Heřmánek
Zdroj: drpopov.cz
Heřmánek
Heřmánek - heřmánková mast
Heřmánek - heřmánkový olej

Heřmánek pravý (Chamomilla recutita) lidově nazývaný jahodníček, kamilky, marunka, králičky atd. je jedna z nejznámějších a nejvyužívanějších bylin. Je nenáročný na půdu a zálivku, roste na suchých, slunných místech. Mnohdy jej najdeme také u silnic, ale tam jej nesbíráme, nechceme vařit čaj ze zaprášených květů. Když jedu autem, zpomalím a koukám, jestli je to opravdu heřmánek, nebo rmen. V posledních letech je při okrajích cest vidět stále častěji.

Heřmánek pravý je jednoletá rostlina. Snadno se rozmnožuje semeny, vyrůstá na stejném místě a v okolí původního stanoviště. Čím víc úborů během kvetení otrháme, tím víc jich ještě naroste a vykvete. Semena vydrží v půdě mnoho let. Když jsem byl dítko školou povinné, maminka pěstovala na zahradě heřmánek. Bylo to písčité políčko na jižním svahu a heřmánku se tam velmi dařilo. Časem na poli heřmánek vystřídaly jiné plodiny a zelenina. Držel se statečně dál na kraji pole, v bramborách, v obilí i v máku. Aktivní semena v zemi zůstala, a když jsme zem z pole po dvaceti letech použili na záhony v nově založené za hradě, jako první se objevily malé rostlinky heřmánku.

Heřmánek
Zdroj: seznamte.se

Heřmánek a jeho historie

Heřmánek je rozšířený v Evropě i v Asii. Do Severní Ameriky se dostal s obilím a rychle tam zdomácněl. Už Egypťané uctívali heřmánek jako jednu z nejlepších a nejúčinnějších bylin. Zasvětili heřmánek slunci a hojně jej využívali v lékařství. Ve staré Anglii patřil mezi devět posvátných bylin. Byl v té době symbolem síly a vzdoru proti nepravostem. Říkalo se, že čím víc se heřmánek pošlapává, tím víc se rozšiřuje.

Využití heřmánku je široké. Při vyslovení názvu této bylinky si často představíme miminka. Heřmánek je součástí dětských čajů, mastiček, olejíčků a mýdel pro děti. Téměř vše léčivý heřmánek působí protizánětlivě, mírní křeče, uklidňuje nervový systém a široké využití má i v kosmetice. Zábaly z heřmánku posilují světlé vlasy, zvyšují jejich lesk a světlou barvu. Heřmánek obsahuje silici s chamazulenem, flavonové glykosidy, hořčiny a sliz. Nepoužíváme sušený heřmánek, který je starší než jeden rok, protože se skladováním vytrácí obsah silic a bylina ztrácí účinnost.

Heřmánek a pár receptů z něj

Heřmánkový balzám na vlasy

1/2 l vody, 1 Ižička citronové šťávy, 2 až 3 šálky heřmánku. Množství volíme podle délky vlasů.

Vodu přivedeme k varu a přisypeme heřmánek. Zakryjeme hrnek poklicí a necháme půl hodiny vařit slabým varem. Scedím a přidáme lžičku citronové šťávy. Umyté vlasy pečlivě prolijeme heřmánkovým balzámem a už neoplachujeme vodou.

Heřmánková pleťová voda

Na zklidnění a čistění citlivé pleti. 250 ml vody, hrst heřmánkových květů, 1 lžička citronové šťávy, 50 ml růžové vody

Do vroucí vody nasypeme heřmánek a vaříme asi tři minuty. Odstavíme a necháme vystydnout. Přecedíme přes sítko a ještě květy v sítku vymačkáme. Heřmánkový odvar smícháme s citronovou šťávou a růžovou vodou. Slijeme do tmavých lahviček.

Pleťovou vodu používáme na dočištění pleti. Také si můžeme jednodušším způsobem udělat zklidňující pleťový obklad. Ve 150 ml vody povaříme dvě lžíce sušeného heřmánku a necháme zchladnout. Přecedíme a vlažným odvarem potíráme podrážděnou pokožku nebo přikládáme obklad z namočené gázy.

Heřmánková mast

200 g vepřového sádla zahřejeme v kastrulku, přisypeme dvě hrsti čerstvých květů bez stonků, lístků a nečistot. Zamícháme, necháme zpěnit a odstavíme. Sádlo se pěkně zbarví dožluta, kvítky uvolní barvivo. Necháme vystydnout, uložíme do druhého dne zakryté v ledničce. Pak opět zahřejeme, a přes plátýnko, kterým vyložíme sítko, přecedíme. Květy vymačkáme a vzniklou mast ještě promícháme. Slijeme do uzavíratelných nádobek.

Heřmánek - heřmánková mast
Zdroj: prozeny.cz

Heřmánkový olej

Do skleniček s uzávěrem nasypeme heřmánkové květy sbírané za slunného a teplého dne. Zalijeme olivovým olejem, aby byly všechny květy ponořeny, a necháme stát na slunném místě čtrnáct dnů. Přecedíme přes plátýnko, slijeme do lahviček a uchováme v lednici.

Heřmánek - heřmánkový olej
Zdroj: kouzlobylinek.cz

Přečtěte si také náš nový článek o kyselém ovoci – Karambola!

Heřmánek
Heřmánek - heřmánková mast
Heřmánek - heřmánkový olej

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno