Vhodná doba sklizně melounu
Zdroj: gardenerspath.com
Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti

Sklízení melounu je jedním z nejvíce očekávaných momentů během letních měsíců. Po měsíce pěstování a péče o tuto sladkou rostlinu přichází čas, kdy si můžete vychutnat její lahodné plody. Avšak určování správného okamžiku sklizně může být ošidné, pokud nevíte, co hledat. Sklizeň melounu je umění, které vyžaduje pozornost a znalosti. Na rozdíl od jiného ovoce, melouny po sklizni už nedozrávají, což znamená, že sklizeň příliš brzy může znamenat, že váš meloun nebude mít požadovanou sladkost, barvu ani šťavnatost. Proto je důležité se seznámit s několika klíčovými znaky, které naznačují, že je váš meloun připraven ke sklizni. V tomto článku se podíváme na to, jak správně určit čas sklizně melounu, aby byl co nejlahodnější a nejšťavnatější.

Kdy sklízet meloun

Čas sklizně melounu závisí na odrůdě, kterou pěstujete. Obecně se doba sklizně pohybuje mezi 80 a 120 dny od zasazení semen. Tyto informace lze najít na obalu semen, kde je uvedeno, jak dlouho trvá, než meloun dozraje. Důležité je sledovat nejen kalendář, ale také přírodní signály, které ukazují na to, že je meloun připraven ke sklizni. Melouny se obvykle sklízejí na konci léta, kdy jsou teploty vyšší a slunce je intenzivní. V této době je meloun nejvíce sladký a šťavnatý, takže si můžete vychutnat maximum chuti. Rozhodně je dobré znát specifickou odrůdu, abyste lépe porozuměli jejím potřebám a optimálnímu času sklizně.

Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Zdroj: www.marthastewart.com

Jaké jsou znaky zralého melounu

Existuje několik jasných znaků, které vám mohou pomoci určit, kdy je meloun připraven ke sklizni. Jedním z nejviditelnějších znaků je žlutá skvrna na spodní části melounu, která vzniká v místě, kde plod ležel na zemi. Tato skvrna se na začátku obvykle jeví jako bílá, ale jak se meloun blíží k zralosti, začne žloutnout. Dalším indikátorem je tendril, což je zkroucená část vinné révy, která podporuje rostlinu. Když se tendril stane hnědým a suchým, je to znamení, že meloun je zralý a připravený ke sklizni. Kromě toho, pokud je stonek melounu hnědý a snadno se odděluje od hlavní révy, je to další známka, že je čas sklidit.

Test zvuku pro určení zralosti

Jedním z nejlepších způsobů, jak zjistit zralost melounu, je zvukový test. Když na nezralý meloun zaklepete, vydá vysoký a ostrý zvuk. Naopak zralý meloun, když na něj zaklepete, produkuje hluboký a dutý zvuk. Tento test je jednoduchý a můžete ho provádět po celou sezónu, abyste si zvykli na zvuk zralého melounu. Zkuste několikrát zaklepat na různé melouny a porovnat zvuky, které vydávají. Tímto způsobem si trénujete ucho, aby rozlišilo mezi zralými a nezralými plody.

Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Zdroj: gardenerspath.com

Jak správně sklidit meloun

Jakmile jste si jisti, že váš meloun je zralý, je čas na sklizeň. Melouny by měly být snadno oddělitelné od révy, což znamená, že byste je měli moci jemně vytáhnout rukou nebo použít ostré a čisté zahradnické nůžky, abyste odřízli stonek těsně nad melounem. Dbejte na to, abyste se vyhnuli příliš silnému trhnutí, protože to může poškodit zbytek rostliny. Před sklizní je také dobré zkontrolovat, zda nemáte na rukou nečistoty, které by mohly znečistit plod. Melouny by měly být sklizeny v suchém počasí, aby se minimalizovalo riziko hniloby.

Jak skladovat sklizené melouny

Jakmile sklidíte meloun, je důležité vědět, jak jej správně skladovat. Celý a neporušený meloun by měl být uložen na chladném místě, ideálně při teplotě mezi 10 a 15 stupni Celsia. Správně uskladněný meloun může vydržet až tři týdny. Pokud máte již nakrájený meloun, uložte ho do vzduchotěsného obalu nebo zakryjte potravinářskou fólií a dejte do lednice. Nakrájený meloun by se měl spotřebovat do čtyř dnů, aby se předešlo problémům s mikrobiálním znečištěním. Uložení melounové šťávy je také možné; v chladničce může vydržet přibližně čtyři dny, zatímco v mrazáku může zůstat po více než rok, pokud je správně uložen.

Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze říci, že sklizeň melounu je umění, které vyžaduje pozornost a znalosti. Dodržováním těchto tipů a hledáním správných signálů můžete zajistit, že sklidíte nejšťavnatější a nejchutnější plody. Od pozorování žluté skvrny po zvukové testy, každý krok přispívá k úspěšné sklizni. Správné skladování po sklizni zajistí, že si svou úrodu vychutnáte co nejdéle. Meloun je nejen osvěžující letní pochoutka, ale také bohatý na živiny a skvělý pro hydrataci. S těmito informacemi budete připraveni sklízet a užívat si lahodné melouny každý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Microgreens: vše, co potřebujete vědět o pěstování mikrozeleniny

Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti
Sklizeň melounu: tajemství dokonalé chuti a šťavnatosti

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno