Červený rybíz
Zdroj: www.ontario.ca
Vypěstujte si vlastní rybízy: jak na to?

Rybízy – červené, bílé i černé – mohou být malé, ale jsou nesmírně chutné a plné zdraví prospěšných vitamínů a antioxidantů. Jsou snadno pěstovatelné, prospívají ve všech částech České republiky a vyžadují jen minimální péči. Přesto, pokud jim věnujete alespoň základní péči, odmění vás bohatou úrodou rok co rok. Řezání je jednoduché, ale existují určité rozdíly, které byste měli znát, než se pustíte do práce se zahradními nůžkami. Rybízy lze tvarovat do různých forem, jako jsou kordony, vějíře nebo espaliery. Černé rybízy se většinou pěstují pouze jako keře. Všechny druhy jsou samosprašné, takže můžete pěstovat jen jednu rostlinu a ta vám přesto přinese plody. Černé rybízy jsou šťastnější v půdě. Vypěstujte si vlastní rybízy!

Odrůdy rybízů

Existuje několik škůdců a nemocí, které mohou zkrátit životnost rybízů, proto se vyplatí vybírat moderní odrůdy odolné vůči těmto problémům. Například odrůda „Ben Hope“ (černý rybíz) je odolná vůči roztoči rybízovému, který způsobuje otoky pupenů a šíří reverzní virus. „Rovada“ (červený rybíz) je vysoce výnosná odrůda s dlouhými střapci bobulí. „White Versailles“ je silně plodící bílý rybíz, který je volně dostupný. Jostaberry je kříženec černého rybízu a angreštu a je odolný vůči mnoha problémům, kterým černé rybízy čelí. Bobule jsou černé, větší než u černého rybízu, a keře velmi výnosné. Řezání je prováděno stejně jako u černých rybízů.

Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Výsadba a pěstování rybízů

Rybízy, stejně jako většina ovoce, potřebují dobře propustnou, ale vlhkou půdu na místě, které dostává trochu slunce. Červené a bílé rybízy jsou však spokojené i v polostínu a chladnějších podmínkách, takže jsou vhodné pro severní stěny a zahrady, kde málo jiného ovoce prospívá. Černé rybízy budou lépe plodit na slunném místě. V obou případech před výsadbou zapravte do půdy dostatek dobře rozloženého organického materiálu a každé jaro přidejte rostlinám hnojivo s draslíkem v dávce 50 g na metr čtvereční, než opět doplníte mulč.

Vypěstujte si vlastní rybízy: jak na to?
Zdroj: www.britannica.com

Prořezávání rybízů

Červené a bílé rybízy obvykle rostou na jediném krátkém stonku, i když rostliny typu „stool“ (výhony vyrůstající z podzemní úrovně bez hlavního stonku) jsou běžné. Řezání probíhá v zimě od listopadu do března, kdy jsou keře v klidu, a opět v létě. V zimě se nové hlavní výhony, které vznikly během poslední vegetační sezóny, zkrátí na polovinu a postranní výhony na asi 5 cm. Zároveň se úplně odstraní nemocné nebo špatně rostlé výhony. Koncem června/července se všechny postranní výhony zkrátí na čtyři nebo pět listů od základny. Kordony jsou snadné na řezání; zkrátí se hlavní výhon na jeden pupen nad růstem z předchozí sezóny koncem zimy a všechny postranní výhony se v létě zkrátí na čtyři nebo pět listů.

U černých rybízů, které rostou jako keře, je také možné řezat v zimě, ale je snazší odstranit asi čtvrtinu nejstarších výhonů úplně při sklizni nebo krátce po ní. Také mohou být odstraněny nemocné a slabé výhony. Tímto způsobem žádný výhon nezůstane starší než čtyři roky.

Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování vlastních rybízů je skvělý způsob, jak si zajistit čerstvé a zdravé ovoce přímo z vaší zahrady. Rybízy jsou nenáročné na péči a odmění vás bohatou úrodou, pokud jim věnujete trochu pozornosti. Je důležité vybrat si odolné odrůdy a dbát na správnou výsadbu a řezání. S několika jednoduchými kroky můžete mít zdravé a plodící keře, které budou vaším zdrojem vitamínů a antioxidantů. Navíc pěstování vlastních rybízů podporuje udržitelnost a šetří peníze. Věnujte své zahradě trochu péče a budete odměněni bohatou sklizní rok co rok.

Podívejte se i na náš další článek! Kopr – aromatické zelené koření

Vypěstujte si vlastní rybízy: jak na to?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno