta. Naopak, tvrdší odrůdy s trnitými semeny se sklízejí na podzim a v zimě. Další variantou je novozélandský špenát, který není pravým špenátem, ale má podobný vzhled s menšími listy a je odolnější vůči horkému počasí. Perpetuální špenát patří do rodiny řepy a také se nepovažuje za pravý špenát, avšak jeho vlastnosti jsou pro pěstitele zajímavé. Mezi oblíbené odrůdy patří například „Sigmaleaf“, která je odolná vůči vybíhání a hodí se pro podzimní sklizeň, nebo „Samish“, ideální pro pozdní setí pod skleníky.

Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Výsadba a pěstování špenátu

Při výsadbě špenátu je důležité dodržovat správnou techniku pro dosažení optimálních výsledků. Semena se sázím asi 6 centimetrů hluboko a 6 centimetrů od sebe. Jakmile se objeví sazeničky, je nutné je prořezat, aby mezi jednotlivými rostlinami byla vzdálenost přibližně 18 centimetrů. Nezapomeňte také sklidit mladé sazenice jako mikrobylinky, které jsou chutné a zdravé. Je důležité, aby se špenátové sazenice nepřehustily, protože to může způsobit, že rostlina rychleji vybíhá do květu. Udržujte půdu kolem rostliny bez plevelů a pravidelně zalévejte, zejména v obdobích sucha. Jakmile listy dosáhnou dostatečné velikosti, začněte je sbírat. Zanechte však středový růstový bod, aby rostlina mohla produkovat více listů. Pravidelným setím špenátu si zajistíte sklizeň po většinu roku.

Péče o špenát

Péče o špenát zahrnuje nejen správné zavlažování, ale také ochranu proti škůdcům a chorobám. Špenát preferuje vlhkou, dobře propustnou půdu a měl by být umístěn na slunném nebo polostinném místě. Pravidelné odstraňování plevele je klíčové pro zdravý růst rostlin. V případě, že si všimnete příznaků onemocnění nebo napadení škůdci, jako jsou mšice nebo houbové choroby, je dobré ihned zasáhnout přírodními pesticidy. Dále se doporučuje, aby se rostlina v době růstu nezapomněla hnojit. Přírodní hnojiva, jako je kompost nebo hnojový čaj, mohou výrazně podpořit růst. Při sklizni buďte opatrní, abyste nepoškodili zbytek rostliny, což zajistí její další růst a produkci listů.

Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Zdroj: gardenerspath.com

Když sklízet špenát

Správný čas na sklizeň špenátu závisí na odrůdě a podmínkách pěstování. Většina odrůd je připravena k sklizni přibližně 6 až 8 týdnů po výsevu. Listy by měly být dostatečně velké, ale stále mladé a křehké. Sklízíte-li pravidelně, můžete prodloužit období sklizně. Pokud listy začnou žloutnout nebo se začnou tvořit květní stonky, je to známka toho, že rostlina vybíhá a bude brzy končit své plodné období. Mladé listy jsou nejlepší pro saláty, zatímco starší, větší listy se hodí do vařených pokrmů. Důležité je také dbát na správnou manipulaci se sklizněnými listy, aby se zabránilo jejich poškození a zkrátila se doba skladování.

Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování špenátu je skvělým způsobem, jak obohatit vaši zahradu o zdravou zeleninu. S jeho výhodami, jako je vysoký obsah živin a schopnost růst po většinu roku, je to ideální volba pro každého zahradníka. Správná výsadba, péče a sklizeň zajistí, že si užijete čerstvé listy špenátu po celou sezónu. Špenát je také velmi univerzální a lze jej použít v mnoha receptech, což z něj činí cennou součást vaší kuchyně. Nezapomeňte vyzkoušet různé odrůdy a techniky pěstování, abyste dosáhli nejlepších výsledků. Ať už jste zkušený zahradník nebo začátečník, špenát se stane vítaným přírůstkem do vaší zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Jak pěstovat vřesy: klíč k nádherné a dlouhotrvající zahradě

Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky
Vypěstujte si vlastní špenát: snadný návod pro zahradníky

1 komentář

  1. Jeden rok jsem zasadil špenát a zjistil jsem, že pro normální rodinu potřebuji celou zahradu. Přešel jsem na mangold,který má velké výnosy a chuťově nám vyhovuje.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno