špenát
Zdroj: farmflavor.com

Špenát je rychle rostoucí a snadno pěstovatelný zahradní základ. Nejlépe se pěstuje na jaře nebo na podzim a může poskytnout čerstvé listy po tři sezóny s trochou péče. Ať už jako přísada na modrý sýr burgeru, součást zdravé snídaně nebo hvězdná přísada v oblíbeném dipu, existují stovky důvodů, proč pěstovat vlastní špenát. Tento průvodce vysvětluje základy, které vám pomohou začít.

Kde pěstovat špenát

Špenát roste stejně dobře v nádobách jako v záhonech. Vyberte místo s dobrou drenáží a neutrálním pH půdy. Aby byly listy čisté, vyhněte se prašným oblastem, jako je blízkost dálnic nebo štěrkových parkovišť. Tato rychle rostoucí rostlina dává přednost plnému slunci, ale bude dobře růst i v částečném stínu, zvláště během pozdního odpoledne.

Jak a kdy sázet špenát

Sázení může začít na začátku jara, jakmile lze pracovat s půdou – obvykle když se půda zahřeje alespoň na 4°C. Pro podzimní a raně zimní úrodu zasejte semena na konci léta až začátkem podzimu, asi šest týdnů před prvním mrazem.

Při přímém výsevu špenátových semen v zahradě:

  • Použijte prst nebo rýč k vytvoření příkopu asi 1 cm hlubokého v dobře odvodněné půdě.
  • Prostor mezi řadami by měl být asi 30 cm.
  • V příkopu vysejte semena špenátu – asi jedno každých 2,5 cm.
  • Zakryjte semena a pevně zhutněte půdu. Poté dobře zalijte.
  • Ztenčete mladé rostlinky špenátu odstraněním alternativních rostlin. Použijte vytenčené sazenice v kuchyni, pokud chcete.
Špenát: jak pěstovat a sklízet bujné listové zeleniny
Zdroj: www.bhg.com

Péče o špenát

Špenát je snadno pěstovatelný, pokud jsou splněny jeho základní potřeby. S dostatečnou vlhkostí půdy a trochou mulče bude pokračovat ve výrobě chutných listů po dlouhou dobu. Špenát je plodina typu „cut-and-come-again“, která těží ze sekvenčního výsevu. Listy jsou nejlepší, když jsou malé nebo středně velké a jemné; starší listy mohou ztrácet chuť nebo být hořké a tuhé.

Světlo

Na jaře, na podzim a zejména v zimě dává špenát přednost plnému slunci, ale bude růst i v částečném stínu. Během teplejších měsíců špenát ocení ranní slunce a odpolední stín nebo rozptýlené světlo poskytnuté vyššími rostlinami v okolí.

Půda a voda

Špenát miluje volnou, hlinitou půdu, která je dobře odvodněná. Přidání kompostu nebo uleželého hnoje před sázením může pomoci zlepšit půdu, pokud je to potřeba. Špenát preferuje půdu s neutrálním pH 6,5-7,0.

Poskytněte rovnoměrně vlhkou půdu, s cílem 2,5-5 cm vody týdně ve většině typů půdy. Mulčování kolem rostlin pomůže udržet vlhkost půdy a chladit půdu. Pokud nedávno nepršelo, zkontrolujte půdu několik centimetrů hluboko pod rostlinou. Pokud je suchá hlouběji než první kloub na prstu, zalijte.

Teplota a vlhkost

Špenát roste (a chutná) nejlépe při chladnějších teplotách jara a podzimu, mezi asi 2°C a 21°C. Teplé teploty způsobují, že špenát vykvétá (vysílá stonek a květy), což činí listy hořkými a méně výnosnými. Sázejte odrůdy odolné vůči kvetení v teplejších měsících.

Mulčování kořenů a pokrývání špenátu chladicím rámem může výrazně prodloužit spodní teplotní rozsah. Špenát chráněný tímto způsobem v severních zahradách může vydržet až do prosince.

Hnojení

Kompost zapracovaný do záhonu před sázením je ve většině zahradních půd vše, co špenát potřebuje. Špenát pěstovaný v nádobách těží z produktu s vysokým obsahem dusíku (první číslo v hodnocení hnojiva N-P-K), aplikovaného při zalévání podle pokynů na obalu.

Škůdci a problémy

Mšice mohou být problémem v záhonech se špenátem. Omyjte je silným proudem vody z hadice, nebo je rozmáčkněte prsty. Dávejte pozor na spodní strany listů, pokud vidíte příznaky poškození mšicemi. Pokud se setkáte s napadením, můžete bezpečně aplikovat neemový olej až do dne sklizně, pokud po sklizni listy dobře opláchnete.

Typy špenátu

‘America’ je odrůda odolná vůči teplu, otevřeně opylovaná, vynikající pro jarní výsadbu a růst v delším denním světle. Tato odrůda odolná vůči suchu je pomalu vykvétající a dobrá volba pro horké, suché podmínky.

‘Norfolk’ je starodávná odrůda, vynikající podzimní výkon. Její dlouhé, úzké, hluboce savojové listy jsou ceněny pro jejich vynikající chuť, zvláště po mrazu.

‘Kolibri’ je rychle rostoucí odrůda, ideální pro sklizeň metodou „cut-and-come-again“. Polosavojové listy jsou méně zvlněné než jiné odrůdy pro snadnější mytí. Je velmi odolná vůči plísni.

‘Giant Noble’ je starodávná odrůda, která dorůstá do obrovské 50 cm vysoké rostliny s obrovským 63 cm rozprostřením. Má mírně sladkou chuť a je odolná vůči kvetení.

Špenát: jak pěstovat a sklízet bujné listové zeleniny
Zdroj: www.bhg.com

Pěstování špenátu může být snadné a zábavné, pokud dodržíte několik základních pravidel. Výběr správného místa, odrůd a správná péče o půdu a zalévání jsou klíčové faktory úspěchu. Nezapomeňte na ochranu před škůdci a výběr odrůd odolných vůči teplu pro delší sklizeň. S trochou péče můžete mít čerstvé, chutné listy špenátu téměř po celý rok. Vaše úsilí bude odměněno zdravou a výživnou plodinou, která obohatí vaše jídla o chutnou a zdravou přísadu.

Podívejte se i na náš další článek! Borůvky – jejich léčivé účinky a skvělé recepty

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno