tuřín
Zdroj: snaped.fns.usda.gov
Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Tuřín: zázračná a chutná zelenina

Tuřín, starobylá kořenová zelenina, oplývá svou unikátní schopností prosperovat v chladných podmínkách, nabízíce své lahodné plody jak na jaře, tak na podzim. Jeho rychlý vývoj a schopnost růst v různých klimatických podmínkách ho činí oblíbenou volbou mezi zahrádkáři po celém světě. Své kořeny má nejen v zahradním světě, ale také v kulinářské oblasti, kde jeho světlé zelené listy i kořeny poskytují bohatou paletu chutí a možností pro různé kulinářské experimenty. Od chvíle, kdy je zasázen, až po okamžik, kdy je sklizen, tuřín přináší zahrádkářům a kuchařům nekonečné možnosti. Ať už jste začátečníkem v zahradničení nebo zkušeným kuchařem, tuřín je rozhodně rostlina, kterou stojí za to zkoumat a objevovat.

O tuřínu

Tuřín roste i na jaře nebo na podzim, ale nemá rád horké letní měsíce. (Všimněte si, že podzimní plodina vysetá koncem léta je obvykle sladší a křehčí než jarní plodina a škůdci jsou menším problémem.)

Řepy se vysévají přímo do zahrady, špatně se přesazují. Navíc vyklíčí během několika dní. Do měsíce je jejich zelenina připravena ke sklizni a do druhého měsíce jsou připraveny ke sklizni nabobtnalé kořeny.

Jak se vaří tuřín? Tuřín lze jíst syrový, pečený, vařený, pečený nebo rozmačkaný. Tuřín připravujte stejně jako mrkev. Nebo je vyzkoušejte jako alternativu k bramborám; my si pochutnáváme na tuřínové gratinované zelenině.

Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Zdroj: www.pritikin.com

Výsadba

Tuříny rostou nejlépe na plném slunci při teplotách od 4,5 do 24 °C. Jakmile je možné zahradu obdělávat, nakypřete půdu do hloubky 12 až 15 cm. Přimíchejte 2 až 4 cm starého hnoje a/nebo kompostu. Do těžké jílovité půdy přidejte více, abyste zlepšili odvodnění.

Kdy sázet tuřín

  • Pro pozdní jarní sklizeň zasejte semena tuřínu asi 2 až 3 týdny před průměrným datem posledních jarních mrazů.
  • Pro podzimní sklizeň vysévejte tuřín koncem léta po letních plodinách cibule, dýně, fazolí nebo kukuřice.
  • Pro pozdější podzimní sklizeň zasejte semena na začátku podzimu.

Jak vysadit tuřín

Před výsadbou přimíchejte do půdy asi 30,5 cm nízké organické hnojivo (například 5-5-5). Vyvarujte se přehnojení dusíkem, jinak získáte listovou zeleninu na úkor velkého kořene. Vyhněte se hnojivům s vysokým obsahem dusíku. Semena vysévejte přímo do půdy 0,6 až 1,3 cm hluboko, 2,5 cm od sebe, do řádků vzdálených 30,5 až 45,7 cm. Dále semena tuřínu můžete také rozptýlit a později sazenice prořezat. Semena zakryjte maximálně 1,3 cm půdy. Důkladně a důsledně zalévejte. Při výsadbě chraňte jarní plodiny před škůdci pomocí krytů řádků.

Pěstování

Jakmile sazenice dosáhnou výšky 4 cm, prořežte je na vzdálenost 10 až 15 cm od sebe. Přehuštění může mít za následek malé nebo deformované kořeny. Pokud je budete pěstovat blíže než 10 cm, nebudou růst. Udržujte záhony bez plevele, ale dávejte pozor, abyste nenarušili kořeny mladých tuřínů. Silně mulčujte, abyste udrželi vláhu a potlačili plevel. Řepy nepotřebují mnoho péče, ale důležitá je stálá vlhkost půdy. Pravidelně zalévejte, aby byla půda lehce vlhká; 2,5 cm týdně by měl zabránit ztvrdnutí a zhořknutí kořenů.

Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Zdroj: gardenerspath.com

Doporučené odrůdy

Mezi doporučené odrůdy tuřínu patří:

  1. Hokkaido – Tato odrůda je oblíbená pro svou sladkou chuť a oranžovou barvu. Kořenová zelenina má také jemnou a lahodnou chuť.
  2. Golden Ball – Golden Ball je další oblíbenou odrůdou tuřínu. Má jasně zlatou kůži a sladké, šťavnaté maso. Je vhodný pro různé kulinářské účely, včetně pečení, vaření a přípravy salátů.
  3. Purple Top White Globe – Tato odrůda má fialový vršek kořene a bílé maso. Je vhodná pro dlouhodobou produkci zelených listů a má lahodnou chuť.
  4. Tokyo Cross – Tokyo Cross je kompaktní odrůdou tuřínu, která dobře snáší střídání teplot a je odolná vůči chorobám. Má bílou a hladkou kořenovou zeleninu s lahodnou chutí.
  5. Purple Top Milan – Tato odrůda má fialový vršek kořene a bílé maso. Je vhodná pro časnou sklizeň a má jemnou, lahodnou chuť.

Vyberte si odrůdu tuřínu podle svých preferencí a požadavků na pěstování. Každá z těchto odrůd má své vlastní charakteristiky a vhodnost pro různé zahradnické podmínky.

Sklizeň

  • Zelený tuřín sklízejte, když je malá; listy jsou nejchutnější, když jsou mladé a křehké. Listy seřízněte 2 cm nad základnou; mohou dorůst. Sklízejte jen několik kusů najednou, pokud je pěstujete také pro kořeny.
  • Kořeny sklízejte kdykoli; malé, mladé tuříny jsou však křehčí. Rané druhy se často sklízejí asi po 5 týdnech. Hlavní druhy po 6 až 10 týdnech.
  • U podzimního tuřínu zvažte sklizeň po jednom nebo dvou slabých mrazech (ale před silnými mrazy), aby měl sladší chuť.
  • Pro pozdější sklizeň v sezóně a ochranu před silnými mrazy je vhodné tuřín mulčovat.

Jak skladovat tuřín

Skladujte až 3 až 4 měsíce na chladném (0° až 3.3°C) a tmavém místě, například ve sklepě, nebo až 2 týdny v chladničce. Při skladování v chladničce uchovávejte tuřín v děrovaném plastovém sáčku. Je důležité, aby tuřín nevyschl, ale také aby neplesnivěl z přílišné vlhkosti.

Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Zdroj: www.almanac.com

Tuřín je kořenová zelenina, která se dobře pěstuje v chladném počasí na jaře i na podzim. Rychle dozrává a nabízí možnost užít si jak světlé zeleně, tak i kořeny. Od výsadby až po sklizeň, tuřín přináší rozmanité možnosti. Vybrané odrůdy se liší ve své chuti i odolnosti vůči podmínkám pěstování. Po sklizni je důležité tuřín vhodně skladovat, ať už ve sklepě nebo v chladničce, aby si udržel svou čerstvost a kvalitu po delší dobu. Pro správnou péči a skladování je dobré dodržovat vhodné teploty a vlhkost.

Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Tuřín: zázračná a chutná zelenina
Tuřín: zázračná a chutná zelenina

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno