Švestky v míse
Zdroj: www.southernliving.com
Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled

Švestky jsou oblíbeným ovocem, které si získalo své místo v jídelníčku díky své sladké chuti a šťavnaté konzistenci. Toto lahodné peckové ovoce je příbuzné s třešněmi a meruňkami a často se konzumuje jak čerstvé, tak sušené. Švestky jsou nejen chutné, ale také bohaté na důležité živiny a mají příznivý vliv na trávení. V tomto článku se podíváme na kalorické hodnoty a nutriční přínosy švestek, a jaký je rozdíl mezi čerstvými a sušenými plody.

1. Kalorie a nutriční hodnoty švestek

Švestky jsou ovocem, které poskytuje střední množství kalorií. Ve 100 gramech čerstvých švestek se nachází přibližně 48 kalorií. Tyto kalorie pocházejí převážně z přirozeného ovocného cukru, kterého je v 100 gramech švestek asi 10,2 gramů. Přestože obsahují cukr, jsou bohaté i na vlákninu, která podporuje zdravé trávení. V čerstvých švestkách najdeme také malé množství bílkovin (0,6 g) a velmi nízký obsah tuků (0,2 g). Díky tomu jsou švestky ideálním ovocem pro ty, kteří chtějí kontrolovat svůj příjem kalorií a zároveň těžit z výživových hodnot tohoto ovoce.

2. Rozdíl mezi čerstvými a sušenými švestkami

Pokud porovnáme čerstvé a sušené švestky, zjistíme, že sušené plody mají mnohem vyšší obsah kalorií. Ve 100 gramech sušených švestek se nachází až 227 kalorií, což je téměř pětinásobek hodnoty čerstvých švestek. Tato vyšší kalorická hodnota je způsobena koncentrací cukrů během procesu sušení, kdy z ovoce mizí voda. Sušené švestky obsahují také výrazně více sacharidů, což může být výhodné pro ty, kteří potřebují rychlý zdroj energie. Nicméně, stejně jako čerstvé, jsou i sušené bohaté na vlákninu, která podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.

Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Zdroj: www.healthline.com

3. Zdravotní přínosy švestek

Švestky jsou známé pro své příznivé účinky na trávení. Vysoký obsah vlákniny, především pektinů a celulózy, podporuje střevní peristaltiku a usnadňuje pohyb potravy trávicím traktem. Švestky jsou tedy přirozeným prostředkem proti zácpě. Kromě toho jsou bohaté na vitamíny, zejména na vitamín A, C a E. Vitamín A podporuje zdraví očí a pokožky, vitamín C posiluje imunitní systém a napomáhá při absorpci železa, zatímco vitamín E působí jako antioxidant a chrání buňky před volnými radikály.

4. Minerální látky obsažené v švestkách

Švestky jsou nejen zdrojem vitamínů, ale i minerálních látek. Obsahují zejména draslík, který je klíčový pro správnou funkci svalů a nervů. Čerstvé švestky obsahují kolem 160 mg draslíku na 100 gramů, zatímco sušené mohou obsahovat až 610 mg na 100 gramů. Kromě draslíku jsou švestky také zdrojem vápníku, který je důležitý pro zdravé kosti a zuby, a železa, které hraje klíčovou roli při tvorbě červených krvinek. Dalšími minerály obsaženými ve švestkách jsou hořčík a zinek, které jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, včetně imunitního systému a metabolismu.

5. Doporučené množství švestek na den

Švestky jsou chutným a zdravým ovocem, ale stejně jako u jiných potravin je důležité dbát na správné množství. Pro většinu lidí je doporučeno konzumovat přibližně 150 gramů čerstvých švestek denně. Toto množství poskytuje dostatek vlákniny a živin, aniž by způsobovalo zažívací potíže. Sušené švestky, díky jejich koncentrovanému obsahu cukru a vlákniny, by měly být konzumovány v menších množstvích – ideálně kolem pěti až šesti kusů denně. Při jejich konzumaci je také důležité pít dostatek tekutin, protože sušené švestky při trávení absorbují vodu.

Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
www.mein-schoener-garten.de

6. Zařazení švestek do jídelníčku

Švestky jsou univerzální ovoce, které lze snadno začlenit do každodenního jídelníčku. Mohou být konzumovány čerstvé jako zdravá svačina nebo přidány do různých pokrmů, jako jsou pečivo, kompoty nebo omáčky. Jejich přirozená sladkost často umožňuje snížit množství přidaného cukru v receptech. Švestky lze také mrazit nebo zavařovat, což umožňuje jejich konzumaci i mimo sezónu. Při zamrazování je důležité ovoce důkladně omýt a odstranit pecky, aby byly připraveny k okamžitému použití.

Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Zdroj: www.thespruceeats.com

Celkově lze říci, že švestky jsou skvělým doplňkem stravy pro ty, kteří chtějí zlepšit své zdraví a zároveň si pochutnat na něčem sladkém. Díky nízkému obsahu kalorií a vysokému obsahu vlákniny jsou švestky vhodné pro ty, kteří sledují svou váhu nebo potřebují podpořit trávení. Rozdíl mezi čerstvými a sušenými švestkami je především v jejich kalorickém obsahu a koncentraci živin, což je dobré mít na paměti při jejich konzumaci. Švestky také poskytují důležité vitamíny a minerály, které přispívají k celkovému zdraví těla. Ať už preferujete čerstvé nebo sušené švestky, obě varianty mají své místo ve zdravém jídelníčku. S mírou jsou ideálním ovocem, které lze konzumovat denně a přitom těžit z jejich mnoha zdravotních přínosů.

Podívejte se i na náš další článek! Proč vaše rajčata nečervenají? Zde jsou 4 důvody a co s tím udělat

Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled
Švestky: kalorie a výživové hodnoty na první pohled

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno