Hortenzie
Zdroj: levneposriky.cz

Během léta rozkvétají na zahradách i v parcích, jsou neskromné a nápadné. Jsou rozmanitých tvarů a pestrých pastelových barev. Jsou oblíbenými rostlinami našich babiček, ale i současní zahradní architekti dobře znají jejich estetickou cenu. Pocházejí z dalekých končin tajuplné východní Asie. A jak je pro nás tajuplná jejich vlast i rostliny samotné jsou pro nás zahaleny do tajemné roušky. Ony známé i tajemné obyvatelky atrií, zahrad i zámeckých parků nesou hrdé i když dnes již trochu zapomenuté dívčí jméno HORTENZIE.

Historie hortenzie

Často uváděným objevitelem hortenzie je francouzský botanik a lékař Filibert Commerson, který snad dal rostlině jméno po své milence Hortensé Barteové, která ho doprovázela na objevných cestách. I další zdroj uvádí pana Commersona jako objevitele hortenzie, jenom příjmení dámy, která dala rostlině jméno, je malinko pozměněné, měla to snad být paní Hortensé Lapaeutová.

Další verze zatahuje do historie tohoto keře pařížského hodináře Charlose, který měl obdržet řízky hortenziové přímo z Asie a rostlinu měl pak pojmenovat podle své, zajisté milované paní. I větší postavy dějepisu jsou zapojeny do případu historie hortenzie. Onou známou osobností měla být paní Hortensie Eugenie Beauharnaisová – adoptivní dcera Napoleonova. I když tato dáma prý vynikala velkou krásou těla i ducha, není moc pravděpodobné, že by příběh rostliny byl opravdu spojen s jejím jménem. Poslední variantou je teorie o objevení hortenzie astronomem Legentillem, který dal rostlině celkem jiné jméno. To pak bylo přejmenováno kým jiným než opět panem Commersonem. Kruh se uzavírá a protentokrát je tou šťastnou dámou paní Hortensie z Nasavy.

Druhou, o něco známější etapou historie hortenzie bylo evropské pěstování tohoto keře. Do českých zemí se s největší pravděpodobností dostala v roce 1804.

Ačkoliv se zahradníci nejproslulejších zahradnických firem Evropy snažili vypěstovat nové a zajímavé formy hortensií, jejich úsilí dlouho nepřinášelo kýžených výsledků. Začátek komerčního pěstování vynesl tuto rostlinu na trhu tak vysoko, že si ji mohli dovolit jen nejlépe situovaní členové tehdejší společnosti. Ale hortenzie se množila velmi snadno a původní botanické druhy nepříliš výrazných barev rychle vyšly z módy. Nový a ještě silnější zájem o hortenzie přinesl až začátek 20. století. Nové kultivary zakrátko způsobily celkem jiné vnímání těchto rostlin, které zase vystoupaly v řebříčcích popularity na nejvyšší příčky. Tato pozice dodnes hortenziím právem náleží.

Zdroj: living.iprima.cz

Nejlepší hortenzie pro vaši zahradu

Hortenzie jsou z botanického hlediska rodem velmi bohatým. Odborná literatura není v této věci jednotná, ale některé zdroje uvádí, že je známo víc než osmdesát druhů těchto něžných a krásných dřevin. Ještě mnohem bohatší je sortiment jednotlivých odrůd. Ze zahradnického pohledu se členění na jednotlivé kultivary může zdát dost nepřehledné, neboť jednotlivé školkařské firmy nabízejí trhu celou řadu odrůd různých jmen. Přitom se často stává, že rozdíly mezi jednotlivými kultivary nejsou nijak velké.

Hortenzie velkolistá

Naším pravděpodobně nejznámějším zástupcem této skupiny je hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla), která existuje v mnoha barevných mutacích. Velmi známá a poměrně často vysazovaná odrůda ‚Bouget Rose‘ kvete velmi bohatě nádhernými růžovými květy.

Z celé řady bílých odrůd možno připomenout kultivar ‚Soeur Therese‘, který má velká a nápadná květenství. Velmi populární jsou červenokvěté hortenzie, které zastupují například odrůdy ‚Alpengluehen‘, ‚Mariesii Perfecta‘ nebo krásná a nápadná ‚Masja‘. Z modrých odrůd možno za všechny představit alespoň exoticky vyhlížející kultivar ‚Teller Blue‘.

Hortenzie stromečkovitá

Poměrně často se pěstuje taktéž hortenzie stromečkovitá (Hydrangea arborescens), která tvoří statný keř. Dorůstá běžně do 120 – 170 cm, vzácně i víc. Tvoří nápadná květenství, nejdříve zelené, později bílé barvy. Je to stylová rostlina, mimo jiné velmi vhodná i do vesnického prostředí. Usušená soukvětí jsou vynikajícím materiálem pro aranžování květin. Tento druh reprezentuje velmi pěkná odrůda ‚Annabelle‘.

Hortenzie latnatá

Dalším druhem zasluhujícím pozornost je zatím nepříliš často vysazovaná hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata). Tento druh dorůstá velikosti přibližně okolo 2 m a vyznačuje se velkými latami čistě bílých květů. Je to nádherný druh, který by si určitě zasloužil více pozornosti než se mu zatím dostává. Vzácně krásná je odrůda Grandiflora‘, která se od ostatních kultivarů liší mimořádně velkými květenstvími.

Hortenzie drsná

Velmi zajímavá a krásná zároveň je hortenzie drsná (Hydrangea aspera). Jednou z forem této hortenzie je odrůda ‚Sargentii‘, která je některými autory považována za samostatný druh  hortenzii Sargentovu. Samotný botanický spor o správné zařazení této rostliny není v tuto chvíli až tak důležitý jako její estetická hodnota. Tato hortenzie může dorůst až do výšky 3 m, u nás však obvykle o něco méně. Mladé výhony jsou jemně chlupaté. Kvete v létě neobvyklou kombinací nepříliš nápadných plodných kvítků s nádhernými sterilními květy. Je to nádherná soliterní dřevina, která je krásná ve všech ročních obdobích.

Hortenzie dubolistá

Zatím trochu zapomenutá, zato však velmi krásná je hortenzie dubolistá (Hydrangea quercifolia). Ze zahradnického hlediska je pozoruhodná kromě květů taktéž neobvyklým tvarem listů, které se na podzim přebarvují do výrazných rudých odstínů. Původní druh dorůstá přibližně do 2 m, vzácně i více. Pro malé zahrádky lze použít některé z menších odrůd. Dobrým typem může být například kultivar ‚Sikes Dwarf, který dorůstá přibližně do 80 cm.

Hortenzie popínavá

Trochu netradičně působí hortenzie popínavá (Hydrangea petiolaris), která, jak název napovídá, patří do skupiny popínavých rostlin. Má krásné lesklé listy, které na podzim nádherně žloutnou. Květy jsou bílé, ploché a na dospělých rostlinách se obvykle objevují v hojném počtu. Při vysazování této dřeviny je dobré mít na zřeteli nepříliš dobrý vztah této rostliny k vápníku. Proto se velmi neochotně přidržuje třeba omítnuté zdi. Nejlépe se popíná po kamenném podkladu nebo po kůře stromů.

Zdroj: ireceptar.cz

Dobré rady

Velká většina hortenzií vyžaduje humózní, živnou a propustnou zahradní půdu. Půdní reakce by měla být pro většinu druhů mírně kyselá. Jenom kultivary kvetoucí modře by měly růst v půdě silně kyselé. V opačném případě očekávejte nevýrazné vybarvení květů, které se bude víc blížit spíše růžově kvetoucím druhům. Z hlediska polohy jsou pro hortenzie ideální polohy v polostínu, kde rostliny dobře prosperují a bohatě kvetou. Dostatek půdní vláhy je pro optimální růst hortenzií rovněž velmi důležitý.

Při jarním nákupu se může celkem dobře stát, že prodávané rostliny budou poměrně silně narašené. Mladé výhonky jsou velmi citlivé na mráz, takže můžou být poškozené pozdními jarními mrazíky.

Proto je dobré rostliny chránit před mrazem například geotextílií nebo mladé hortenzie vysazovat až v období, kdy riziko nočních mrazů pomine.

Přečtěte si určitě také naše tipy, jak hortenzii pěstovat!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno