Sklizeň rebarbory
Zdroj: www.delish.com
Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě
Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě

Pěstování rebarbory je jednou z nejjednodušších a nejvděčnějších činností pro každého zahrádkáře. Tato vytrvalá rostlina, která se pyšní svými výraznými barevnými řapíky, nevyžaduje mnoho péče a přesto vám může přinést bohatou úrodu. Rebarbora je nejen chutná, ale také zdravá, plná vitamínů a minerálů. Můžete ji využít v široké škále receptů od kompotů, přes koláče až po marmelády. Pokud chcete na své zahradě mít něco, co vám přinese radost a užitek, rebarbora je ideální volbou. Navíc, pokud se o ni trochu postaráte, můžete se těšit na silné a šťavnaté řapíky, které budou zdobit váš stůl. V následujícím článku vám poradíme, jak správně pěstovat rebarboru, kdy ji sklízet a jak zajistit, aby vám přinášela bohatou úrodu po mnoho let. Vypěstujte si doma rebarboru!

Různé odrůdy rebarbory

Rebarbora není jen jedna, existuje několik odrůd, které se liší chutí, barvou a dobou sklizně. Mezi nejznámější odrůdy patří například ‚Timperley Early‘, která je ideální pro tzv. „forcing“, tedy urychlení růstu za pomoci zakrytí rostliny. Tato odrůda se vyznačuje jemnými růžovými řapíky, které jsou chutné a méně kyselé než jiné odrůdy. Naopak odrůda ‚Victoria‘ je pozdní a sklízí se až koncem jara. Má sytě červené řapíky a je velmi oblíbená pro svou sladkokyselou chuť. Výběr správné odrůdy záleží na tom, kdy chcete sklizeň a jaký typ řapíků preferujete. Ať už si vyberete jakoukoliv odrůdu, všechny vám přinesou radost a spoustu chutných pokrmů.

Jak a kdy sázet rebarboru: klíč k úspěchu

Pěstování rebarbory můžete zahájit buď ze semínek, nebo mnohem efektivněji pomocí dělení již existujících rostlin. Nejlepší čas na sázení rebarbory je od října do února. Vyberte pro ni otevřené, slunné místo, kde bude mít dostatek světla, a nezapomeňte půdu důkladně připravit. Před sázením ji obohaťte dobře vyzrálým kompostem nebo hnojem. Tím zajistíte, že rebarbora bude mít dostatek živin pro svůj růst. Důležité je také dodržet správnou vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami, aby měly dostatek prostoru pro rozvoj. Jakmile rostliny zasadíte, dejte jim čas, aby se dobře zakořenily a byly připraveny na bohatou úrodu.

Jak pěstovat rebarboru: péče o rostliny po celý rok

Aby byla vaše rebarbora zdravá a plodná, je důležité se o ni správně starat. Klíčovým úkonem je každoroční mulčování, tedy pokrytí půdy okolo rostlin silnou vrstvou organického materiálu, jako je kompost nebo listí. To pomáhá udržet vlhkost, zlepšuje strukturu půdy a dodává rostlinám potřebné živiny. V létě je důležité pravidelně zalévat, zejména během suchých období, aby se rostliny nevysušily. Po skončení sklizně byste měli rostliny podpořit dodáním živin, aby se připravily na další sezónu. Přestože rebarbora nepotřebuje časté přesazování, doporučuje se rostliny každé tři roky vyjmout, rozdělit a znovu zasadit. To pomůže udržet jejich vitalitu a zvýšit úrodu.

Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Kdy a jak sklízet rebarboru: správný čas pro nejlepší chuť

Sklizeň rebarbory začíná obvykle od konce dubna do května, u raných odrůd dokonce už v březnu. Nejlepší čas pro sklizeň je ráno, kdy jsou rostliny plné šťávy. Při sklizni je důležité neodřezávat řapíky, ale jemně je twistnout (pootáčet) a vytáhnout z rostliny. Tím zabráníte zranění rostliny a předejdete hnilobě. Je důležité vědět, že listy rebarbory nejsou jedlé, obsahují totiž kyselinu šťavelovou, která může být toxická. Proto je třeba je ihned po sklizni odstranit. Sklizeň by měla pokračovat pouze do poloviny léta, poté je dobré nechat rostliny odpočívat a obnovit svou sílu pro další sezónu.

Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě
Zdroj: www.southernliving.com

Co je to „forcing“ rebarbory a jak na to?

„Forcing“ je technika, kterou můžete využít k urychlení růstu a časnější sklizni rebarbory. Tato metoda spočívá v tom, že během ledna zakryjete rostlinu obráceným kbelíkem, popelnicí nebo speciálním krytem, který zamezí přístupu světla. Tím se vytvoří teplejší a vlhčí prostředí, které stimuluje růst jemnějších a sladších řapíků. Tento proces umožňuje sklizeň rebarbory už od února, tedy výrazně dříve, než by to bylo přirozené. Při „forcingu“ je důležité nechat rostliny po sklizni dostatečně odpočívat a nepoužívat tuto metodu každý rok, aby nedošlo k vyčerpání rostlin.

Celkově lze říci, že pěstování rebarbory je nejen jednoduché, ale také velmi uspokojující. Tato rostlina vyžaduje jen minimální péči a přesto dokáže přinést bohatou úrodu, kterou můžete využít v kuchyni na mnoho způsobů. Díky různým odrůdám si můžete vybrat rebarboru, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a chuťovým preferencím. Při správné péči, jako je mulčování a pravidelné zalévání, vám rebarbora bude plodit po mnoho let. Sklizeň je jednoduchá a přináší radost z vlastnoručně vypěstovaných plodů. Pokud se rozhodnete vyzkoušet „forcing“, můžete si užívat sladkých řapíků již na začátku roku. Rebarbora je skvělým doplňkem každé zahrady a její pěstování zvládne každý, i méně zkušený zahrádkář.

Podívejte se i na náš další článek! Levné a brilantní zahradní projekty s použitím větví

Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě
Vypěstujte si doma rebarboru: jednoduchý návod k bohaté úrodě

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno