Dozrálé maliny
Zdroj: canadianfoodfocus.org
Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Sladké maliny: jak na to krok za krokem

Maliny patří mezi nejoblíbenější ovoce v zahradě a žádný záhon by bez nich neměl být kompletní. Jsou nejen výborné svou chutí, ale také se snadno pěstují, což z nich činí ideální rostliny pro začínající zahrádkáře. Sladké maliny jsou bohatě plodící a velmi všestranné v kuchyni, kde je lze využít na mnoho způsobů. Tyto keře milují vlhkost a daří se jim i ve stínu, pokud nejsou vystaveny příliš horkému a slunečnému místu, kde by měly dostávat dostatek vody a být opatřeny silnou vrstvou mulče, která udrží jejich kořeny v chladu. I když malinám potřebujete zajistit dostatek prostoru a silné opory, existují způsoby, jak jejich pěstování zefektivnit a využít menší prostor. Navíc, pokud si vyberete podzimní odrůdy, které jsou kompaktnější, můžete mít sklizeň delší časové období.

Výběr správné odrůdy malin

Existují dvě hlavní skupiny malin, které se liší dobou plodnosti – letní a podzimní odrůdy. Při správné volbě odrůd můžete sklízet maliny po několik měsíců. Letní odrůdy začínají plodit již v červenci, zatímco podzimní odrůdy mohou plodit až do října. Mezi oblíbené letní odrůdy patří například ‘Glen Moy’, která začíná plodit brzy v červenci, nebo ‘Glen Ample’, která plodí od července do srpna. Naopak podzimní odrůdy, jako je ‘Allgold’, vám zajistí úrodu od poloviny srpna až do října. Výběrem různých odrůd si tak zajistíte stálý přísun čerstvých malin.

Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Zdroj: extension.illinois.edu

Příprava půdy a výsadba malin

Protože maliny mohou plodit na jednom místě až 15 let, je důležité věnovat čas přípravě půdy. Do půdy zapravte dostatečné množství dobře proleželého kompostu nebo hnoje, což pomůže udržet vlhkost během letních měsíců. Před výsadbou, ideálně asi týden předem, do půdy zapravte také všeobecné hnojivo, například granulovaný kuřecí hnůj nebo hnojivo typu Growmore. Pro podporu výhonů se tradičně používají sloupky a dráty, ale maliny můžete také pěstovat u zdi nebo plotu, kde dráty připevníte k trellisům nebo úponkám. Dráty by měly být umístěny ve vzdálenosti asi 45 cm od sebe a 5–7 cm od stěny. Samotné keře vysazujte ve vzdálenosti 45 cm od sebe, s rozestupy mezi řádky asi 1,5 metru.

Péče o maliny po výsadbě

Každý rok v březnu aplikujte kolem rostlin vrstvu kompostu nebo hnoje (mulč), což pomůže udržet vlhkost a zajistí správný růst. Kromě toho je třeba rostliny pravidelně přihnojovat všeobecným hnojivem. Výhony je třeba během růstu přivazovat k oporám, aby byly chráněny před poškozením větrem. Maliny plodí na výhonech, které vyrostly v předchozím roce, zatímco současně rostou nové výhony, které budou plodit příští rok. Nejjednodušší způsob, jak tento růst řídit, je trénovat plodné výhony jedním směrem a nové výhony druhým směrem, nebo plodné výhony stáhnout do stran a přivázat k drátům.

Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Řez malin podle sezóny

Řez malin závisí na tom, zda pěstujete letní nebo podzimní odrůdy. U letních odrůd je třeba po sklizni veškeré plodonosné výhony seříznout až k zemi, obvykle na podzim. Nové, mladé výhony je třeba ponechat nedotčené, protože právě na nich porostou plody v příští sezóně. Podzimní odrůdy se řežou pozdě v zimě, obvykle v únoru, kdy se všechny výhony seříznou až k zemi. Tyto odrůdy nepotřebují trvalé opory, stačí je na podzim udržovat v pořádku provázáním kolem rostlin s několika bambusovými tyčkami. Po seříznutí výhonů v únoru aplikujte vrstvu superfosfátu nebo kompostu jako hnojivo.

Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Celkově lze říci, že pěstování malin je investicí, která se dlouhodobě vyplácí. Maliny jsou nejen chutným a zdravým ovocem, ale jejich pěstování je také relativně snadné, pokud dodržíte několik základních pravidel. Je důležité vybrat správnou odrůdu, připravit kvalitní půdu, pravidelně hnojit a správně řezat výhony. Díky tomu budete mít možnost sklízet čerstvé maliny po mnoho let. Pěstování malin se vyplatí nejen kvůli úrodě, ale také kvůli radosti z vlastní zahrady. Správnou péčí můžete maximalizovat plodnost a zajistit si zdravou a bohatou úrodu. Maliny jsou skvělým doplňkem každé zahrady a určitě stojí za to investovat čas a úsilí do jejich pěstování.

Podívejte se i na náš další článek! Jak skladovat borůvky, aby zůstaly čerstvé a šťavnaté?

Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Sladké maliny: jak na to krok za krokem
Sladké maliny: jak na to krok za krokem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno