kopr
Zdroj: luv2garden.com

S pěstováním kopru máte vždy po ruce spoustu tohoto chutného bylinkového koření pro ochucování mořských plodů, dipů, bramborového salátu, domácích nakládaných okurek a dalších pokrmů. Nicméně, jak a kdy sklízet kopr, záleží na tom, jakým způsobem ho chcete využít. Jeho listy, květy a semena jsou všechny jedlé a chutné. Užijte si každou část této rostliny s tímto jednoduchým návodem sklizní. Navíc získejte tipy na správné skladování čerstvě sklizeného kopru.

Kdy sklízet kopr

Kopr je bylinka pro chladné počasí, která v horku vystřeluje, takže rostliny se obvykle sází a sklízejí na jaře a na podzimní zahrádce. Pokud chcete prodloužit sklizeň kopru, seďte semena po sobě, abyste mohli sklízet čerstvý kopr i během letních měsíců.

Obecně platí, že kopr je bylinka, která se sklízí kousek po kousku podle potřeby receptů. Nicméně, kopřivníky lze sklízet agresivněji před letními a podzimními mrazy, protože rostliny nepřežijí horko ani extrémní chlad.

V porovnání s mnoha jinými bylinkami kopřivy rychle rostou. Rostliny pěstované ze semene jsou připraveny ke sklizni čtyři až osm týdnů po výsadbě. Je čas začít sklízet kopr, když jsou vaše rostliny minimálně 15 cm vysoké a mají minimálně čtyři až pět listů.

Čerstvý kopr vadne a začíná ztrácet svou svěží chuť brzy po sklizni, proto je nejlepší kopřivovat používat co nejdříve.

Sklizeň kopru pro jeho chutné listy, květy a semena
Zdroj: www.foodrepublic.com

Jak sklízet čerstvé listy kopru

Kopr má něžné stonky; mohou být sklízeny pomocí nůžek, zahradnických nůžek nebo prstů. Nicméně čerstvý kopr nevydrží dlouho v lednici, takže je nejlepší sklízet jen tolik kopru, kolik můžete použít okamžitě, pokud nemáte v úmyslu jej konzervovat mražením nebo sušením.

V některých oblastech lze čerstvý kopr sklízet po celou sezónu, ale nejlepší chuť získáte, pokud rostliny sklízíte před květem. Důkladné zalévání rostlin kopru den před sklizní pomáhá rostlinám rychleji se zotavit a opláchnout listy kopru, což vám zanechá čistší sklizeň.

Když jste připraveni sklízet kopr, odřízněte nebo utáhněte pernaté listy kopru v místě, kde listy vyrůstají ze hlavního stonku rostliny. Nejprve sklízejte starší vnější listy kopru, zanechte nedotčené centrální listy. Sklizíte-li ze středu rostlin kopru, může to zpomalit růst rostliny a způsobit, že bude produkovat méně listů.

Stejně jako u jiných bylinek může být kopr přetížen příliš intenzivní sklizní, proto nikdy nezískávejte více než třetinu listů kopru najednou. Pokud v kuchyni používáte hodně kopru, pěstujte několik rostlin kopru a při sklizni vyberte několik listů z každé rostliny. Pokud se vaše rostliny chystají na letní střelbu nebo budou poškozeny podzimními mrazy, odstřihněte celou rostlinu u úrovně půdy, aby nebyla zbytečná.

Po sklizni kopru zacházejte se stonky a listy co nejšetrněji, abyste předešli zbytečnému poškození, a neumývejte kopr, dokud je nepoužijete. Poškození a nadbytečná voda může zrychlit rozklad a udělat listy kašovitými.

Sklizeň kopru pro jeho chutné listy, květy a semena
Zdroj: www.bhg.com

Jak sklízet květy kopru

Když přijde horké počasí, začnou rostliny kopru střílet, což znamená, že jejich stonky rychle rostou nahoru a produkují květy, a jejich chuť se výrazně mění. Mnoho zahradníků si štípne květy, aby prodloužili sklizeň kopru. Květy jsou jedlé, ale je zásadní je nechat na rostlinách, pokud chcete sklízet semena na nakládání a další recepty.

Jak sklízet semena kopru

Pro sklizeň semen kopru nechte rostliny rozkvést a pak vyberte květy, když začnou hnědnout na rostlině a semena uvnitř začnou vysychat a zbarví se do světlé hnědé barvy. Volně svážete několik květních hlávek za stonky gumovým páskem a zavěste stonky obráceně v otvírací papírové tašce na teplém, suchém místě. Nechte semena bylin vyschnout týden až dva, dokud se snadno nevyloupli z květů kopru a semenné skořápky nejsou křehké a neprodlužují se, pokud se je pokusíte ohnout.

Tipy na skladování kopru

Uchovávejte čerstvý, domácí kopr v plastovém pytli s vlhkým papírovým ubrouskem ve spodní zásuvce lednice. Můžete také umístit odříznuté stonky do sklenice s centimetrovým nebo dvoumetrovým vodou a přes listy položit igelitovou tašku, abyste zachovali vlhkost. Denně měňte vodu, a kopřivovka by měla zůstat v lednici čerstvá až týden. Pro delší skladování lze tuto bylinu zmrazit celou nebo nasekat a zmrazit s vodou v kostkových formách. Kopr lze také sušit sušičkou nebo troubou nastavenou na nejnižší nastavení. Nebo tuto bylinu sušte volně svázané stonky gumovým páskem a zavěste je na teplém a suchém místě, dokud listy úplně nevyschnou a nebudou snadno rozdrceny prsty.

Sklizeň kopru pro jeho chutné listy, květy a semena
Zdroj: bostonorganics.grubmarket.com

Sklizeň kopru ve správný čas je klíčové pro zachování jeho svěží chuti a využití v různých receptech. Kopřivky můžete sklízet postupně podle potřeby nebo agresivněji před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Listy se sklízejí nejlépe před květem. Květy můžete štípnout, aby se prodloužila sklizeň, a semena se sklízejí, když jsou suchá a lehce hnědá. Dbejte na to, aby se sklizí vyhnuli nadměrnému poškození. Správně skladujte čerstvý kopr, abyste si jej mohli užívat po delší dobu. S tímto průvodcem budete mít vždy svěží a chutný kopr po ruce pro vaše oblíbené pokrmy.

Podívejte se i na náš další článek! Tymián: jak prořezávat tymián pro lepší sklizeň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno