slunečnice
Zdroj: www.moananursery.com

Slunečnice jsou neoficiálním symbolem léta se svými zářivě žlutými okvětními lístky a velkými květy. Pokud máte tyto nádherné květiny ve své zahradě, možná vás zajímá, jak dlouho trvá, než vyrostou a rozkvetou. Obvykle trvá slunečnicím 70 až 100 dní od zasazení semínek do kvetení. Doba květu se však značně liší mezi různými odrůdami slunečnic, takže vědět přesně, kdy budou vaše slunečnice připraveny ke sklizni, může být obtížné. Tento průvodce vysvětluje, jak dlouho trvá, než vyrostou pro semena, řezané květy a dokonce i microgreens.

Životní cyklus slunečnic

Od semene po květ procházejí slunečnice pěti růstovými fázemi, které se liší v závislosti na odrůdě slunečnic.

Fáze klíčení

Slunečnicová semena klíčí přibližně 7 až 10 dní. Během této doby praská skořápka semene a semeno začíná vytvářet kořeny.

Vegetativní fáze

Slunečnice během vegetativní fáze, která obvykle probíhá od května do června, když jsou semena zasazena na jaře, provádějí většinu svého růstu. Během této fáze se objevují sazenice ze země a produkují první pravé listy. Slunečnice také rostou své vysoké stonky během vegetativní fáze.

Reprodukční fáze

Po dosažení určité velikosti začnou slunečnice vyvíjet květové pupeny. Tyto pupeny se pomalu rozvíjejí a odhalují barevné okvětní lístky. Tato fáze nastává přibližně 5 až 10 týdnů po zasazení semen.

Fáze kvetení

Když se květové pupeny úplně otevřou, rostlina vstupuje do fáze kvetení. Fáze kvetení nastává přibližně 10 až 13 týdnů po zasetí semen a je to nejlepší čas pro sklizeň slunečnic jako řezané květiny. V této fázi také přicházejí včely a další opylovači, aby hledali nektar, což umožňuje rostlině produkovat semena. Slunečnice obvykle kvetou asi dva až čtyři týdny, ale rozvětvené odrůdy kvetou ještě déle.

Slunečnice: jak dlouho trvá, než vyrostou slunečnice ze semínka?
Zdroj: gardenerspath.com

Fáze sklizně

Po rozkvětu začnou semena slunečnic dozrávat, což trvá přibližně měsíc. Slunečnicová semena jsou připravena ke sklizni, když jejich skořápky ztvrdnou a hlava slunečnice se začne ohýbat a hnědnout. Tato fáze obvykle nastává od konce srpna do září, asi 125 dní po zasetí semen.

Jak dlouho trvá, než vyrostou slunečnice ke sklizni?

Většina balíčků semen obsahuje informace o „dnech do zralosti“. Tyto údaje mohou být u slunečnic trochu matoucí, protože obvykle odkazují na dobu, kdy mohou být sklizeny jako řezané květiny. Pokud pěstujete slunečnice pro microgreens nebo jedlá semena, potřebujete sklízet úrodu v jiných časech.

Sklizeň microgreens

Microgreens ze slunečnic rostou velmi rychle a jsou sklizeny jen 8 až 14 dní po vyklíčení semen. Microgreens jsou sklizeny během rané vegetativní fáze života slunečnice a protože dozrávají tak rychle, můžete během roku vypěstovat mnoho plodin slunečnicových microgreens.

Sklizeň květin

Informace o „dnech do zralosti“ na balíčcích semen slunečnic jsou obvykle dobrým odhadem, kdy budou slunečnice ne-rozvětvených odrůd plně rozkvetlé a připravené ke sklizni. Slunečnice jsou obvykle sklizeny pro své květy asi 70 až 100 dní po vyklíčení, ale to se liší v závislosti na typu slunečnice.

Rozvětvené slunečnice, které jsou oblíbené mezi floristy, kvetou opakovaně od poloviny léta až do prvních silných mrazů na podzim. U těchto odrůd „dny do zralosti“ odkazují na dobu, kdy slunečnice poprvé začnou kvést; rozvětvené slunečnice mohou kvetnout několik měsíců.

Různé odrůdy slunečnic se vyvíjejí různě rychle. Například rychle rostoucí odrůdy jako „ProCut Red“ a „Ruby Eclipse“ kvetou jen 55 dní po zasetí. Naopak obří odrůdy slunečnic jako „Mammoth Grey Stripe“ mohou trvat až 120 dní, než dozrají.

Jak zasadit a pěstovat jednoleté slunečnice

Slunečnice jsou začátečnickým přátelským rostlinám, které jsou snadno udržitelné v zahradách nebo v kontejnerech. Poskytněte jim správnou rovnováhu světla, vody a živin, a slunečnice vás odmění jasnými květy a chutnými semeny.

Sazení slunečnic na jaře

Slunečnice by měly být zasazeny na jaře, když pominulo nebezpečí mrazů. Zatímco můžete začít pěstovat slunečnice uvnitř, abyste prodloužili vegetační období, obvykle špatně snášejí přesazování, takže to není doporučeno.

Úprava půdy

Pokud chcete největší a nejproduktivnější slunečnice, upravte půdu kompostem nebo zralým hnojem před zasetím semen.

Zalévání

Slunečnice rostou nejlépe, když dostávají asi 2,5 cm vody týdně.

Slunečnice: jak dlouho trvá, než vyrostou slunečnice ze semínka?
Zdroj: bonjourgreen.com

Postupné sázení

Prodloužte vegetační období a zvyšte úrodu slunečnic postupným sázením semen každé dva až tři týdny od jara do poloviny léta.

Ochrana před škůdci

Jeleny, mývalové a další zvěř občas poškozují úrodu slunečnic. Chcete-li tomu předejít, oplocení slunečnic nebo použití společného sázení k odstrašení škůdců může být účinné.

Podpěra vysokých rostlin

Slunečnice mohou být těžké na vrchol a vysoké odrůdy jsou obzvláště náchylné na poškození větrem. Podpěra slunečnic vyšších než 90 cm je dobrým způsobem, jak zabránit jejich pádu v nepříznivém počasí.

Sklizeň slunečnicových semen

Většina balíčků semen neobsahuje informace o tom, kdy budou semena slunečnic připravena ke sklizni. Obvykle slunečnicová semena dozrají asi měsíc po otevření květů. Pokud vaše slunečnice kvetou v srpnu, semena jsou obvykle připravena ke sklizni v září.

Zralost semen

Slunečnicová semena jsou plně zralá, když se květová hlava začne ohýbat a zpětně stáčet. Zralé hlavy květů zhnědnou a semena by měla mít dobře vytvořené skořápky.

Sklizeň semen

Pro sklizeň slunečnicových semen nechte květové hlavy důkladně vyschnout na rostlině, poté každou hlavu odstřihněte u vrcholu stonku. Alternativně, pokud se nechcete starat o to, že vám divoká zvěř zkonzumuje semena dříve, než se k nim dostanete, seřízněte je, jakmile jejich semena dozrají, a pověste je v interiéru až do úplného vyschnutí.

Slunečnice: jak dlouho trvá, než vyrostou slunečnice ze semínka?
Zdroj: www.bhg.com

Pěstování slunečnic ze semínek je jednoduchý proces, pokud dodržujete několik základních pravidel. Každá fáze růstu slunečnic přináší své vlastní jedinečné výzvy a radosti, od klíčení přes kvetení až po sklizeň semen. S pravidelnou péčí, správným zaléváním a ochranou před škůdci můžete očekávat zářivé květy a bohatou úrodu chutných semen. Slunečnice jsou nejen krásné, ale také užitečné rostliny, které obohacují každou zahradu. Bez ohledu na to, zda je pěstujete pro krásné květy nebo chutná semena, jsou skvělým doplňkem každé zahrady.

Podívejte se i na náš další článek! 10 nezbytných tipů pro pěstování petržele v květináčích

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno