Úroda okurek
Zdroj: www.thespruceeats.com
Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň
Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň

Pěstování vlastních okurek je skvělý způsob, jak získat čerstvou a chutnou zeleninu přímo z vaší zahrady. Okurky jsou oblíbenou součástí letního jídelníčku, ať už v salátech, jako příloha nebo samostatně. Jejich pěstování může být snadné a přináší mnoho radosti, zvláště když se podaří vypěstovat bohatou úrodu. Tento článek vás provede krok za krokem, jak si vypěstovat vlastní okurky, a to jak venku, tak ve skleníku. Vypěstujte si vlastní okurky!

Výběr správné odrůdy okurek

Výběr správné odrůdy je klíčovým krokem k úspěšnému pěstování okurek. Existuje mnoho druhů, od klasických dlouhých okurek po menší, pichlavé odrůdy, které jsou vhodné pro venkovní pěstování. Některé odrůdy jsou speciálně vyšlechtěné pro skleníkové podmínky a vyznačují se větší odolností vůči nemocem. Například odrůda ‚Carmen F1‘ je vysoce plodná a odolná vůči chorobám. Pro venkovní pěstování se hodí třeba odrůda ‚Long White‘, která má tenkou slupku a není nutné ji loupat. Je důležité si uvědomit, že některé odrůdy produkují jak samčí, tak samičí květy, což může ovlivnit chuť plodů, pokud dojde k opylení.

Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Sázení a klíčení semen

Správné sázení a klíčení semen je základem úspěchu při pěstování okurek. Semena okurek se doporučuje vysévat do malých 9 cm květináčů nebo do sadbovačů naplněných univerzálním substrátem. Semena se sázejí do hloubky přibližně 13 mm, poté je nutné je dobře zalít a umístit do propagátoru při teplotě kolem 24 °C. Klíčení vyžaduje teplo a dostatek světla, proto je vhodné umístit sazenice na dobře osvětlené místo. Pokud se rozhodnete sázet v únoru, doporučuje se pěstovat okurky v interiéru při teplotě minimálně 15 °C. Pro pěstování v nevytápěném skleníku je ideální čas na výsev v dubnu, kdy rostliny nevyžadují tolik tepla.

Přesazování a pěstování okurek

Jakmile sazenice dosáhnou dostatečné velikosti, obvykle v květnu, je čas je přesadit do skleníku nebo na venkovní záhony. V skleníku je nejlepší rostliny sázet do speciálních vyvýšených záhonů naplněných směsí kompostu a hnoje. Moderním způsobem je také pěstování v pytlích s kompostem, které poskytují ideální podmínky pro růst okurek. Při venkovním pěstování je vhodné počkat až do června a sazenice sázet do záhonů obohacených o kompost. Venku je nejlepší nechat okurky plazit se po zemi, zatímco ve skleníku se doporučuje je přivazovat k drátům nebo tyčkám pro lepší oporu.

Péče o okurky během růstu

Správná péče během růstu je klíčem k bohaté úrodě. Okurky vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení. Doporučuje se týdenní přihnojování hnojivem s vysokým obsahem dusíku, což podpoří zdravý růst rostlin. Vhodná je také pravidelná kontrola a odstraňování postranních výhonků, což zajistí, že veškerá energie rostliny bude směřovat do tvorby plodů. Skleníkové okurky milují vlhké prostředí, proto je důležité skleník pravidelně větrat a udržovat vysokou vlhkost, například kropením podlahy.

Ochrana před chorobami a škůdci

Okurky mohou být náchylné k různým chorobám a škůdcům, což může ovlivnit kvalitu a množství úrody. Nejčastějšími problémy jsou plísně a hniloby, které se mohou objevit při nadměrné vlhkosti nebo nedostatečné ventilaci. Prevence je proto klíčová – pravidelné větrání skleníku a udržování rostlin suchých může významně snížit riziko těchto problémů. Proti škůdcům, jako jsou mšice nebo svilušky, lze použít biologické prostředky nebo jemný insekticid.

Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Sklizeň a uchování okurek

Sklizeň okurek je odměnou za pečlivou péči. Okurky jsou nejchutnější, když jsou sklizeny mladé a křehké. Pravidelná sklizeň také podporuje další růst plodů. Při sklizni je důležité okurky nepoškodit – nejlépe je odříznout nožem nebo nůžkami. Pokud máte bohatou úrodu, okurky lze snadno konzervovat nakládáním do octa nebo je uchovávat v lednici po dobu několika dní. Pro delší uchování lze okurky i zamrazit, i když tím ztrácejí část své křupavosti.

Celkově lze říci, že pěstování okurek je obohacující činností, která přináší nejen čerstvé a chutné plody, ale i radost z vlastní úrody. Výběr správné odrůdy, pečlivé klíčení, přesazování a následná péče jsou klíčem k úspěchu. I když může být pěstování okurek náročné, odměna v podobě vlastních, šťavnatých okurek stojí za to. Navíc, tímto způsobem si můžete být jisti, že vaše okurky neobsahují žádné chemikálie a jsou zcela přírodní. Každý, kdo má alespoň trochu prostoru na zahradě nebo ve skleníku, by měl zvážit pěstování vlastních okurek. Váš stůl se tak obohatí o zdravou a chutnou zeleninu, kterou si sami vypěstujete.

Podívejte se i na náš další článek! Jak se efektivně zbavit mandelinky bramborové a jiných škůdců

Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň
Vypěstujte si vlastní okurky: od semínka až po sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno