smažená gouda
Image by jcomp on Freepik

Smažená Gouda je skutečná bomba – křupavá, krémová a velmi chutná.

Proč je smažený sýr tak dobrý?

Upřímně řečeno, je to jedna z největších záhad života, ale hádáme, že odpověď má co do činění se sýrem. Jsme velcí fanoušci sýra a lehké obalení v těstíčku, obalení ve strouhance a rychlé osmažení v oleji opravdu vyrazí dech. Pro tento domácí pokrm jsme použili goudu. S tímto receptem na smažené sýrové kousky budete mít jistotu křupavého, opečeného povrchu a zábavného sýrového tahu.

Proč smažená Gouda?

Krémová konzistence, jemně ořechová chuť. Gouda patří mezi nejznámější sýry z kravského mléka, je pojmenovaný podle města v Nizozemsku. Jeho tradiční způsob výroby se dodržuje po staletí. Je to skvělý univerzální sýr, který můžete jíst samostatně, nebo s ním vařit, či ho smažit.

Image by KamranAydinov on Freepik

Jak připravit smažený sýr

Stejně jako při každém jiném projektu smažení doporučujeme připravit si pracovní prostor tak, aby byl úspěšný. To znamená misky na obalování, volný prostor pro smažení a oddělený prostor pro ukládání již hotového.

  • Vždy si připravím tři misky, jednu na mouku a koření, druhou na vejce a třetí na strouhanku (využít můžete i panko).
  • Každý kousek goudy pečlivě obalte a dbejte na to, aby se v každém kroku vše rovnoměrně obalilo.
  • Připravený sýr přeneste na talíř nebo malý plech vyložený pergamenovým papírem. Příprava smaženého sýra vyžaduje další krok, kterým je zmrazení sýra po dobu třiceti minut před smažením, aby vnější obal dokonale zhnědl a byl křupavý, aniž by se sýr rozvařil.
  • Jakmile je sýr extra studený, rozehřejte olej na požadovanou teplotu a smažte sýr po dávkách. Smažte dozlatova, asi tři minuty.
  • Pomocí pavoučího sítka nebo podobného nástroje vyjměte sýr z horkého oleje a opatrně jej přeneste na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby z něj odteklo přebytečné množství oleje.
  • Budete mít pokušení je hned sníst, ale nechte mírně vychladnout a podávejte teplé.

Doba přípravy: 40 min

Doba smažení: 20 min

Suroviny

  • 1 šálek univerzální mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • ½ lžičky čerstvě nadrceného pepře
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • 2 velká vejce
  • 2 šálky strouhanky (nebo panko)
  • 450 g Goudy, nakrájené na centimetrové kostky
  • rostlinný olej

Příprava

Vyložte plech nebo talíř pergamenovým papírem.

V malé misce smíchejte mouku, sůl, pepř a česnekový prášek. V druhé misce rozšlehejte vejce. Do třetí malé misky dejte strouhanku.

Sýr namáčejte po jednom kousku do moučné směsi a otáčejte, aby se obalil. Přebytečnou hmotu oklepejte, pak ji ponořte do vajíčka a nechte přebytečnou hmotu odkapat. Poté jej ponořte do strouhanký a jemně přitlačte, aby se přichytila. Sýr rozložte na připravený plech. Vložte na 30 minut do mrazáku.

Na stěnu velkého těžkého hrnce připevněte fritovací teploměr. Do hrnce přidejte rostlinný olej na středně vysokou teplotu. Jakmile olej dosáhne teploty 190 °C, přidávejte sýr po malých dávkách opatrně do rozpáleného oleje a smažte ho dozlatova, podle potřeby otáčejte, asi 3 minuty. Sýr přendejte na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývajícím sýrem.

Podávejte teplé.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno