Když je počasí super horké a vlhké, poslední věc, kterou chcete, je těžký pokrm, který vás zatíží. Proto byste měli připravit tyto čerstvé vegetariánské letní recepty, abyste zůstali v pohodě a zároveň využili sezónní produkty. Ať už jste výhradně rostlinný jedlík nebo se jen snažíte omezit příjem masa, tato sbírka receptů potěší každého.
Lilkové „masové“ koule s Chimichurri
Díky své „masové“ struktuře jsou lilek a houby perfektní rostlinnou náhradou za masové koule. Po uvaření jsou tyto vegetariánské letní koule obohaceny svěžími chutěmi sezóny v omáčce z čerstvé petrželky, oregana, česneku a šalotky. Můžete si je vychutnat jako předkrm nebo podávat na posteli z vařených těstovin nebo obilovin.
Miso nudle s listy tuřínu
Nudlové mísy jsou klasickým pokrmem na odnéstí, který snadno přeměníte na vegetariánský letní recept na večeři (za méně než hodinu!). Bohatý miso vývar získává pikantní nádech z listů tuřínu a zázvoru. Křupavé tofu dodává mísu lahodnou texturu a bílkoviny.
Chřestový falafel
Pokud narazíte na svazek chřestu na farmářském trhu, využijte ho k přípravě tohoto vegetariánského letního receptu. Tradiční cizrna zůstává součástí základu, ale svěžest chřestu opravdu zvýrazňuje chutě.
Tacos s chipotle, jackfruitem a rukolou
Jackfruit, „masitý“ plod z jihovýchodní Asie, magicky přebírá chutě jakéhokoli koření, které k němu přidáte, když je nezralý. Chipotle promění jackfruit na pikantní náplň do tacos v tomto vegetariánském letním receptu. I jedlíci masa budou mít problém uvěřit, že to není skutečné trhané vepřové maso.
Portobello-pepper kale wrapy
Slyšeli jste rčení „Jezte duhu,“ a tento vegetariánský letní recept předvádí řadu barev. Pevné listy lacinato kale se stávají osvěžujícím obalem pro masité houby portobello, papriky a červené zelí. Sambal oelek (asijská chilli omáčka) a čerstvé jalapeños dodávají chutím pikantní nádech, zatímco domácí krém z kešu a koriandru bez mléčných výrobků zjemňuje každé sousto.
Vegetariánské letní recepty nabízejí skvělý způsob, jak využít sezónní produkty a zároveň si vychutnat lehká a chutná jídla. Lilekové „masové“ koule s chimichurri jsou skvělým předkrmem nebo hlavním chodem. Miso nudlové mísy s listy tuřínu přinášejí bohaté chutě a zdravé ingredience. Chřestové falafel jsou inovativním způsobem, jak využít sezónní chřest. Tacos s chipotle, jackfruitem a rukolou poskytují pikantní a „masitou“ alternativu k tradičním tacos. Portobello-pepper kale wrapy jsou barevným a výživným pokrmem, který zaujme svou rozmanitostí chutí. Tyto recepty nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale také vám umožní užít si letní sezónu plnou čerstvých a zdravých jídel.
Podívejte se i na náš další článek! Vegetariánské recepty pro příští grilování