Zatímco maso je v sezóně grilování často středem pozornosti, tyto rostlinné recepty na grilování možná změní váš názor. Dávno pryč jsou doby, kdy „vaření“ znamenalo pouze gril plný párků v rohlíku, žebírek a hamburgerů. V tomto výběru uspokojivých bezmasých receptů na grilování je v centru pozornosti zelenina. Tyto bezmasé pokrmy plné chuti, zajímavých chuťových profilů a překvapivých ingrediencí dokazují, že ke skvělému grilování nepotřebujete tradiční zdroj bílkovin. Vegetariánské hamburgery, grilované pizzy, plněná zelenina a další pokrmy potěší vaši rodinu i přátele – a to bez ohledu na to, zda jedí maso, nebo ne.
Hamburger s houbami
Budete potřebovat obě ruce a několik ubrousků, abyste si vychutnali každé sousto této bezmasé variace na hamburger s trhaným vepřovým masem. Hlavní roli hrají houby, které se grilují a poté se vmíchají do naší rychlé barbecue omáčky. Směs navrstvíme na brioškové housky a doplníme octem ochuceným salátem, který dodá tolik důležitou křupavost.
Grilovaná pizza se třemi sýry
Tuto úžasně jednoduchou a přitom chutnou pizzu připravíte během několika minut. Těsto grilujte z obou stran, dokud lehce nezuhelnatí, pak na něj naneste šťavnatou směs sýrů a pokračujte v grilování, dokud se nerozpustí, nevytvoří bublinky a nebude připravena ohromit každého, koho budete servírovat. Na další úroveň ho povýšíte, když ho pokapete bylinkovým olejem.
Grilovaný lilek s rajčaty, bazalkou a fetou
V tomto sytém pokrmu se lilek griluje a poté se doplní pikantním salátem z čerstvých rajčat. Feta dodá slanost a piniové oříšky křupavost. Bazalka dodává letní svěžest, kterou všichni milují. Nezapomeňte lilek předem osolit, aby měl optimální strukturu.
Grilované sladké brambory s rýží a hráškem
Grilování nakrájených sladkých brambor je rychlý a snadný způsob, jak tuto výživnou hlízu zařadit do jídelníčku v parných letních měsících, kdy jejich pečení v troubě není tak lákavé. Podávejte je jako jednoduchou přílohu nebo jako hlavní jídlo, jak to děláme my, spolu s rýží a hráškem.
Grilovaný květák s kořeněnou jogurtovou omáčkou
Tento pokrm se nedá překonat jako efektní zeleninová příloha. Celý květák se před přenesením na gril krátce povaří na plotně, což zajistí, že bude květák propečený po celé délce a zároveň získá na grilu pěknou hnědou kůrku.
Zatímco maso je v sezóně grilování často středem pozornosti, tyto rostlinné recepty na grilování možná změní váš názor. Dávno pryč jsou doby, kdy „vaření“ znamenalo pouze gril plný párků v rohlíku, žebírek a hamburgerů. V tomto výběru uspokojivých bezmasých receptů na grilování je v centru pozornosti zelenina. Tyto bezmasé pokrmy plné chuti, zajímavých chuťových profilů a překvapivých ingrediencí dokazují, že ke skvělému grilování nepotřebujete tradiční zdroj bílkovin. Vegetariánské hamburgery, grilované pizzy, plněná zelenina a další pokrmy potěší vaši rodinu i přátele – a to bez ohledu na to, zda jedí maso, nebo ne. Hlavní roli hrají houby v bezmasém hamburgeru, grilovaná pizza se třemi sýry ohromí svou jednoduchostí a chutí. Grilovaný lilek s rajčaty, bazalkou a fetou přináší letní svěžest a grilované sladké brambory s rýží a hráškem jsou výbornou přílohou i hlavním jídlem. Nezapomeňte také na efektní grilovaný květák s kořeněnou jogurtovou omáčkou, který zaručeně upoutá pozornost každého.
Podívejte se i na náš článek Cukety: návod na úspěšné pěstování. Najdete v něm praktické tipy a rady, jak pěstovat cukety od semínka až po sklizeň. Naučte se, jak dosáhnout bohaté úrody, abyste mohli cukety využít ve svých grilovacích receptech.