Sušené květiny jako dekorace
Zdroj: www.bhg.com
Umění sušení květin: zavěšením
Umění sušení květin: růže
Umění sušení květin: lisováním

Sušené květiny jsou skvělým způsobem, jak prodloužit krásu vašich květin a vytvořit z nich kreativní dekorace. Existuje několik technik sušení květin, které můžete použít k dosažení těch nejlepších výsledků. V tomto článku se dozvíte, jak správně sušit květiny, aby si zachovaly svou krásu a tvar. Správné sušení květin může také pomoci zachovat jejich barvy a vůně, což dodá vašim dekoracím jedinečný šarm. Ať už chcete sušené květiny použít jako dekoraci na stůl, do vázy, nebo jako součást uměleckých projektů, tento průvodce vám poskytne všechny potřebné informace. Budete překvapeni, jak jednoduché a zábavné může být sušení květin. Následujte naše rady a brzy budete mít doma nádherné sušené květiny, které vám budou dělat radost po celý rok. Ponořte se do umění sušení květin a objevte tajemství, jak zachovat jejich krásu na dlouhou dobu.

Příprava květin na sušení

Prvním krokem je výběr správných květin. Květiny je nejlepší sbírat, když jsou v plném květu, ale ještě nezačaly přecházet do semene. Semena a trávy by měly být sbírány, když jsou ještě zelené, aby se při sušení nestaly křehkými a nepadaly. Vyberte si vysoké květiny, jako je např. šanta kočičí, stračka nebo ostrožka, když je spodní polovina květu otevřená a horní polovina je ještě v poupěti.

Sušení květin zavěšením

Většina květin se nejlépe suší zavěšením vzhůru nohama. Vytvořte malé svazky po pěti až deseti stoncích, svázejte je provázkem a zavěste. Zavěšené květiny mohou tvořit krásnou dekoraci, pokud nemáte dostatek místa. Flesnaté květiny, jako jsou jiřiny, astry a pivoňky, by měly být zavěšeny jednotlivě, aby kolem jejich okvětních lístků mohlo cirkulovat co nejvíce vzduchu.

Umění sušení květin: zavěšením
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Sušení květin ve váze

Některé květiny, jako jsou krvavce, gypsophily a hortenzie, se lépe suší ve vzpřímené poloze ve váze. Nechte je ve váze s malým množstvím vody, přibližně 2,5 cm. Postupně se voda odpaří a květiny se přirozeně vysuší, přičemž si zachovají svou strukturu.

Sušení růží

Pro sušení růží je nejlepší je sbírat, když jsou ještě v poupěti. Odstraňte spodní listy a zavěste růže vzhůru nohama. Pro husté, otevřené hlavy růží použijte metodu sušení v písku. Ujistěte se, že jsou zcela suché, než je ponoříte do nádoby s čistým, suchým pískem. Nechte je na teplém, suchém místě minimálně dva týdny. Po vysušení opatrně odstraňte přebytečný písek měkkým štětcem.

Umění sušení květin: růže
Zdroj: rosaholics.com

Výroba růžového konfet

Jednotlivé okvětní lístky růží můžete také usušit na tácku na teplém místě, jako je sušárna. Tento postup je ideální pro výrobu růžového konfet, který může být použit pro různé dekorativní účely.

Sušení květin pomocí silikagelu

Silikagel je další skvělou metodou pro sušení květin, zejména těch, které jsou citlivé a mají tenké okvětní lístky. Umístěte květiny do nádoby se silikagelem a ujistěte se, že jsou zcela pokryté. Uzavřete nádobu a nechte květiny sušit po dobu jednoho až dvou týdnů. Silikagel absorbuje vlhkost a květiny zůstanou krásně tvarované.

Sušení květin v mikrovlnné troubě

Pokud potřebujete květiny rychle vysušit, můžete použít mikrovlnnou troubu. Položte květiny mezi dva papírové ručníky a zahřívejte je na střední výkon po dobu jedné až dvou minut. Tento proces je rychlý, ale musíte být opatrní, aby nedošlo k přehřátí a poškození květin.

Sušení květin lisováním

Lisování květin je další tradiční metoda, která vytváří krásné ploché květiny vhodné pro různé umělecké projekty. Umístěte květiny mezi dva listy papíru a zatěžte je těžkými knihami nebo speciálním lisem na květiny. Nechte je sušit několik týdnů, dokud nejsou zcela suché a ploché.

Umění sušení květin: lisováním
Zdroj: www.countrylife.co.uk

Péče o sušené květiny

Po vysušení je důležité sušené květiny správně skladovat. Uchovávejte je na suchém, tmavém místě, aby si zachovaly barvu a tvar. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu a vysoké vlhkosti, které by mohly způsobit blednutí a tvorbu plísní.

Kreativní využití sušených květin

Sušené květiny můžete použít na různé dekorativní účely, jako jsou věnce, aranžmá, květinové rámečky nebo dokonce potpourri. Vaše kreativita nemá žádné hranice a sušené květiny mohou přinést do vašeho domova přírodní krásu po celý rok.

Umění sušení květin: dekorace
Zdroj: www.homesandgardens.com

Celkově lze říci, že sušení květin je nádherný způsob, jak si užít jejich krásu dlouho po jejich sběru. Ať už zvolíte jakoukoli metodu, výsledek bude vždy kouzelný. Sušené květiny mohou být skvělým doplňkem vašeho domova a přinést do něj kousek přírody. Experimentujte s různými technikami a najděte tu, která vám nejlépe vyhovuje. Vaše sušené květiny se stanou krásným a trvalým připomenutím krásy přírody.

Podívejte se i na náš další článek! Nejlepší rostliny pro terária—tyto budou vzkvétat pod sklem

Umění sušení květin: zavěšením
Umění sušení květin: růže
Umění sušení květin: lisováním

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno