Zahrada v srpnu
Zdroj: www.thespruce.com
Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Odstraňujte odkvetlé květy

Srpen je klíčovým měsícem pro péči o trvalky na vaší zahradě. I když se dny zkracují a léto pomalu ustupuje, zahrada je stále plná života a vyžaduje pozornost, aby zůstala krásná a zdravá i do dalších měsíců. Právě v srpnu je potřeba zaměřit se na prevenci chorob a škůdců, přípravu rostlin na podzim a celkovou údržbu záhonů. Správná péče v tomto období zaručí, že vaše trvalky zůstanou silné a odolné i během chladnějších měsíců. Níže najdete deset klíčových kroků, které byste neměli opomenout, pokud chcete mít zahradu v perfektní kondici. Podívejte se na srpnové tipy pro zahradníky!

1. Buďte na pozoru před škůdci

Srpen je časem, kdy je aktivita hmyzu na svém vrcholu. Brouci, housenky a další škůdci mohou způsobit značné škody na listech a stoncích vašich trvalek. Tyto škody oslabují rostliny, což může ovlivnit jejich schopnost přežít zimní období. Pravidelně kontrolujte listy a stonky na přítomnost škůdců a ihned přijměte opatření k jejich eliminaci. Včasný zásah zajistí, že vaše trvalky budou na podzim silné a zdravé. Je důležité věnovat pozornost i nově se objevivším druhům škůdců, kteří mohou napadnout vaše rostliny.

2. Dávejte pozor na hnízda bodavého hmyzu

Keře a vyšší trvalky mohou být ideálním útočištěm pro vosy a sršně, které si v nich staví svá hnízda. Tato hnízda mohou být nebezpečná, zejména pokud se nacházejí blízko domova nebo frekventovaných částí zahrady. Při péči o trvalky buďte obezřetní a sledujte, zda se ve vašich rostlinách neobjevují hnízda bodavého hmyzu. Pokud hnízdo objevíte, zvažte jeho odstranění, případně si přizvěte odborníka, aby zajistil bezpečné odstranění. Přítomnost agresivního hmyzu může znepříjemnit práci v zahradě a ohrozit vaše zdraví.

Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Zdroj: gardening.org

3. Kontrolujte a ošetřujte rostliny proti chorobám

Srpen je obdobím, kdy se mohou objevit první příznaky plísní a jiných houbových chorob. Vlhké a teplé počasí vytváří ideální podmínky pro šíření těchto nemocí. Proto je důležité pravidelně prohlížet rostliny a v případě potřeby aplikovat preventivní nebo léčebné prostředky, jako je měďnatý fungicid nebo neemový olej. Prevence je klíčem k udržení zdraví vašich trvalek a k minimalizaci škod způsobených chorobami. Ošetření je nejlepší provádět za suchého počasí a ideálně v ranních hodinách, aby měly rostliny dostatek času absorbovat přípravek před příchodem rosného bodu.

4. Správně likvidujte nemocné části rostlin

Pokud se vám podaří identifikovat nemocné části rostlin, je důležité je správně odstranit a zlikvidovat. Nikdy nedávejte infikované části do kompostu, protože plísňové spory mohou přežít a znovu infikovat zahradu. Nejlepší je nemocné části spálit nebo je uložit do uzavřených sáčků a vyhodit do odpadu. Tímto způsobem zamezíte šíření nemocí na další rostliny. Pečlivé odstranění napadených částí je základním krokem k udržení zdraví vaší zahrady.

Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Zdroj: gardening.org

5. Zamezte zálivce shora

Jedním z hlavních důvodů rozvoje plísňových chorob je zálivka shora. Voda na listech podporuje růst plísní a šíření spór po celé rostlině. Proto je ideální zalévat trvalky přímo ke kořenům, kde je voda nejvíce potřebná. Použití zavlažovacích systémů, jako jsou kapkové závlahy nebo hadice s otvory, minimalizuje riziko rozvoje chorob a zajistí, že se voda dostane tam, kde je potřeba. Tímto způsobem nejenže ochráníte své rostliny, ale také ušetříte vodu.

6. Instalujte závlahu na úrovni půdy

Pro trvalky je ideální instalovat zavlažovací systém, který se zaměřuje na kořenovou zónu rostlin. Kapková závlaha nebo zavlažovací hadice jsou skvělými nástroji pro dosažení efektivního zavlažování. Tento systém můžete nechat nainstalovaný po celý rok, což vám ušetří práci při každodenní zálivce. Důležité je však na podzim vypustit vodu z hadic, aby nedošlo k jejich poškození mrazem. Díky tomuto přístupu budou vaše trvalky dostávat vodu pravidelně a přímo ke kořenům, což podpoří jejich zdravý růst.

Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Zdroj: gardening.org

7. Oživte výsadbu a zaplňte prázdná místa

Srpen je ideálním časem pro doplnění prázdných míst v záhonech novými rostlinami. V tomto období můžete snadno identifikovat mezery a přidat nové trvalky, které obohatí zahradu o nové barvy a textury. Při výsadbě nových rostlin je důležité zajistit dostatečnou zálivku, zejména v prvních týdnech po výsadbě. Pokud plánujete dovolenou, vyvarujte se výsadby těsně před odjezdem, abyste zajistili novým rostlinám dostatečnou péči. Nové rostliny přinesou svěžest a obnoví krásu vaší zahrady na podzim.

8. Rozdělte a přesazujte cibuloviny a trávy

Cibuloviny a trávy, které již odkvetly, jsou v srpnu ideální k dělení a přesazování. Tento proces podporuje jejich zdravý růst a zajišťuje, že příští rok budou rostliny silné a vitální. Trvalky, které již dokončily svůj cyklus kvetení, můžete rozdělit a přesadit na nové místo, což jim poskytne nový prostor k růstu. Zdravé trvalky pak budou příští rok lépe kvést a zkrášlí vaši zahradu. Tento krok navíc pomáhá předcházet přelidnění záhonů a udržuje zahradu v rovnováze.

Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Zdroj: gardening.org

9. Seřízněte stonky a listy denivek

Po odkvetení denivek je vhodné odstranit žloutnoucí listy a odkvetlé stonky. To nejen zlepší vzhled záhonů, ale také podpoří zdraví rostlin. Žloutnutí listů znamená, že rostlina již přenesla všechny potřebné živiny do kořenů, a je tedy čas staré části odstranit. Tento postup udrží vaše záhony svěží a atraktivní, což umožní, aby se pozornost zaměřila na ty rostliny, které stále kvetou. Udržování čistoty v záhonech je důležité pro celkový dojem a zdraví zahrady.

10. Odstraňujte odkvetlé květy

Pravidelné odstraňování odkvetlých květů je klíčem k prodloužení kvetení některých trvalek. Tato technika, známá jako „mrtvení“, povzbudí rostliny k dalšímu květu a zároveň udrží záhony čisté a upravené. I když některé rostliny nekvetou znovu, odstranění odkvetlých květů zlepšuje estetiku zahrady a zabraňuje zbytečnému plýtvání energií rostlin na tvorbu semen. Tento krok je důležitý pro udržení svěžího vzhledu záhonů a prodloužení kvetoucí sezóny.

Odstraňujte odkvetlé květy
Zdroj: gardening.org

Celkově lze říci, že srpen je pro zahradníky klíčovým obdobím pro péči o trvalky. Pravidelná údržba, kontrola škůdců a chorob, správné zavlažování a obnova záhonů jsou nezbytné pro udržení krásy a zdraví zahrady. Srpen nabízí poslední příležitost k tomu, aby se rostliny připravily na podzim a zimu, a aby zahrada zůstala živá a plná barev. S dodržením těchto deseti kroků zajistíte, že vaše trvalky budou na podzim a v příštím roce prospívat. Péče o zahradu v srpnu vyžaduje trochu úsilí, ale výsledky stojí za to – zdravé, silné a kvetoucí trvalky, které vám přinesou radost i v následujících sezónách.

Podívejte se i na náš další článek! Jak uchovat semena a opětovně pěstovat rostliny rok co rok

Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Srpnové tipy pro zahradníky: jak pečovat o trvalky
Odstraňujte odkvetlé květy

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno