Narcisy v zahradě
Zdroj: www.marthastewart.com
Květnatec zimní
Krokusy
Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: lilie
Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: čemeřice

Cibuloviny nejsou jen záležitostí jara – mohou vaší zahradě dodávat barvy téměř po celý rok. Můžete je pěstovat v záhonech, květináčích nebo je nechat naturalizovat v trávě – dokonce si můžete vytvořit cibulovinovou louku. Většina z níže uvedených cibulovin se vrací každý rok, přináší barvy a zajímavost do zahrady po celý rok. Mnohé z nich také poskytují potřebný nektar a pyl pro opylovače, jako jsou včely, v době, kdy jinak mnoho květin nekvete, zejména na začátku roku. Mohou pomoci včelí královně, která se probudí brzy v únoru, nebo motýlu babočka, kterého probudí nezvykle teplý den. Tento článek vás provede různými cibulovinami, které můžete zasadit, aby vaše zahrada kvetla po celý rok. Podívejte se na skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu!

Cibuloviny pro pozdní zimu a brzké jaro

Květnatec zimní (Eranthis) patří mezi první květy, které se objeví v polovině až koncem ledna a jsou velmi oblíbené včelami během suchého počasí. Nejlépe se vysazují do humózní, alkalické půdy, která v létě nevysychá. Dobře se přirozeně rozrůstají pod listnatými stromy v lehké trávě. Pro nejlepší úspěch je sázejte „v zeleném“, tedy s listy. Květnatec dosahuje výšky asi 15 cm a přináší nádhernou žlutou barvu do chladných zimních dnů.

Květnatec zimní
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Sněženky (Galanthus) přinášejí radost v pozdní zimě. Galanthus nivalis je jedna z prvních květin, která se odváží vykvést koncem ledna nebo začátkem února. Nejlépe vyniká ve velkých plochách pokrývajících lesní podlahu nebo jako jediný obyvatel květináče. Je převážně čistě bílá s čerstvým zeleným listím a dorůstá do výšky 10 cm. Galanthus elwesii kvete později, v únoru nebo březnu, a je dobré ji kombinovat s krokusy nebo ladoňkami, jejichž květy následují hned po ní. V případě pěkného počasí sněženky ocení medonosné včely a pestřenky.

Cibuloviny pro jaro

Krokusy (Crocus) jsou jednou z prvních nektarodárných květin na jaře, které vyhledávají probouzející se včelí královny v březnu. Odrůda ‚Pickwick‘ je silně rostoucí holandský hybrid, ideální pro trávník a kvete po raných druzích, čímž prodlužuje sezónu. Fialové květy s pruhy jsou velmi nápadné a často se na jednom hlíze objeví několik květů. Crocus x luteus ‚Golden Yellow‘ sytě žluté barvy vyniká při nízkém světle. Crocus olivieri subsp. balansae ‚Orange Monarch‘ má krásné oranžové květy a vytváří vzrušující atmosféru v otevřeném naturalizovaném výsadbovém schématu. Pěstujte je v dobře propustné půdě na slunném místě, kde v létě peče slunce.

Krokusy
Zdroj: www.gardensillustrated.com

Sasanky hajní (Anemone nemorosa) je jednou z našich nejjemněji vypadajících původních květin. Kvete začátkem března a vyniká jako blok jednobarevných květů. Sázejte ji na mýtinách, pod keři a do květináčů vedle pozdnějších sněženek. Sasanky dorůstají do výšky 13-15 cm a jejich květy přinášejí do zahrady jemnou krásu.

Cibuloviny pro léto

Lilie (Lilium) jsou královny letních cibulovin. Jejich velké, nápadné květy a nádherná vůně přitahují pozornost a včely. Pěstujte je v dobře odvodněné půdě, na slunném místě. Existuje mnoho druhů a odrůd lilie, od vysokých orientálních lilií s exotickými květy po menší, jemné druhy jako je lilie turbanová. Lilie kvetou od června do srpna a dosahují výšky 60-150 cm, v závislosti na druhu.

Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: lilie
Zdroj: www.dutchgrown.com

Gladioly (Gladiolus) jsou oblíbené pro své vysoké, špičaté květy, které kvetou od července do září. Tyto květiny jsou ideální pro záhony a řezy. Gladioly potřebují slunné místo a dobře propustnou půdu. Květy gladiol se objevují v široké škále barev, od jemných pastelových odstínů po jasně červené a fialové. Sazenice dosahují výšky 60-120 cm a přinášejí do zahrady výraznou vertikální strukturu.

Cibuloviny pro podzim

Neriny (Nerine bowdenii) jsou krásné podzimní cibuloviny s nápadnými růžovými květy, které kvetou od září do listopadu. Jsou ideální pro slunné, dobře odvodněné místo, kde vyniknou jejich květy. Neriny jsou mrazuvzdorné a jejich květy dosahují výšky 30-50 cm. Jejich růžové květy přinášejí do podzimní zahrady svěžest a barvu.

Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: neriny
Zdroj: www.picturethisai.com

Sternbergie (Sternbergia lutea) jsou malé cibuloviny s jasně žlutými květy, které se objevují na podzim, obvykle od září do října. Tato květina je ideální pro skalky nebo okraje záhonů. Sternbergie potřebují slunné místo a dobře propustnou půdu. Jejich květy dosahují výšky 10-15 cm a přinášejí do podzimní zahrady zářivou žlutou barvu.

Cibuloviny pro zimu

Čemeřice (Helleborus) jsou nádherné zimní květiny, které kvetou od prosince do března. Jsou ideální pro stinné oblasti zahrady a potřebují humózní, vlhkou půdu. Čemeřice dosahují výšky 30-45 cm a jejich květy přicházejí v různých odstínech, od bílé přes růžovou po tmavě purpurovou. Tyto květiny jsou odolné a přinášejí do zimní zahrady krásu a eleganci.

Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: čemeřice
Zdroj: www.gardenersworld.com

Zimní jasmín (Jasminum nudiflorum) je kvetoucí keř, který přináší barvu do zimní zahrady. Jeho jasně žluté květy se objevují od prosince do února. Zimní jasmín potřebuje slunné místo a dobře propustnou půdu. Dorůstá do výšky 1-2 metry a jeho květy přinášejí do zimní zahrady svěžest a barvu.

Celkově lze říci, že správným výběrem cibulovin můžete zajistit, že vaše zahrada bude plná barev po celý rok. Od květnatců a sněženek na konci zimy, přes krokusy a sasanky na jaře, až po lilie a gladioly v létě a neriny a sternbergie na podzim. I během zimy mohou čemeřice a zimní jasmín přinést do zahrady krásu a barvu. Správná péče a výběr vhodných druhů zajistí, že vaše zahrada bude vždy vypadat úžasně. Inspirujte se našimi tipy a vytvořte si zahradu, která bude barevná a živá po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Motýli: kde jsou všechny motýli?

Květnatec zimní
Krokusy
Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: lilie
Skvělé cibuloviny pro celoroční barevnou zahradu: čemeřice

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno