sladké brambory
Zdroj: www.thespruce.com
Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?

Pěstování sladkých brambor v nádobách může být skvělou alternativou k tradičnímu zahradničení, zejména pokud máte problémy s kvalitou půdy nebo škůdci. Tento způsob pěstování nejen šetří místo na zahradě, ale také poskytuje výhodu snadného přístupu k plodům a minimalizuje riziko napadení škůdci, jako jsou drátovci nebo hraboši. Kromě toho je možné kontrolovat podmínky růstu sladkých brambor lépe než v případě pěstování v zemi. Pěstování sladkých brambor v nádobách je jednoduchý způsob, jak získat chutné a zdravé plody, které můžete využít v mnoha různých receptech. Tento článek vás provede krok za krokem, jak vybrat správné nádoby, jaké odrůdy jsou nejlepší, jak pěstovat sladké brambory v nádobách, a jak se o ně starat až do sklizně.

Výběr nádob

Při výběru nádoby pro pěstování sladkých brambor máte na výběr z různých materiálů, včetně plastu, terakoty, keramiky a kamene. Klíčové je, aby nádoby byly vyrobeny z potravinářsky nezávadných materiálů a měly dostatek drenážních otvorů, aby se zabránilo přemokření půdy. Vynikající volbou jsou také textilní pytle na pěstování, které mají speciální otvory na dně, což umožňuje kontrolovat kořeny bez rušení půdy. Co se týče velikosti nádoby, větší nádoby jsou vždy lepší. Sladké brambory vytvářejí větší úrodu v prostornějších nádobách, takže vybírejte nádoby o šířce minimálně 50 cm a hloubce 38 cm. Pro jeden rostlinný kus stačí nádoba o objemu 38 litrů, zatímco nádoby o objemu 76 litrů mohou pojmout přibližně tři rostliny sladkých brambor. Pokud hledáte úspornější variantu, můžete sladké brambory pěstovat v velkých plastových kbelících s vyvrtanými drenážními otvory nebo recyklovaných pytlích na krmivo pro ptáky.

Nejlepší odrůdy sladkých brambor pro nádoby

Sladké brambory se obvykle šíří a rozprostírají, což může rychle zaplnit malou zahradu. Aby byly rostliny zvládnutelné, je nejlepší vybírat odrůdy typu „bush“ nebo bezvínovité, které rostou kompakt a jsou ideální pro pěstování v nádobách. Odrůdy jako ‘Vardaman’ a ‘Porto Rico’ jsou zvláště vhodné pro pěstování v květináčích. Tyto odrůdy se vyznačují svou kompaktní velikostí a efektivně využívají dostupný prostor, což umožňuje jejich úspěšný růst v omezeném prostředí. Při výběru odrůdy se ujistěte, že je přizpůsobena klimatickým podmínkám vaší oblasti a odpovídá velikosti vaší nádoby.

Kdy sázet sladké brambory do nádob

Sladké brambory jsou teplomilné rostliny, které nesnášejí chladné počasí. V teplejších oblastech lze sladké brambory vysazovat venku tři až čtyři týdny po posledním mrazu na jaře, když teploty v noci jsou pravidelně nad 13 °C. Pokud žijete v oblasti s krátkou vegetační dobou, je nejlepší začít sladké brambory v interiéru přibližně šest až osm týdnů před posledním mrazem. Tím zajistíte, že rostliny budou mít dostatek času na růst a rozvoj, než je budete moci přesunout ven, jakmile teploty začnou být stabilně vyšší.

Jak sázet sladké brambory do nádob

Před tím, než začnete sázet, je nutné získat řízky sladkých brambor, což jsou zelené výhonky, které vyrůstají z hlíz sladkých brambor a postupně přecházejí na nové rostliny. Tyto řízky obvykle zakoupíte v zahradních centrech, ale můžete si je také vypěstovat sami. Jakmile máte řízky, dejte je na několik dní do mělké misky s vodou, dokud nevytvoří kořeny. Sazení zakoupených řízků by mělo být provedeno co nejdříve, aby se předešlo vadnutí listů. Pokud začínáte sladké brambory v interiéru, naplňte malé květináče kvalitní směsí pro výsev nebo pěstování, vytvořte díry pro řízky, zasázejte je hluboko, aby kořeny byly pokryté půdou, a umístěte květináče pod růstové světlo. Zalévejte pravidelně, dokud řízky nezpevní a nebudou připraveny k přesazení ven.

Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Zdroj: www.thespruce.com

Začátek pěstování sladkých brambor venku nebo přesazování

Pokud začínáte řízky sladkých brambor venku nebo je přesazujete, naplňte prostorné nádoby většinou kvalitní pěstební směsí, která je obohacena o kompost, zralý hnůj nebo hnojivo s pomalým uvolňováním, které obsahuje hodně draslíku. Vytvořte výsadbové díry pro řízky, zasaďte je dostatečně hluboko, aby kořeny byly pokryté a stonky podpořené. Přidejte tenkou vrstvu slámy jako mulč na půdu, aby se udržela vlhkost. Umístěte nádoby na teplé a slunné místo, které dostává alespoň 6 až 8 hodin přímého světla denně. Pravidelně zalévejte a pečujte o řízky, aby měly optimální podmínky pro růst. Sladké brambory z obchodů nejsou ideální, protože jsou často ošetřovány, aby se zabránilo klíčení, a mohou obsahovat škůdce nebo nemoci.

Jak se starat o sladké brambory v nádobách

Škůdci jsou méně pravděpodobní, že napadnou rostliny pěstované v nádobách. Sladké brambory obvykle nepotřebují prořezávání ani pěstování na treláži, pokud jsou pěstovány v prostorných květináčích. Je však důležité mít na paměti, že rostliny v nádobách potřebují více hnojiva a vody než sladké brambory pěstované v zemi. Sladké brambory jsou rostliny plného slunce, které potřebují alespoň 6 až 8 hodin přímého světla, aby správně rostly. Slunné terasy nebo verandy jsou ideálním místem pro tyto slunce-milující plodiny.

Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Zdroj: www.bhg.com

Světlo, půda a voda

Pěstujte sladké brambory v dobře odvodněné pěstební směsi. Nepoužívejte zahradní půdu, která je příliš hustá a může způsobit problémy s drenáží a hnilobou kořenů. Pravidelné zalévání je klíčové pro zdravý růst sladkých brambor, ale pozor na přemokření. Sladké brambory by měly dostávat přibližně 2,5 cm vody týdně. Naopak na konci sezóny je lepší zalévat méně, aby se zabránilo praskání kořenů. Obecně platí pravidlo, že zalévejte, když vrchní 2,5 cm půdy je suché na dotek.

Hnojení

Sladké brambory potřebují pravidelné hnojení, aby zajistily dobrou úrodu. Při výsadbě je dobré obohatit půdu o kompost, zralý hnůj nebo hnojivo s pomalým uvolňováním. Během sezóny aplikujte organická kapalná nebo granulovaná hnojiva podle pokynů na obalu hnojiva. Kapalná hnojiva se obvykle aplikují každé dva týdny, zatímco granulovaná hnojiva měsíčně.

Sklizeň sladkých brambor v nádobách

Sladké brambory se obvykle sklízí na konci léta nebo na podzim, přibližně 85 až 120 dní po výsadbě. Můžete také sklízet jedlé listy sladkých brambor průběžně během vegetačního období. Vzhledem k tomu, že sladké brambory rostou pod zemí, může být obtížné určit, kdy jsou připravené na sklizeň. Pokud začnou listy žloutnout a usychat, kořeny jsou obvykle připravené. Sklizeň je snadná, pokud jsou sladké brambory pěstovány v nádobách. Jednoduše vylijte obsah nádoby na plachtu a sbírejte viditelné sladké brambory. Sladké brambory jsou jedlé v jakékoli velikosti a mohou mít různé barvy kořenů, jako je žlutá, oranžová nebo dokonce bílá. Po sklizni nechte sladké brambory ztvrdnout na teplém, suchém místě po dobu 10 až 14 dní, aby se prodloužila jejich trvanlivost. Poté je uskladněte v spíži nebo dobře větrané sklepě, dokud je nebudete potřebovat do svých oblíbených receptů.

Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Zdroj: www.bhg.com

Celkově lze říci, že pěstování sladkých brambor v nádobách je efektivní a praktický způsob, jak si užít tuto lahodnou a výživnou plodinu, i když nemáte ideální půdní podmínky. Díky správnému výběru nádoby, vhodné odrůdě, správnému časování a péči můžete dosáhnout vynikajících výsledků. Nádoby umožňují lepší kontrolu nad růstovými podmínkami a usnadňují sklizeň, což přispívá k úspěšnému pěstování sladkých brambor. S náležitou péčí a pozorností k detailům vám pěstování sladkých brambor v nádobách přinese bohatou a chutnou úrodu, která potěší vaše chuťové pohárky po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Nejlepší sousedé pro brokolici: 8 rostlin pro zdravější úrodu

Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?
Sladké brambory v nádobách: jak je pěstovat pro lahodnou úrodu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno