společné pěstování
Zdroj: www.bhg.com
Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů
Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů

Pěstování bylin v zahradě má mnoho výhod, které zahrnují přirozenou ochranu proti škůdcům, vyšší výnosy a zdravější zahradu. Byliny se svými voňavými listy a kompaktním vzrůstem jsou ideálními společníky pro různé rostliny. Strategické společné pěstování bylin může záviset na vašich zahradních cílech a velikosti pěstebního prostoru. Vyzkoušejte některé z těchto tipů. Zjistěte, jak mohou tyto aromatické a jedlé rostliny prospět vaší zeleninové, květinové nebo malé zahrádce. Tímto způsobem můžete maximalizovat přínosy bylin pro vaši zahradu a současně si užívat jejich čerstvé chutě. Společné pěstování bylin je jednoduchý a efektivní způsob, jak zlepšit kvalitu vaší zahrady. Navíc to přináší estetickou hodnotu a zlepšuje biodiverzitu vašeho venkovního prostoru.

Vyberte správné byliny

Byliny jsou relativně přizpůsobivé rostliny, ale pokud chcete, aby vaše zahrada byla co nejméně náročná na údržbu, vyberte jedlé rostliny, které se dobře hodí do vašeho pěstebního prostoru. Například levandule a rozmarýn nejlépe rostou na plném slunci a v suché, písčité půdě, zatímco bazalka a kopr vyžadují vodu a bohatou zeminu. Měli byste také zvážit pěstování ročních bylin s ročními zeleninovými plodinami, abyste se nemuseli starat o vytrvalé byliny při aplikaci mulče nebo kompostu. Správný výběr bylin vám ušetří čas a usnadní péči o zahradu.

Zkoumejte pěstební párování

Předtím než začnete sázet byliny do vaší zahrady, udělejte si trochu výzkumu, abyste se ujistili, že byliny, které plánujete pěstovat, budou prospívat vedle rostlin, které chcete s nimi kombinovat. Nejlepší kombinace rostlin obvykle zahrnují rostliny s podobnými pěstebními potřebami. Měli byste také zvážit, jak chcete, aby sousedské pěstování bylin fungovalo pro vás. Například pokud chcete udržet rajčata bez škůdců, zasaďte blízko nich tymián nebo kopr. Správné párování bylin může zvýšit efektivitu vaší zahrady a zlepšit výnosy.

Sázejte byliny s zeleninovými plodinami

Jedním z nejpopulárnějších způsobů, jak využít byliny jako společníky, je pěstovat je blízko rostlin, které potřebují opylování hmyzem pro zvýšení výnosů. V nepřítomnosti opylovačů mohou rostliny jako cukety a okurky produkovat květy, ale nevytvářet plody. Pokud však poblíž těchto plodin pěstujete kvetoucí byliny, jako je kopr nebo pažitka, měli byste vidět více opylovačů ve vaší zahradě a zvýšit tak své úrody. Tato technika je jednoduchý způsob, jak maximalizovat výnosy bez použití chemických prostředků.

Pěstujte vytrvalé byliny jako okrasné rostliny

Byliny jako šalvěj tříbarevná a tymián citronový mají vysokou estetickou hodnotu a jejich barevné květy a pestré listy vypadají skvěle v okrasných záhonech. Tyto rostliny nejsou jen krásné na pohled; mohou také odradit škůdce od okusování růží a jiných kvetoucích rostlin. Výběr vytrvalých bylin místo ročních usnadní údržbu květinových záhonů, protože nebudete muset každý rok nahrazovat vytrvalé byliny novými. Tyto byliny přidají do vaší zahrady nejen krásu, ale i funkčnost.

Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů
Zdroj: www.bhg.com

Nechte byliny kvést pro užitečný hmyz

Užitečný hmyz, jako jsou pestřenky, slunéčka a zlatoočky, se živí rostlinnými škůdci. Pokud chcete vidět více těchto „dobrých“ hmyzů ve vaší zahradě, nechte některé z vašich bylin kvést poblíž rostlin, které chcete chránit před mšicemi, molicemi a dalšími škůdci. Květy bylin z čeledi mrkvovitých, jako je petržel a kopr, jsou zvláště atraktivní pro užitečný hmyz, ale tento hmyz navštíví i květy mnoha dalších bylin. Květiny bylin tak nejen přidají na kráse vaší zahrady, ale také ji ochrání.

Použijte vůni bylin k odpuzování škůdců

Kontrola škůdců a chorob rostlin je důležitým faktorem při ekologickém zahradničení. Přitahování užitečného hmyzu kvetoucími bylinami je jedním ze způsobů, jak zabránit škůdcům v poškozování květin a zeleniny v zahradě. Ale můžete také zabránit škůdcům tím, že poblíž plodin, které chcete chránit, pěstujete silně voňavé byliny, jako jsou pažitka, oregano a tymián. Tyto aromatické rostliny jsou známé tím, že odpuzují různé druhy hmyzu, ale mohou také odradit králíky a srnky.

Sázejte nízké byliny jako pokryv půdy

Místo mulčování zahrady každý rok zkuste použít nízko rostoucí byliny jako živý mulč. Například plazivý tymián je skvělý přírodní mulč a jeho šířící se růstový zvyk může přirozeně potlačovat plevel. Zároveň izolovat půdu, aby nevysychala příliš rychle. Navíc je plazivý tymián jedlý a produkuje množství růžově-fialových květů od pozdního jara do začátku léta, které jsou velmi atraktivní pro opylovače a další užitečný hmyz. Tento přístup nejen zlepší zdraví vaší zahrady, ale také přidá krásu a užitečnost.

Experimentujte s pěstováním bylin v květináčích

Většina bylin může být přímo pěstována v záhonech, vyvýšených záhonech nebo nádobách. Pokud však chcete rozšířit svůj pěstební prostor nebo pěstovat byliny, které mají odlišné požadavky na péči než vaše zelenina a květiny, můžete také udržovat byliny v malých květináčích a umístit je blízko plodin a okrasných rostlin, které chcete chránit před škůdci. Tento způsob výsadby je zvláště užitečný, pokud chcete pěstovat agresivní byliny, jako je fenykl nebo máta, které je lepší držet v nádobách.

Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů
Zdroj: straders.net

Vytvořte bylinové obruby

Byliny mohou být vysazeny mezi řadami zeleniny a okrasných rostlin. Můžete je také použít jako obrubu k odpuzování škůdců kolem záhonů. Pěstování voňavých bylin, jako je pažitka, kolem okraje zahrady může pomoci odradit mšice, mandelinky a brouky od toho, aby se dostaly dále do vašich záhonů. Zahradníci s omezeným prostorem mohou také použít malé byliny kolem okraje květináčů a prostorných nádob, aby přitáhli opylovače a odpuzovali škůdce.

Zkuste postupnou výsadbu

Vytrvalé byliny se při správné péči vracejí každý rok, ale některé rychle rostoucí roční byliny, jako je koriandr, odumírají hned, jakmile nastane horké počasí. Pokud chcete tyto byliny nadále používat jako společníky, můžete zkusit postupnou výsadbu semen a vysít druhou plodinu bylin na konci léta pro podzimní zahradu. Tento přístup zajistí, že budete mít stále čerstvé byliny po celý rok, aniž byste museli znovu zasazovat všechny rostliny najednou.

Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že společné pěstování bylin může přinést mnoho výhod vaší zahradě. Výběr správných bylin a jejich vhodné umístění může zlepšit zdraví vašich rostlin. Zvýšit výnosy a snížit potřebu chemických prostředků na ochranu rostlin. Sousedské pěstování bylin je efektivní způsob, jak přirozeně chránit vaši zahradu před škůdci a přilákat užitečný hmyz. Tento přístup také přidává estetickou hodnotu vaší zahradě a zlepšuje biodiverzitu. S trochou plánování a experimentování můžete dosáhnout krásné a produktivní zahrady, která je přátelská k životnímu prostředí. Takže neváhejte a začněte s těmito jednoduchými tipy na společné pěstování bylin. Užijte si všechny výhody, které vám mohou přinést.

Podívejte se i na náš další článek! Vytvoření zahrady od nuly: 7 způsobů, jak ušetřit

Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů
Společné pěstování bylin v zahradě: 10 tipů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno