Sléz
Zdroj: agromanual.cz

Rodové jméno rostliny,,Malva“ pochází zřejmě z řeckého „malake“, znamenající měkký, obměkčující. Toto pojmenování se vztahuje k uklidňujícím a hojivým vlastnostem rostliny. Sléz se na léčení používal už velmi dávno. Svědčí o tom archeologické nálezy. Starověcí lékaři jej ordinovali vnitřně i zevně, byl považován za univerzální lék proti všem neduhům. Květy se vplétaly při slavnostech do věnců a kytic. Dodnes jsou tyto rostliny předmětem zájmu lékařství i léčitelství.

Slézy patří do čeledi slézovitých. Jsou to dvouleté až vytrvalé rostliny s dužnatým kořenem, které v prvním roce vytvářejí růžici přízemních listů, a ve druhém roce větvené lodyhy, které mohou být podle druhu vystoupavé až přímé. Výška rostlin se pohybuje podle druhu od 20 do 150 cm. Listy jsou dlouze řapíkaté, většinou okrouhlé, pěti až sedmilaločnaté, na okraji nestejně vroubkované až pilovité. Květy vyrůstající po 2-6 v paždí listů mohou být až 6 cm velké, světle růžové až fialové.

Podmínky pro pěstování

Slez není náročný na pěstování. Vyhovuji mu slunečné polohy, chráněné před větrem, humózní středně těžké hlinité až hlinitopisčité půdy, dobře zásobené živinami a s dostatkem vláhy.

Pěstování

Rostliny množíme semeny, která vyséváme začátkem podzimu nebo na jaře do řádkú 60 cm a jednotíme na vzdálenost 60 cm a nebo do hnízd na vzdálenost 60 x 50 cm. Rostliny můžeme získat také z předpěstovaných sazenic. Porost během vegetace udržujeme nezaplevelený a dostatečné zavlažovaný.

Sléz
Zdroj: bylinkovyraj.net

Účinné látky

Hlavní účinnou látkou drogy je sliz. Listy ho obsahují kolem 10 % a květy 20 %. Stavebními látkami slizu jsou galaktóza, ramnóza a arabinóza.

Kromě slizu obsahuje listová droga ještě třísloviny, v květní droze jsou antokyanová barviva.

Sklizeň

Listy i květy se sbírají v době květu za suchého počasí. Listy trháme zdravé, nenapadené rzí a škůdci, zelené, s krátkou stopkou. Květy trháme těsně pod kalichem a nesmíme je mačkat. Obojí sušíme ve stínu a co nejrychleji. Květy sušením tmavnou. Vzhledem k vysokému obsahu slizu je sušení pomalé. Droga je bez zápachu a má mdle slizovitou chuť, využívá se ze jména v studenovodním výluhu, nebo v čajových směsích, tvoří také součást sirupů.

Slézy jsou i významnými medonosnými rostlinami.

Vyšlechtěné kultivary s velkými a nápadně zbarvenými květy jsou často využívány v sadovnické tvorbě.

Sléz a jeho léčivé účinky

Pomáhá na záněty horních cest dýchacích, hojení zanícených sliznic v ústní dutině, průduškové katary, bronchitida, astma, rozedma plic, léčení vředů, změkčující obklady na zastaralé otoky

Sléz se dá využít na mast na pohmožděniny, řezné rány, bodnutí hmyzem a popáleniny.

Přečtěte si o další léčivé rostlině – řepík lékařský

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno