Trvalky v různých barvách
Zdroj: www.thespruce.com
Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: akvilegie
Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: čechrava
Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: plamenka
Prvosenka

Každá zahrada může být osvěžujícím místem, zejména když přidáte kvetoucí rostliny. Nicméně, mnoho zahradníků si stěžuje na nedostatek rostlin, které dokážou oživit stinné oblasti zahrady. Stínomilné rostliny jsou definovány jako rostliny, které mohou přežít s méně než čtyřmi hodinami přímého slunečního světla denně. I když do této kategorie spadá mnoho rostlin, většina z nich jsou rostliny s okrasnými listy, nikoli kvetoucí. Několik kvetoucích trvalek však může prosperovat i v stinných oblastech. Tyto trvalky se mohou přizpůsobit širokému spektru oslunění, od částečného stínu po úplný stín. Přestože některé z těchto rostlin mohou tolerovat plné slunce, v horkém podnebí se jim bude dařit lépe v částečném stínu. Podívejte se na trvalky vhodné pro stinné oblasti vaší zahrady!

Akvilegie: elegantní krásky do stínu

Akvilegie (Aquilegia spp.) je kvetoucí keř s krásnými zvonkovitými květy, které přitahují motýly a kolibříky. Tato rostlina nejen oživí vaši zahradu, ale také přiláká opylovače, kteří mohou být užiteční pro další rostliny. I když existuje mnoho původních druhů, většina běžně dostupných rostlin jsou kultivary druhu Aquilegia vulgaris. Ačkoli modrá je nejběžnější barva, existuje mnoho různých barevných kombinací květů. Akvilegie se snadno pěstují a množí, protože se často šíří samovýsevem. Kvetou obvykle na konci jara a začátkem léta a dorůstají do výšky asi 60 centimetrů. Listokazi jsou jedním ze škůdců, na které jsou akvilegie náchylné, ale můžete je kontrolovat odstraněním napadeného listí.

Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: akvilegie
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Čechrava: barevné spektrum pro stinné kouty

Čechrava (Astilbe spp.), známá také jako falešná spirea, má květy v odstínech růžové, červené, fialové a bílé, které kvetou na konci jara a začátkem léta. Tato rostlina má mnoho odrůd, některé dorůstají do výšky pouhých 15 centimetrů, zatímco jiné mohou dosáhnout výšky až 150 centimetrů. Čechrava prospívá v částečném stínu, ale může tolerovat plný stín i plné slunce. Vyžaduje časté hnojení, protože je náročná na živiny a nejlépe se jí daří ve vlhkých podmínkách. Kromě rozdělení rostlin každé tři roky vyžadují tyto rostliny minimální údržbu.

Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: čechrava
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Plamenka rozkladitá: jemná krása lesa

Plamenka (Phlox divaricata) je kvetoucí půdokryvná rostlina, která prospívá v rozptýleném stínu. Ačkoli mnoho odrůd floxu může tolerovat stín, lesní flox původem ze Severní Ameriky je jednou z nejběžnějších odrůd, které můžete snadno pěstovat. Rostlina má zaoblené středně zelené listy s vysokými stonky, které produkují modré nebo bílé květy s pěti okvětními lístky. Kvete na jaře a přitahuje motýly a jiné opylovače.

Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: plamenka
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Škornice: nenápadná elegance do stínu

Škornice (Epimedium spp.) je často podceňovaná půdokryvná rostlina kvůli pomalému růstu. Nicméně, barvy a vizuální zájem, které tato rostlina přináší, z ní dělají skvělý doplněk do každé zahrady. Produkuje jasně modré květy, které kvetou na jaře. Listy se na jaře objevují ve zlatých a červených odstínech a zrají do tmavě zelené. Ačkoli tato rostlina toleruje plný stín, nejlépe prospívá v částečném stínu.

Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: škornice
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Prvosenka: jarní posel s pestrými květy

Prvosenky (Primula spp.) jsou jedny z nejčasněji kvetoucích květin na jaře a jedny z nejjasnějších stínomilných květin, které lze pěstovat. Název prvosenka pochází z latinského slova primula, což znamená „malá první“, což odkazuje na její časné kvetení. Kromě toho, že milují stín, tyto rostliny mohou také přežít na plném slunci na jaře. Jakmile teploty stoupnou, je nutné je přesunout do částečného stínu. Existuje mnoho kultivarů, z nichž mnohé se pěstují jako letničky, protože mohou být citlivé na teplé počasí.

Prvosenka
Zdroj: www.decorhomeideas.com

Celkově lze říci, že výběr správných trvalek pro stinné oblasti může výrazně změnit vzhled a atmosféru vaší zahrady. Stinné kouty, které dříve vypadaly nudně a nevýrazně, se mohou proměnit v nádherná a živá zákoutí plná barev a života. Klíčem k úspěchu je pečlivý výběr rostlin, které jsou nejen krásné, ale také vhodné pro podmínky ve vaší zahradě. Představili jsme vám trvalky: akvilegie, čechrava, plamenka, škornice a prvosenka. Tyto trvalky jsou jen některé z mnoha možností, které můžete zvážit. Tyto rostliny nejen zkrášlí vaši zahradu, ale také přilákají užitečný hmyz, jako jsou motýli a včely. Pravidelná péče a údržba, jako je hnojení a ochrana před škůdci, zajistí, že vaše zahrada bude stále krásná a zdravá. Neváhejte tedy experimentovat a objevovat nové možnosti pro vaše stinné oblasti, které mohou stát za to, abyste do nich investovali čas a úsilí.

Podívejte se i na náš další článek! Ovocná zahrada v srpnu

Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: akvilegie
Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: čechrava
Trvalky pro stinné oblasti vaší zahrady: plamenka
Prvosenka

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno