Bylinkoviště
Zdroj: bylinkyprovsechny.cz

Bylinky v posledních letech zažívají zlaté časy. Nejen že jsou krásné, ale zároveň také plní důležitou funkci v kuchyni a při léčbě různých onemocnění. Navíc zastávají také velice důležitou funkci ekologickou. Na své květy totiž lákají opylovače. Tím ovšem výhody bylinek rozhodně nekončí. Bodová výsadba bylinek mezi zeleninu snižuje riziko napadení některými chorobami a škůdci. Pokud máte na své zahradě ještě kousek volného místa, vytvořte s vlastní bylinkoviště, které pokryje vaši spotřebu koření.

Jak to bylo s bylinkovišti dříve?

Léčivé rostliny plnily důležitou roli i v dávných dobách. V minulosti ovšem nevznikala bylinkoviště v podobě, kterou známe dnes. Užitečné léčivky se pěstovaly především v lékárenských zahradách v klášterech a plnily tak funkci jakési zelené lékárny, do které se uchylovali nejen samotní mniši, ale také lidé z okolí. Ve středověkých klášterních zahradách byste objevili převážně domácí druhy rostlin, které se vyskytovaly v dané zemi. V současných bylinkových výsadbách převažují středomořské rostliny, které jsme si oblíbili díky jejich zajímavému vzhledu, typické chuti i vůni.

Pojetí bylinkoviště

Bylinkoviště chápeme jako výsadbu aromatických a léčivých rostlin. Druhová skladba je přímo závislá na požadavcích samotného zahrádkáře. Pokud například rádi grilujete, upřednostněte druhy kořeninové. Jiný sortiment rostlin je vhodný pro výrobu domácí kosmetiky nebo bylinných nálevů. V praxi je také časté kombinování několika skupin rostlin, které umožňují poměrně široké uplatnění. Zahradní architekti bylinkové výsadby často používají v různých typech zahrad. Bylinkoviště se proto skvěle uplatní v ryze moderní, ale také v okrasné, celoročně atraktivní, přírodní a permakulturní zahradě.

Vhodné místo pro bylinkoviště

Ještě než se pustíte do přípravy půdy, pečlivě si rozmyslete, kam bylinkoviště umístíte a jak bude velké. Právě velikost určí, zda vám vaše bylinky pokryjí celkovou spotřebu nebo jenom její část. Velmi důležitá je také lokalizace výsadby. Bylinkoviště se vždy snažte umístit pokud možno poblíž domu tak, aby bylo dobře dostupné například z kuchyně nebo terasy. Většina dnes pěstovaných rostlin všeobecně označovaných jako bylinky nebo léčivky se vyskytuji ve středomořské oblasti, z čehož lze usuzovat i jejich vlastnosti. Naprostá většina vyžaduje slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Krátkodobý přísušek nebývá až na výjimky na škodu.

Větší škody napáchá dlouhodobé vlhko, ve kterém těmto suchomilným rostlinám postupně uhnívá kořenový systém. Abyste zvýšili drenážní funkcí půdy, zapracujte do ní ostrohranný štěrk nebo kamennou drť, která přebytečnou vodu odvede do podloží. Bylinkoviště můžete doplnit několika většími kusy kamenů, které plní funkci sluneční pasti. Kámen totiž ve své vnitřní struktuře dokáže během slunečného dne kumulovat teplo, které se pak uvolňuje během noci nebo chladných dní. Tento aspekt funguje i v průběhu zimy. V blízkosti kamenů se pak mnohem lépe daří teplomilným druhům, které by v našich zeměpisných šířkách nepřežily zimu. Můžeme zmínit například rozmarýnu lékařskou (Rosmarinus officinalis), který si neporadí s dlouhodobějším poklesem teploty pod bod mrazu. Pokud ho ale vysadite na chráněné slunečné stanoviště pobliż skaly nebo solitérmino kamenu, můžete se dočkat spolehlivé přezimujici rostliny.

Bylinkoviště
Zdroj: dumazahrada.cz

Příprava půdy

Půdu před založením výsadby pečlivě odplevelte. Pokud používáte totální herbicid, postřik udělejte v několika na sebe navazujících vlnách, které odstraní postupně vzcházející plevele. Půdu poté nakypřete. Pokud je potřeba půdu vylehčit a doplnit důležitou organickou hmotu, která nastartuje půdní život, přidejte dobře zetlený kompost. Půdu vylehčíte a oddrenážujete křemičitým pískem, štěrkem nebo kamennou drtí. Poměrně diskutovaným tématem je mulčování bylinkoviště. Druh mulče vychází také ze stylu zahrady. V přírodní zahradě postačí mulč z dřevěné štěpky a čerstvé slámy.

V moderní a okrasné zahradě dejte přednost minerálnímu mulči, který podpoří fungování sluneční pasti a navíc je poměrně stabilní, protože nepodléhá rozkladu. Vhodné jsou drtě, štěrky nebo kačírky ve frakci 4/8 nebo 8/16 mm. Mulčovací kůra některým bylinkám příliš nevyhovuje, navíc představuje vhodné útočiště pro slimáky a jiné škůdce, kteří si na bylinkách rádi pochutnají.

Okrasná a samozásobitelská funkce

Většina z nás si na své zahradě ráda vypěstuje vlastní ovoce a zeleninu. Jinak tomu není ani u bylinek, jejichž pěstování navíc představuje příjemnou aromaterapii. Navíc přesně víte, jakým způsobem jste bylinky na své zahradě pěstovali a čím jste je ošetřovali.

Bylinky i do trvalkových záhonů

Bylinkoviště ovšem rozhodně nemusí plnit pouze praktickou funkci. Mnoho bylinek bývá totiž často používáno jako okrasné trvalky. Můžeme zmínit dobromysl obecnou (Origanum vulgare), levanduli úzkolistou (Lavandula angustifolia), agastache (Agastache v oblíbeném kultivaru BLUE FORTUNE), mateřídoušky (Thymus sp.) nebo také zavinutku podvojnou (Monarda didyma). Všechny tyto druhy vytvářejí atraktivní květy, které je předurčují pro použití i v trvalkových záhonech. Navíc jsou silně medonosné, proto je budou vyhledávat také hmyzí opylovači.

Péče o bylinkoviště

Údržba bylinek během roku není nijak náročná. Po výsadbě je nutné bylinky zalévat, aby pečlivě zakořenily. Později si ale většina druhů poradí i s přísuškem, proto nemusíte zalévat pravidelně ale spíše pouze při dlouhodobém suchu. Během sezony bylinky postupně sklízejte, dokáží vytvořit nové listy nebo celé výhony. Odumřelou hmotu bylinek nemusíte odstraňovat na konci podzimu, můžete se do úklidu pustit až na jaře, tedy v době, kdy rostliny znovu raší. Odumřelá hmota během zimy citlivější bylinky ochrání před mrazy, proto s úklidem příliš nechvátejte. Většina bylinek není nijak náchylná na napadení chorobami a škůdci. Chemických postřiků se v lepším případě vyhněte.

Naprostá většina bylinek nevyžaduje pravidelné hnojení, ale mnohdy se spíše spokojí s půdou chudší. Výzkumy navíc prokázaly, že bylinky rostoucí v chudé půdě obsahují mnohem větší množství léčivých látek. Výjimku ovšem tvoří například libeček lékařský (Levisticum officinale), kterému při výsadbě dopřejte přídavek kvalitního kompostu. Pokud bylinkoviště sousedí s trávníkem, je nutné každý rok odrýpnout okraje. Pokud se této práci chcete vyhnout, nainstalujte na okraj obrubník. Dobrou práci odvedou například hliníkové lišty kotvené ocelovými hřeby, které nejsou při správné instalaci téměř vůbec viditelné.

Navštivte také náš článek, podle kterého si vyrobíte krásný letní věnec!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno