tymián
Zdroj: www.bhg.com

Pokud máte jen jednu rostlinku tymiánu v květináči, možná sklízíte dost na to, aby rostlina produkovala novou svěží zeleň – použijte ji do česnekovo-tymiánové omáčky nebo na pečené kuře s tymiánem. Vědět, jak správně prořezávat tymián, vám však pomůže, když začne být rostlina řídká nebo straggly. Udržování kuchyňského tymiánu i druhů používaných jako půdní pokryv ve tvaru přináší více čerstvého, jemného růstu a méně holých, dřevitých stonků.

Důvody pro prořezávání tymiánu

Prořezávejte kuchyňský tymián, když chcete, aby rostlina produkovala více vegetativního růstu s bujným vzhledem. Příležitostné prořezávání pomáhá udržet rostlinu od dřevitosti a řídkosti u základny. Zahradníci také prořezávají tymián, aby odstranili květy, čímž rostlina zůstane ve fázi růstu (spíše než v reprodukční), a aby mohli odebírat řízky k množení více tymiánů.

Tymián: jak prořezávat tymián pro lepší sklizeň
Zdroj: www.trueleafmarket.com

Podpora bujného tvaru

Rostliny tymiánu, dokonce i vzpřímené druhy, mají tendenci být trochu rozpláclé a mohou vypadat neudržovaně. Tento neformální vzhled často přichází s řídkými větvemi. Prořezáváním příliš dlouhých stonků dosáhnete bujného a vitálního vzhledu. Starší rostliny mají tendenci být řídké a keříkovité u základny (a neatraktivní). Osvěžení na jaře pomůže udržet stonky jemné a ohebné místo dřevitých.

Zabránění kvetení tymiánu

Květy tymiánu jsou jedlé a opylovači je milují, ale mnoho zahradníků dává přednost tomu, aby jejich tymián zůstal ve vegetativní fázi, aby rostliny dále tvořily chutné listy. Tymián po kvetení nezískává hořkou chuť jako některé jiné byliny. Nicméně, může mít mírně jemnější chuť a aroma. Jakmile sklidíte všechen tymián, který budete potřebovat na rok, můžete nechat rostlinu vykvést a užívat si sledování, jak včely blázní za jeho květy.

Řízky pro nové rostliny tymiánu

Rovné stonky z letošního růstu jsou vynikajícími kandidáty pro množení řízky, které můžete použít k vytvoření více rostlin tymiánu. Zde je postup:

  1. Odstřihněte část stonku s růstovým vrcholem a asi 10-15 cm stonku. Vyberte stonek, který nekvete nebo nekvetl.
  2. Proveďte konečný řez na řízku těsně pod uzlem a jemně odstraňte listy z dolních dvou třetin stonku.
  3. Jemně zapíchněte řízek do vlhké půdní směsi (přidejte hrst perlitu nebo použijte směs pro výsev semen k zlepšení odvodnění) a udržujte ho vlhký pravidelným rosením.
  4. Umístěte je mimo přímé slunce. Asi za 3-4 týdny by měly být vaše řízky zakořeněné.

Kdy prořezávat tymián

Tymián lze prořezávat nebo stříhat několikrát ročně pro hromadnou sklizeň nebo k řízení kvetení, tvarování a odebírání řízků. Podzim je dobrý čas pro obecné prořezávání. Lehčí prořezávání lze provádět kdykoli.

Kroky pro prořezávání tymiánu

Prořezávání tymiánu je snadné; může to být nejpříjemnější vonící úkol, jaký jste kdy dělali.

  1. Uchopte stonek a najděte uzel, kde se listy připojují ke stonku. Na kuchyňském tymiánu bývá uzel asi každé 2-3 cm.
  2. Použijte nehty, nůžky na bylinky nebo nůžky, abyste stonky přistřihli těsně nad uzlem.
  3. Opakujte pro všechny stonky, které kvetou nebo chcete podpořit růst. Vyhněte se odstranění více než jedné třetiny stonku najednou nebo jedné třetiny celé rostliny při jednom prořezávání.

Péče o rostliny tymiánu

Prořezávání a časté sklizně udrží váš tymián v dobré kondici. Poskytování správného množství vody a světla pomůže produkovat nejchutnější listy plné aromatických olejů.

Zálivka

Jakmile se tymián zakoření, je odolný vůči suchu. Tato bylina spíše roste na suché straně a trpí v trvale vlhkých podmínkách. Když roste v zemi, zřídka potřebuje zalévání, pokud nezažíváte extrémně suché počasí.

Tymián pěstovaný v květináčích pravděpodobně bude potřebovat doplňkové zalévání mezi dešťovými přeháňkami. Nechte půdu nejprve trochu vyschnout. Otestujte to tak, že strčíte prst do půdní směsi a zkontrolujete vlhkost. Zalévejte, až když je půda suchá až do poloviny kloubu prstu. Důkladné, ale méně časté zalévání je lepší než mnoho častých mělkých zálivek, aby se podpořily hlubší kořeny.

Světlo

Tymián roste nejlépe na plném slunci. Miluje suché, teplé a slunné počasí (jako v Středomoří) a bude růst pomaleji a mít méně chutě při nižším světle. Tymián lze úspěšně pěstovat i uvnitř, ale budete potřebovat velmi slunné okno nebo jasné umělé světlo, aby byl spokojený.

Tymián: jak prořezávat tymián pro lepší sklizeň
Zdroj: www.bhg.com

Správné prořezávání tymiánu je klíčové pro udržení jeho produktivity a zdraví. Pravidelným prořezáváním můžete podpořit bujný růst, zabránit kvetení a získat nové rostliny z řízků. Důležité je také poskytnout tymiánu správnou péči, včetně dostatečného světla a správné zálivky. Tymián je odolná bylina, která může prospívat i v suchých podmínkách, ale potřebuje dobře odvodněnou půdu. S trochou péče a pravidelným prořezáváním budete mít stále čerstvé a chutné listy tymiánu k použití v kuchyni po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Pažitka: kdy a jak sklízet pažitku, aby rostlina stále rostla

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno