Pěstování rajčat
Zdroj: www.gardenersworld.com
Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?

Pěstování rajčat je skvělým způsobem, jak si v domácím prostředí dopřát čerstvé a chutné plody. S množstvím různých odrůd a možností pěstování v sklenících, venku nebo dokonce v závěsných koších, nabízí rajčata nespočet možností pro každého zahradníka. Ať už máte rádi malá cherry rajčata, nebo preferujete velké masité odrůdy, domácí rajčata mají oproti těm obchodním nepopiratelné výhody. Nejenže jsou chutnější, ale často také zdravější, protože si můžete vybrat odrůdy, které nejsou šlechtěny pro dlouhou trvanlivost. Po vyzkoušení standardních odrůd se určitě podívejte do katalogů semen, kde najdete skutečné perly mezi rajčaty. Tento článek vás provede vším, co potřebujete vědět, abyste úspěšně vypěstovali vlastní rajčata a užili si jejich čerstvou chuť. Vypěstujte si vlastní rajčata!

Výběr odrůdy rajčat

Výběr správné odrůdy rajčat je prvním krokem k úspěšnému pěstování. Existuje mnoho různých odrůd, každá s unikátními vlastnostmi. Mezi oblíbené odrůdy patří například ‚Sungold‘, které jsou známé svou sladkou chutí a malými oranžovo-červenými plody. Tato odrůda je ideální pro pěstování jak v skleníku, tak venku. Odrůda ‚Costoluto Fiorentino‘ je skvělou volbou pro milovníky velkých rajčat, jejíž plody mohou dosahovat až 10 cm v průměru. Pokud hledáte rajčata vhodná pro zavěšení, ‚Tumbler‘ je perfektní volba s drobnými červenými plody. Naopak, ‚Ferline‘ je odrůda odolná proti plísním, což ji činí ideální pro zahradníky, kteří se potýkají s tímto problémem. Vyberte si odrůdu podle vašich potřeb a podmínek, ve kterých budete rajčata pěstovat.

Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Výsev a výsadba

Pěstování rajčat začíná výsevem. Naplňte malé květináče nebo tácy univerzálním substrátem a rovnoměrně na něj posypte semena. Zakryjte je tenkou vrstvou substrátu o tloušťce přibližně 6 mm a dobře zalijte. Umístěte nádoby do propagátoru nebo na teplé okno, kde teplota by měla být kolem 21°C. Jakmile semenáčky vyklíčí, přesuňte je na světlé místo nebo do vytápěného skleníku. Při pěstování na okně je důležité otáčet nádoby každý den, aby se rostliny vyvíjely rovně. Jakmile budou rostliny dostatečně velké, přesaďte je do jednotlivých květináčů o průměru 9 cm. V dubnu je přesuňte do nevyhřívaného skleníku, kde mohou pokračovat v růstu až do května, kdy je čas na jejich přesazení do finálních nádob nebo pěstebních pytlů.

Péče o rajčata

Rajčata se dělí na dva hlavní typy: keřová a tyčková. Tyčková rajčata potřebují oporu v podobě kůlů, zatímco keřová odrůda tuto podporu nepotřebuje. U tyčkových rajčat je důležité pravidelně je svazovat a odstraňovat postranní výhony, které se objevují v úžlabí listů. Aby se zlepšila opylování a tvorba plodů, můžete květy jemně postřikovat vodou nebo klepat na vrcholy kůlů. Udržujte rostliny dobře zavlažované a jakmile začnou plody zrát, začněte používat hnojivo speciálně určené pro rajčata. V létě je důležité zajistit dobrou ventilaci skleníku a v případě potřeby jej trochu zastínit, aby se předešlo přehřátí.

Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Zdroj: www.marthastewart.com

Sklizeň rajčat

Sklizeň rajčat by měla být prováděna opatrně, aby nedošlo k poškození rostliny ani plodů. Každé rajče je lepší jemně otočit a sundat z větve, než je trhat násilím. Tento přístup pomáhá minimalizovat poškození jak rostlin, tak samotných plodů. Po sklizni si můžete rajčata užívat čerstvá, nebo je použít na různé kulinářské účely. Kvalitní rajčata z vlastní zahrady mají mnohem lepší chuť a vůni než ty, které koupíte v obchodě. Pěstování rajčat vám nejenže poskytne čerstvé suroviny, ale také radost z vlastnoručně vypěstovaného ovoce.

Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování rajčat je nejen uspokojivým koníčkem, ale také způsobem, jak si dopřát chutné a čerstvé plody přímo ze zahrady. Výběr správné odrůdy, pečlivý výsev a výsadba, správná péče o rostliny a jemná sklizeň jsou klíčové kroky k úspěšnému pěstování. Ať už se rozhodnete pro keřová nebo tyčková rajčata, každé z nich má své výhody a specifické potřeby. Když se o rajčata správně staráte, budete odměněni plody, které jsou nejen chutné, ale také zdravé. Využijte možnosti, které pěstování rajčat nabízí, a užijte si radost z vlastního úrody.

Podívejte se i na náš další článek! Zázračná polévka z červené řepy: recept na zlatou polévku z řepy

Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Vypěstujte si vlastní rajčata: Jak na to?
Předchozí článekJak posílit Vaši zahradu v srpnu: 5 efektivních tipů
Jak posílit Vaši zahradu v srpnu: 5 efektivních tipů
Další článekOvocná zahrada v srpnu
Ovocná zahrada v srpnu
Julie Skrbková
Julii je vášnivou zahradní nadšenkyni s kreativním duchem.,Ráda se dělí o své znalosti a inspiraci prostřednictvím našeho online magazínu o zahradě, pěstování rostlin, zahradním designu. Julie se nebojí experimentovat s různými styly zahradního designu a kombinovat tradiční prvky s moderními trendy. Její články jsou plné praktických rad, tipů a triků pro úspěšné pěstování rostlin, tvorbu zahradního designu a zvýšení estetického i ekologického potenciálu zahrady.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno