Je zajímavé, že ve Španělsku se nepěstují žádné původní oranžová, žlutá nebo bílá španělská rajčata. Alespoň tak to vnímám já. Před dvěma lety jsem pěstoval snad jediná zelená španělská rajčata v ČR, ale moc mne nenadchly. Znám plno jiných lepších zelených rajčat.
I když to tak na obrázku nevypadá, tak toto rajče má zelenou dužninu. Následující fotka je převzata od Nica (člena Tomatoville ze Španělska)
Absence různobarevných španělských rajčat s přehledem vyrovnává množství rajčat s názvy Negro (černý), Morado (nachový, purpurový, fialový) a Moruno (maurský).
Vyzkoušel jsem opravdu plno různobarevných španělských masitých, velkých biftekových rajčat často se zajímavou, velmi dobrou chutí. Bývá problém určit optimální zralost těchto rajčat. Asi nejlepší je tato rajčata podtrhnout, uložit je někde v temné místnosti a jejich zralost kontrolovat omakem. Jsou to rajčata vhodná jak k přímému konzumu, tak i na saláty, ke konzervování a tepelné zpracování. Přesto mám nejraději červená a růžová rajčata s jejich typickou rajčatovou chutí.
Pokud Vás článek zaujal, tak si můžete přečíst druhý díl zde.
Autorem článku je Vladimír
Vladimíre, ako obyčajne skvelý prehľad o španielských odrodách. Eva T.