Hyacinty v zahradě
Zdroj: www.thespruce.com
Vonné rostliny pro Vaši terasu: tařinka
Vonné rostliny pro Vaši terasu: levandule
Vonné rostliny pro Vaši terasu: šalvěj
Vonné rostliny pro Vaši terasu: fiala

Vytvořte si na své terase oázu plnou nádherných vůní s vonnými rostlinami v květináčích. Umístěte květináče s těmito rostlinami tam, kde se často pohybujete nebo sedíte, a užívejte si jejich vůni pokaždé, když vyjdete ven. V následujícím článku vám představíme vonné rostliny, kterým se dobře daří v nádobách a jejichž květy a listy přináší nezapomenutelné aromatické zážitky. Tyto rostliny nejenže vypadají krásně, ale také vytvářejí příjemnou atmosféru díky svým dlouhotrvajícím vůním.

Tařinka

Tařinka (Lobularia maritima) je jednoletka, která kvete od jara až do prvních mrazů. Její květy mají sladkou, medovou vůni, která přitahuje opylovače a poskytuje nektar mnoha hmyzům. Květiny tařinky jsou obvykle bílé, ale k dispozici jsou také levandulové odrůdy. Rostlina má kompaktní růst a bude se krásně rozrůstat přes okraje květináče.

Podmínky pěstování: Plné slunce v chladných a mírných podnebích, částečný stín v horkých oblastech; neustále vlhká, dobře odvodněná půda
Velikost: Až 30 cm vysoká a 45 cm široká

Pokud rostliny tařinky vypadají neupraveně, prořežte stonky na polovinu jejich délky. Tím podpoříte nové, husté růst a novou vlnu květů.

Vonné rostliny pro Vaši terasu: tařinka
Zdroj: www.bhg.com

Levandule

Levandule (Lavandula spp.) je trvalka ceněná pro svou uklidňující vůni a snadné pěstování v květináčích. Umístěte několik květináčů s levandulí vedle sebe, abyste vytvořili výrazný efekt na malé ploše. Existuje mnoho odrůd levandule. Mezi oblíbené patří ‚Javelin Forte‘, ‚Thumbelina Leigh‘ a ‚Sweet Romance‘.

Podmínky pěstování: Plné slunce, mírná zálivka v rychle odvodněné půdě
Velikost: Až 40 cm vysoká a široká

Rostliny levandule jsou toxické pro psy, kočky a hospodářská zvířata, pokud jsou požity.

Vonné rostliny pro Vaši terasu: levandule
Zdroj: www.bhg.com

Ananasová Šalvěj

Ananasová šalvěj (Salvia elegans) uvolňuje citrusovou vůni při dotyku listů. Pokud jí poskytnete pravidelnou zálivku, tato velká rostlina bude vypadat nádherně v květináči během horkého a vlhkého léta. Vyzkoušejte odrůdu ‚Golden Delicious‘, která má téměř žluté listy, jež krásně kontrastují s červenými květy.

Podmínky pěstování: Plné slunce s odpoledním stínem v nejteplejších oblastech, bohatá a dobře odvodněná půda
Velikost: Až 120 cm vysoká a 90 cm široká

Vonné rostliny pro Vaši terasu: šalvěj
Zdroj: www.bhg.com

Heliotrop

Heliotrop (Heliotropium arborescens) je pokryt sladce vonícími fialovými květy od začátku léta až do podzimu. Dobře snáší teplo a vlhkost, což z něj činí vynikající rostlinu pro oblasti s vlhkými léty. Častými návštěvníky jsou včely a motýli. Vyzkoušejte kompaktní odrůdu ‚Atlantis‘ nebo vanilkově vonící ‚Incense‘.

Podmínky pěstování: Plné slunce nebo částečný stín a dobře odvodněná půda
Velikost: Až 120 cm vysoká a 60 cm široká

Všechny části heliotropu jsou toxické pro lidi a koně při požití ve velkém množství.

Vonné rostliny pro Vaši terasu: heliotrop
Zdroj: www.bhg.com

Fiala

Fiala (Matthiola spp.) přidá na vaší terase vůni jara nebo podzimu se svými pastelovými květy a sladkou vůní. Tato chladnomilná jednoletka kvete v odstínech růžové, fialové, žluté a bílé a má modrozelené listy. Kvete od poloviny jara do začátku léta a může být znovu zasazena na podzim, jakmile se ochladí.

Podmínky pěstování: Plné nebo částečné slunce a bohatá, vlhká, dobře odvodněná půda
Velikost: Až 90 cm vysoká a 60 cm široká

Vonné rostliny pro Vaši terasu: fiala
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že výběr vonných rostlin pro vaši terasu může výrazně zvýšit váš zážitek z venkovního prostoru. Tyto rostliny nejenže přidají krásu a barvu, ale také naplní vzduch příjemnými vůněmi, které mohou zlepšit vaši náladu a vytvořit relaxační atmosféru. Vyberte rostliny, které se dobře daří ve vaší oblasti a podmínkách, a umístěte je tam, kde se nejčastěji pohybujete. S trochou péče a pozornosti si můžete užívat nádherné květiny a jejich vůně po celou sezónu.

Podívejte se i na náš další článek! Velké pokojové rostliny: ideální volba pro oživení interiéru

Vonné rostliny pro Vaši terasu: tařinka
Vonné rostliny pro Vaši terasu: levandule
Vonné rostliny pro Vaši terasu: šalvěj
Vonné rostliny pro Vaši terasu: fiala

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno