Vinná réva
Zdroj: mojelahve.cz
Vinná réva
Vinná réva

Měsíc červenec znamená pro většinu lidí i začátek doby dovolených, relaxace a zvolnění pracovního tempa. Ne však pro ty, kteří pečují o révu ve vinohradech nebo komu vinná réva roste v zahradě. Zatímco ve vinařských oblastech probíhá v tomto období intenzivní růst letorostů a bobulí na hroznech. Ve vyšších polohách pahorkatin ve výškách 400-500 m nad mořem, réva dokončuje odkvět. Dokvétají spodní části hroznů na letorostech vyrašených z hlavních oček.

Po opakovaných pozdních jarních mrazech v dubnu byly mnohde poškozeny některé již několikametrové zelené výhonky se zárodky hroznů. Vedle nich v některých místech tažně prorašila zálistková a spící očka, která sice jsou z velké části jalová. (bez násady hroznů) Přece jen malá část z nich má nasazen menší hrozen, který až s měsíčním zpožděním teprve nyní začíná rozkvétat.

Je otázkou, zda tyto zálistkové hrozny dozrají, ale za příznivého průběhu vegetace a vývoje teplot je uzrání u raných stolních odrůd velmi pravděpodobné.

Vinná réva
Zdroj: www.ivushi.com

V našich zahradách byly v posledních patnácti letech vysazeny desítky nových stolních odrůd révy. Mezi nimi i ty, jejichž květenství částečně sprchává (např. odrůdy Suzi, Vostorg).

Je na každém z nás, aby si tyto skutečnosti ověřil a připravil se na opatření v následujícím roce před začátkem kvetení révy. Nám zahrádkářům se lépe nabízí jednodušší řešení v zalomení špičky zeleného letorostu v délce 10-20 cm. (zastavení růstu výhonu podpoří odkvět), než na hrozny použit postřik na bází sloučeniny molybdenu.

Vinná réva
Zdroj: www.i60.cz

Vinná réva a začátečníci

Začínající pěstitelé révy na zahrádkách zapomínají na úkony, které přímo souvisejí s dobrým vývojem sazenice a mladého keře. Je to zejména důsledné vylámání výhonků a vyrašených oček sazenic a ponechání z jednoho, maximálně dvou nejlépe postavených rosných kořínků z horní štěpované části sazenice. A to v době, kdy jsou kořínky ještě bílé a křehké, čemuž předchází správná výsadba sazenic, kdy její štěpovaná část by y měla i po slehnutí půdy zůstat přibližně 5 cm nad terénem.

Snažme se proto ohlídat si alespoň tyto základní podmínky úspěšného pěstování stolních odrůd révy v méně příznivých podmínkách.

Přečtěte si také náš článek s tipy, co dělat v zahradě v létě.

Vinná réva
Vinná réva

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno