Sklizeň kukuřice
Zdroj: www.thespruce.com
Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky

Není nic příjemnějšího než si na teplém letním večeru vychutnat grilovanou sladkou kukuřici, jejíž šťavnaté jádro a rozpuštěné máslo se vám rozplývají na jazyku. Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici! Pěstování vlastní sladké kukuřice je jednoduché a představuje skvělou příležitost, jak zapojit děti do zahradničení. Tento proces je nejen zábavný, ale také přispívá k tomu, že se děti naučí jíst zeleninu a zdravě se stravovat.

Sladká kukuřice, která je odrůdou kukuřice seté, roste na velmi vysokých stoncích dosahujících výšky až 1,8 metru, přičemž na každém stonku se obvykle nachází jeden až tři klasy. Horní část rostliny nese samičí květy, zatímco samčí části se nacházejí v třásních nad nimi. Pro úspěšnou sklizeň je důležité zajistit, aby pyl z samčích květů přistál na samičích vláknech, což se děje pomocí větříku. Z tohoto důvodu je nejlepší pěstovat sladkou kukuřici v bloku a nikoli v jedné řadě, což zvyšuje šance na úspěšné opylení. Tento článek vám poskytne komplexní návod na pěstování sladké kukuřice od výsevu až po sklizeň.

Různé odrůdy sladké kukuřice

Existuje několik odrůd sladké kukuřice, které se liší chutí a výnosem. Mezi populární odrůdy patří „Extra Tender and Sweet“, která rychle klíčí a je známá svou vynikající chutí a silným růstem. Další zajímavou variantou je odrůda „Indian Summer“, která je nesmírně sladká a má červené a purpurové jádro mezi žlutými zrny. Tyto odrůdy jsou skvělé pro zahradníky, kteří chtějí experimentovat s různými chutěmi a barvami ve své zahradě. Při výběru odrůdy je dobré zohlednit, co máte rádi, a jaký prostor máte k dispozici pro růst. Některé odrůdy jsou vhodné do chladnějších podmínek, zatímco jiné potřebují teplejší prostředí. Vždy je důležité přečíst si popis odrůdy a zjistit, co nejlépe vyhovuje vašim potřebám a podmínkám. Správný výběr odrůdy může mít velký vliv na úspěch vaší sklizně.

Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Zdroj: www.thespruce.com

Příprava a výsev sladké kukuřice

Pěstování sladké kukuřice začíná přípravou a výsevem. Nejlépe je zasít semena pod kryt, což podpoří rychlejší klíčení před přesazením na venkovní místo. Sladká kukuřice potřebuje dlouhé a teplé období pro úspěšný růst. K tomu, aby nedocházelo k poškození kořenového systému, je dobré použít speciální pěstební nádoby, které umožňují snadné přesazení. Tyto nádoby mohou mít formu dlouhých a hlubokých květináčů, které se otvírají jako kniha, nebo si můžete vytvořit vlastní nádoby z rolí papírových utěrek či novin. Do každé nádoby vložte dvě semena a umístěte je na okenní parapet nebo do skleníku. Na začátku dubna není potřeba dodatečného tepla. Jakmile se objeví sazenice, je důležité ponechat pouze jednu z nich, aby mohla správně růst. Udržujte substrát vlhký a umístěte sazenice na co nejsvětlejší místo, aby měly dostatek světla pro zdravý vývoj.

Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Zdroj: www.thespruce.com

Přesazení a péče o sladkou kukuřici

Na konci května nebo na začátku června, když už nehrozí mrazy, je čas přesadit sladkou kukuřici na venkovní místo. Před tímto krokem je dobré připravit půdu přidáním dobře vyzrálého hnoje nebo zahradního kompostu, což zlepší kvalitu půdy. Sladkou kukuřici je nejlepší vysazovat do bloků, přičemž jednotlivé rostliny by měly být vzdálené přibližně 45 centimetrů. To zajistí lepší opylení a zdravější růst. Po výsadbě důkladně zalijte a udržujte půdu vlhkou, zejména během období, kdy se tvoří klasy. Důležité je také chránit rostliny před plevelem a škůdci, kteří by mohli ohrozit jejich vývoj. Sledujte, jak rostliny rostou, a zajistěte jim dostatek vody, protože sucho může způsobit deformaci nebo nedostatečný vývoj klasů. Pravidelná péče a pozornost jsou klíčem k úspěšné sklizni sladké kukuřice.

Sklizeň sladké kukuřice

Správný čas na sklizeň sladké kukuřice je zásadní pro zajištění maximální chuti a kvality. Jakmile začnou třásně hnědnout, je důležité zkontrolovat, zda jsou klasy připraveny ke sklizni. To můžete udělat tak, že lehce stáhnete část obalu a propíchnete zrno nehtem. Pokud je tekutina, která vychází, mléčně bílá, pak je kukuřice připravena na sklizeň. Zda je tekutina čirá, znamená to, že ještě není zralá, a pokud je suchá, je už příliš zralá. Pokud jsou klasy připraveny, jednoduše je odštípněte ze stonku. Aby si kukuřice zachovala svou sladkost, je důležité ji konzumovat co nejdříve po sklizni, protože se chuť s časem zhoršuje. Sladká kukuřice je nejen chutná, ale také zdravá a skvěle se hodí k různým pokrmům, jako jsou saláty nebo grilované přílohy. Sklizní vlastního sladkého kukuřice si nejen užijete, ale také si můžete být jisti, že pochází z kvalitních surovin, které jste sami vypěstovali.

Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování vlastní sladké kukuřice je skvělý způsob, jak obohatit svůj jídelníček a přispět k udržitelnosti. Tento proces nejen podporuje zdravější životní styl, ale také poskytuje příležitost zapojit rodinu a přátele do zahradničení. Správný výběr odrůd, pečlivá příprava a údržba rostlin jsou klíčové pro úspěšnou sklizeň. Skladování a konzumace čerstvé kukuřice přináší radost a uspokojení, které nelze nahradit. Tímto způsobem si můžete užít nejen skvělou chuť, ale také příjemné chvíle strávené venku na slunci. Pěstování sladké kukuřice je zábavný projekt, který lze realizovat jak na malé zahradě, tak na větší ploše. Pokud máte rádi zahradničení a chuť čerstvého ovoce a zeleniny, sladká kukuřice rozhodně stojí za to.

Podívejte se i na náš další článek! Rychlerostoucí stálezelené stromy pro okamžité zkrášlení krajiny

Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky
Vypěstujte si vlastní sladkou kukuřici: návod pro začátečníky

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno