trávník
Zdroj: www.thespruce.com
Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?

Houbové infekce, hmyz, moč zvířat a silná chodba mohou způsobit hnědé, mrtvé skvrny na vašem trávníku. Konkrétně hnědá skvrna je houbová infekce obvykle způsobená Rhizoctonia solani. Houba se často objevuje na konci léta, kdy je počasí horké a vlhké. Hnědá skvrna je foliární nemoc, což znamená, že poškozuje trávník pouze na listech, nikoli na koruně nebo kořenovém systému.

Příčiny hnědých skvrn na trávnících

Houbová infekce:

Hlavní faktory způsobující tuto houbu jsou nadměrný dusík a zavlažování, nedostatek pohybu vzduchu, špatná propustnost půdy, nadměrný mechy a zhuštěné půdy. Může napadnout bujně zelené trávníky i špatně udržované trávníky. Někdy stačí zlepšit environmentální problémy, jako je zvýšení cirkulace vzduchu, aby se houbový problém vyřešil. Pro perzistentní problémy můžete potřebovat fungicid a znovu zaset trávu s odrůdami odolnými proti houbám.

Larvy (brouci):

Larvy poškozují kořeny trávy, což vede k malým hnědým skvrnám, které se rozšiřují do větších fleků. Chůze po postižených trávníkách se cítí houbovitě a lze je snadno seškrábat, protože kořeny jsou poškozené. Brouky ošetřujte insekticidem na jaře a vysévejte trávu na podzim.

Nadměrný mech:

Tráva, která není správně zalévána, krmena nebo se kosi, může mezi listy rostlin a kořenový systém nahromadit mrtvý a rozkládající se rostlinný materiál. Někdy se tráva snaží růst v mechu, ale protože nedokáže udržet vodu, rostliny vysychají a způsobují hnědé skvrny. Mechy a větraná tráva odstraňujte, abyste tento problém vyřešili.

Moč zvířat:

Popáleniny z psí moči jsou způsobeny vysokým obsahem dusíku v moči. Moč vypadá jako hnědé středy s tmavě zelenými vnějšími kruhy. Hluboce zalévejte, abyste odplavili soli v moči, aerejte místo, aby podpořili růst nové trávy, vysévejte místo nebo používejte produkt pro ošetření trávníku na moč zvířat.

Obvyklé období pro houbovou skvrnu

Trávník se houbově infikuje obvykle nevyjde sám, a šíří se snadno po chodníku a strunách trávy, což znamená, že je důležité ho léčit okamžitě. Začněte kontrolu hnědé skvrny na jaře s větráním a dřezáním. Aplikujte fungicid, když se houbové skvrny objeví (obvykle na konci léta). Vysévejte novými druhy trávy po několik podzimních sezón. K rychlejším výsledkům odstraňte staré travní trávy na jaře a okamžitě je znovu zasete.

Varování

Fungicidní prášky a spreje jsou obvykle méně toxické pro domácí zvířata a lidi než herbicidy a pesticidy. Přesto některé mohou dráždit oči nebo hrdlo. Opakované používání fungicidů nebo vysoká expozice mohou způsobit vážnější zdravotní problémy.

Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Zdroj: lawnbutler.com

Co budete potřebovat

Nástroje

Lopata nebo zahradní aerátor (lze půjčit), trysky tlakového rozprašovače

Materiály

Fungicid na trávu (pokud je potřeba), trávníková semena odolná proti houbám (pokud je potřeba)

Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Zdroj: www.thespruce.com

Pokyny

Jak léčit houbovou skvrnu na trávnících? Vyhubení hnědé skvrny nemusí vyžadovat všechny následující kroky. Práci můžete zastavit, když se začnou projevovat výsledky. Čas a úsilí potřebné na vyřešení problému závisí zcela na závažnosti a perzistenci houby – malé problémy mohou být velmi snadné na řešení, zatímco boj s rozsáhlým zamořením může být ročním úsilím. Vždy se snažte o kontrolu hnědé skvrny úpravou kulturních praktik před dosažením chemických fungicidů.

Diagnóza nemoci: Hnědá skvrna se objevuje jako nepravidelné kruhové skvrny na trávníku, které jsou hnědožluté a mají průměr od 15 do několika metrů. Postižené listy obvykle zůstávají vzpřímené a blízkým zkoumáním se na listech objevují léze, které jsou hnědé a nepravidelného tvaru s tmavě hnědým lemem. Během ranních hodin lze na rosou pokrytém trávníku najít bílé, chlupaté mycelium.

Zlepšení cirkulace vzduchu: Mnoho případů hnědé skvrny lze vyléčit jednoduše zlepšením cirkulace vzduchu na trávníku, což snižuje vlhkost, která přeje houbám. Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je každoroční větrání a dřezání trávníku.

Změna praktik: Houbová skvrna Rhizoctonia prosperuje ve vlhkých, živinách bohatých podmínkách, takže odpovědí na trvalé problémy s trávníkem je snížení krmiva pro vaši trávník a zajistění, že zavlažování je v souladu s doporučením.

Aplikace fungicidů: Odborníci na péči o trávníky říkají, že léčba fungicidem je vhodná pro vysokou hodnotu směsi rybízu a bylin; většina trávníků se obvykle zotaví bez chemických ošetření.

Přesejeme s odolnými odrůdami trávy: Kde všechny ostatní snahy selhají, možná budete potřebovat znovu zasejat odrůdu trávníku, která má známou odolnost proti této houbě.

Časté otázky

Jak léčit hnědé skvrny na mém trávníku? I když může být několik důvodů pro hnědé skvrny na trávnících, mají všechny jednu věc společnou – mrtvé trávníky. Odstraňte mrtvou vrstvu, léčte příčinu hnědé skvrny a pokud je to nutné, přesejte.

Bude tráva zotavená z hnědé skvrny? Tráva se může zotavit z hnědých skvrn, ale může to trvat nějaký čas. V závislosti na tom, kdy se to stane, budete možná muset počkat, až příští sezóna růstu, dokud není zasejena.

Jak se zbavit houbové skvrny na trávníku přirozeně? Rozprašte roztok vody smíchaný s pár špetkami jedlé sody a několika kapkami rostlinného oleje na místo. Tento sprej aplikujte každé tři dny. Nepřidávejte hodně jedlé sody, protože může zvýšit alkalitu půdy.

Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že léčba hnědé skvrny na trávnících vyžaduje kombinaci správné péče o trávník, úpravy kulturních praktik a v některých případech použití fungicidů. Důležité je diagnostikovat příčiny problému a zvolit metody, které nejlépe odpovídají míře infekce a typu trávníku. Pravidelná údržba a preventivní opatření jsou klíčem k udržení zdravého a krásného trávníku po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Nápady na barevné květináče pro každé místo

Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?
Trávník: jak léčit houbovou skvrnu na vašem trávníku?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno