Plž na listu rostliny
Zdroj: www.gardeningetc.com
Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - bergenie
Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - náprstníky
Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - petúnie

Plzáci mohou být pro zahradníky opravdovým nepřítelem. Po mírné zimě a neustálém vlhkém počasí se jejich počty enormně zvýšily a škody na rostlinách jsou letos větší než kdy předtím. Plzáci a slimáci jsou však stálou součástí našich zahrad a mají své místo v ekosystému. Živí se nejen živými rostlinami, ale také rozkládajícím se materiálem, čímž pomáhají zlepšovat kvalitu půdy. Navíc jsou důležitou potravou pro ptáky, ježky, žáby a ropuchy. Přesto není snadné se s nimi smířit a tradiční metody, jako je sbírání plzáků nebo používání bariér, často nefungují. Naším posledním řešením je pěstování rostlin, které plzákům nechutnají. Rostliny s kožovitými listy, chlupatými listy nebo aromatickými oleji bývají většinou ušetřeny. Pokud jich vysadíme dostatek, můžeme minimalizovat škody na zahradě. Vyhrajte boj s plzáky! Podívejte se na rostliny, které odolají nájezdům škůdců.

Trvalky, které plzákům nechutnají

Bergenie

Bergenie je rostlina s velkými, kožovitými listy, které nejsou atraktivní pro plzáky a slimáky. Tato rostlina dobře roste na slunci i ve stínu a snese jakoukoli půdu, ale kvete lépe na otevřeném místě s trochou slunce. Mezi oblíbené kultivary patří ‚Overture‘, ‚Eden’s Magic Giant‘ a ‚Claire Maxine‘, které na jaře kvetou krásnými květy a v zimě mají hluboce červené listy.

Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - bergenie
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Orlíčky

Orlíčky jsou stálou součástí venkovských zahrad začátkem léta. Ačkoli jejich listy nejsou zvlášť tuhé nebo chlupaté, plzákům zjevně nechutnají. Mohou být pěstovány na slunci nebo v lehkém stínu, ale v suché půdě jsou náchylné k padlí. Mezi klasické odrůdy patří A. vulgaris ‚William Guiness‘, A. vulgaris var. stellata ‚Nora Barlow‘ a ‚Black Barlow‘ a A. chrysantha ‚Yellow Queen‘.

Česneky

Listy většiny česneků odumírají, jakmile začnou kvést, takže plzákům není co žrát. Navíc jim chutnají, takže česneky jsou většinou ušetřeny. Pěstují se v dobře propustné půdě na slunci. Mezi oblíbené druhy patří Allium hollandicum ‚Purple Sensation‘, ‚Globemaster‘ a ‚Eros‘.

Náprstníky

Náprstníky, s jejich květními stvoly vyrůstajícími z velkých trsů chlupatých listů, bývají plzákům nepřístupné. Snadno se pěstují na jakékoli půdě a snášejí slunce i stín. Mezi oblíbené dvouleté kultivary patří ‚Sutton’s Apricot‘ a ‚Pam’s Split‘. Z trvalek jsou oblíbené Digitalis ferruginea, Digitalis grandiflora a Digitalis x mertonensis.

Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - náprstníky
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Letničky, které plzákům nechutnají

Měsíčky

Měsíčky jsou oblíbené letničky s aromatickými listy, které plzáky odpuzují. Rychle rostou a mohou být pěstovány na slunci i v polostínu. Kromě toho, že zdobí zahradu svými zářivými květy, také odpuzují další škůdce.

Petúnie

Petúnie jsou další skvělou volbou pro zahrady plné plzáků. Jsou dostupné v mnoha barvách a tvarech a dobře rostou na slunci. I když jsou jejich listy měkké, plzáky nijak nelákají, což z nich činí ideální rostlinu pro letní záhony a květináče.

Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - petúnie
Zdroj: www.britannica.com

Trvalky a letničky, které plzákům nechutnají

Levandule

Levandule je aromatická rostlina, která nejenže krásně kvete, ale také odpuzuje plzáky díky svým vonným olejům. Roste dobře na slunci v dobře propustné půdě a může být použita jak v okrasných, tak v bylinkových zahradách.

Rozmarýn

Rozmarýn je další rostlina s aromatickými oleji, která odpuzuje plzáky. Je to trvalka, která vyžaduje slunné stanoviště a dobře propustnou půdu. Kromě svého praktického využití v kuchyni přidává rozmarýn krásný vzhled do každé zahrady.

Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - rozmarýn
Zdroj: www.thespicehouse.com

Celkově lze říci, že pěstování rostlin, které plzákům nechutnají, může být efektivním způsobem, jak minimalizovat škody způsobené těmito škůdci. Výběrem vhodných trvalek a letniček můžeme vytvořit krásnou a odolnou zahradu, která plzákům nepřijde na chuť. Plzáci a slimáci mají své místo v ekosystému, ale to neznamená, že bychom jim měli nechat volné pole působnosti. Správným výběrem rostlin můžeme dosáhnout rovnováhy a zároveň si užít krásnou a zdravou zahradu. Pokud se budete řídit těmito doporučeními, můžete se těšit na méně poškozené rostliny a více radosti z vašeho zahradničení.

Podívejte se i na náš další článek! Co zasadit v srpnu: tipy pro krásnou zahradu

Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - bergenie
Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - náprstníky
Vyhrajte boj s plzáky: rostliny, které odolají nájezdům škůdců - petúnie

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno