Rozkrojený vodní meloun
Zdroj: www.thespruceeats.com
Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny
Vodní melouny
Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny

Vodní melouny jsou sladkou a osvěžující pochoutkou, která je ideální pro horké letní dny. Pěstování vlastních vodních melounů může být velmi uspokojivým zážitkem, a navíc plody, které si sami vypěstujete, chutnají mnohem lépe než ty koupené v obchodě. Vodní melouny patří do čeledi tykvovitých a jejich rostliny vypadají podobně jako cukety nebo dýně, s plochými, zelenými a mírně chlupatými listy, následovanými žlutými květy a plody. Tyto rostliny lze nechat rozrůstat po zemi nebo je trénovat k lezení po konstrukci, čímž šetříte místo. Pěstování vodních melounů vyžaduje až tři měsíce slunce a tepla, což znamená, že úspěch závisí na dlouhém, horkém létě.

Kde pěstovat vodní melouny

Vodní melouny můžete pěstovat jak ve skleníku, tak i na volném prostranství. Nejlepší výsledky dosáhnete ve skleníku nebo fóliovníku, kde lze lépe kontrolovat teplotu a vlhkost. Pokud se rozhodnete pěstovat melouny venku, zvolte chráněné místo na plném slunci. Pěstování v květináčích je také možné, ale vyžaduje častější zalévání a hnojení. Pro květináče vyberte kompaktní odrůdu, jako je například ‚Little Darling F1‘, a použijte velký květináč alespoň 35 cm vysoký a široký, naplněný kvalitním substrátem bez rašeliny a s přidaným organickým hnojivem.

Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny
Zdroj: www.gardenersworld.com

Jak zasadit vodní melouny

Sázení vodních melounů začíná výsevem semen do substrátu bez rašeliny od poloviny dubna do začátku května. Semena udržujte v teplotě mezi 18°C a 21°C, ideálně ve vyhřívaném množárenském boxu. Jakmile jsou sazenice dostatečně velké na manipulaci, přesaďte je do jednotlivých květináčů. Před výsadbou venku počkejte, až přejdou poslední mrazy, obvykle začátkem června. Rostliny postupně otužujte, aby si zvykly na venkovní podmínky. Pokud pěstujete melouny ve skleníku nebo fóliovníku, otužování není nutné.

Vodní melouny
Zdroj: www.gardenersworld.com

Péče o vodní melouny

Vodní melouny vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení. Půda by měla být rovnoměrně vlhká, což zajistí dobrý růst plodů a jejich kvalitu. Jakmile se začnou tvořit plody, je zvlášť důležité udržovat pravidelnou zálivku. Hnojte rostliny tekutým hnojivem bohatým na draslík, například hnojivem na rajčata, a to jednou týdně od doby, kdy se začnou tvořit první plody. Pokud melouny pěstujete vertikálně, přivažujte stonky ke konstrukci a podpořte plody, aby se stonky nezlomily pod jejich váhou. Staré trička nebo podprsenky jsou skvělým materiálem pro tvorbu podpůrných „houpacích sítí“ pro plody.

Řezání vodních melounů

Pro podporu plodnosti je důležité melouny správně řezat. Po vytvoření pěti až šesti pravých listů zaštípněte hlavní růstový vrchol rostliny, což podpoří tvorbu postranních výhonů. Tyto postranní výhony pak ztenčete na čtyři a po vytvoření šesti listů na každém výhonu opět zaštípněte vrchol. Tento postup podpoří tvorbu bohatých a plodných rostlin.

Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny
Zdroj: www.gardenersworld.com

Škůdci a nemoci vodních melounů

Vodní melouny pěstované ve skleníku jsou náchylnější k napadení škůdci než ty pěstované venku. Častými škůdci jsou mšice a svilušky. Pravidelně kontrolujte rostliny a při prvních známkách napadení okamžitě zasáhněte. Biologické prostředky jsou účinné a šetrné k životnímu prostředí. Pro prevenci napadení můžete použít společné pěstování s rostlinami, které odpuzují škůdce, jako jsou měsíčky nebo bazalka, a také vysazování květin bohatých na nektar, které přilákají užitečné predátory.

Sklizeň vodních melounů

Správná doba sklizně je klíčová pro dosažení nejlepších chutí. Zralost plodu můžete ověřit několika způsoby. Jedním z nich je stisknutí kůry nehtem – pokud zanechá stopu, plod ještě není zralý. Další metodou je poklepání na plod – zralý meloun vydává dutý zvuk. Jakmile je plod zralý, odřízněte ho ostrým nožem od rostliny.

Sklizeň vodních melounů
Zdroj: www.gardenersworld.com

Celkově lze říci, že pěstování vodních melounů je náročný, ale velmi uspokojující proces, který vyžaduje pečlivou přípravu a pravidelnou péči. Výběr vhodného místa pro pěstování, ať už ve skleníku, fóliovníku nebo na otevřeném prostranství, je klíčový pro úspěch. Pravidelná zálivka, hnojení a správné řezání rostlin jsou nezbytné pro dosažení kvalitních a chutných plodů. Důkladná kontrola škůdců a nemocí a včasná sklizeň zralých plodů zajistí, že si budete moci vychutnat sladké a šťavnaté melouny. S trochou trpělivosti a péče se vám podaří vypěstovat vlastní melouny, které vám přinesou radost a osvěžení během horkých letních dní. Pěstování vodních melounů je skvělým způsobem, jak si zpříjemnit zahradničení a užít si plody své práce přímo z vlastní zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! Letní zahradnické tipy pro úspěšnou sezónu

Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny
Vodní melouny
Vodní melouny: jak úspěšně pěstovat a pečovat o vodní melouny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno