Skladování rajčat v krabici
Zdroj: www.thespruceeats.com
Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost

Rajčata jsou oblíbenou součástí mnoha jídel díky své šťavnaté chuti a bohatému aroma. Abychom si tuto lahodnou zeleninu mohli užívat co nejdéle, je důležité vědět, jak ji správně skladovat. Nevhodné skladování rajčat může vést ke ztrátě chuti a struktury, což by byla velká škoda. Tento článek vás provede několika osvědčenými tipy, jak skladovat rajčata tak, aby zůstala co nejdéle čerstvá a chutná. Ať už jste sklízeli rajčata na vlastní zahradě, nebo jste si je přinesli z trhu, následující rady vám pomohou udržet jejich kvalitu co nejdéle.

1. Rajčata neukládejte do lednice

Jednou z nejčastějších chyb při skladování rajčat je jejich umístění do lednice. Chlad totiž výrazně snižuje jejich chuť. Rajčata jsou citlivá na teploty pod 12 °C, při kterých začínají ztrácet své aroma a texturu. Výzkum ukázal, že při teplotě 5 °C klesá koncentrace aromatických látek v rajčatech až o 68 %. Lednice tedy není pro rajčata vhodná, protože v ní rychle přicházejí o svou typickou chuť. Pro zachování optimálního aroma skladujte rajčata při teplotě mezi 12 a 18 °C na tmavém a vzdušném místě.

Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Zdroj: www.thekitchn.com

2. Ideální podmínky pro skladování rajčat

Aby rajčata zůstala čerstvá co nejdéle, je důležité jim zajistit správné podmínky. Nejlepší je ukládat je na stinném a vzdušném místě při teplotě kolem 12 až 16 °C. Pokud skladujete rajčata na větvičkách, je lepší zvolit teplotu o něco vyšší, ideálně mezi 15 až 18 °C. Rajčata by měla být rozložena jednotlivě na měkkou podložku, například na utěrku, aby se předešlo tvorbě otlaků. Důležité je také rajčata nebalit do uzavřených obalů, protože potřebují volně dýchat. Rajčata by měla být spotřebována do týdne od sklizně nebo nákupu, protože i při optimálních podmínkách ztrácejí časem svou chuť a strukturu.

3. Skladování rajčat odděleně od ostatního ovoce a zeleniny

Rajčata při zrání uvolňují plyn ethylen, který může urychlit zrání a následné zkažení jiných druhů ovoce a zeleniny. Pokud skladujete rajčata společně s jinými plody, například s okurkami, salátem nebo kiwi, může dojít k jejich rychlejšímu znehodnocení. Proto je nejlepší rajčata skladovat odděleně, ideálně dokonce v jiném prostoru. Pokud potřebujete nechat dozrát nezralá rajčata, můžete tuto vlastnost ethylenu využít a uložit je do blízkosti jiného zralého ovoce, což urychlí jejich zrání.

Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Zdroj: www.seriouseats.com

4. Konzervace rajčat pro delší dobu

Pokud máte velké množství rajčat, můžete je uchovat na delší dobu různými způsoby konzervace. Jednou z nejstarších metod je sušení rajčat, při kterém se rajčata rozpůlí a suší buď na slunci, v sušičce nebo v troubě. Sušená rajčata jsou skvělým základem pro omáčky nebo přílohy. Další možností je výroba rajčatového protlaku, kečupu nebo jejich zavařování v octě či oleji. Při konzervaci je důležité dbát na správné skladování, například v chladném a tmavém sklepě, kde se konzervovaná rajčata udrží čerstvá po několik měsíců.

5. Zmrazení rajčat: Jednoduchá metoda pro dlouhodobé skladování

Zmrazení je další jednoduchou metodou, jak uchovat rajčata na delší dobu. Při rozmrazování však rajčata ztrácejí svou pevnou konzistenci a jsou vhodná spíše do omáček a polévek než do salátů. Rajčata můžete zmrazit celá, nakrájená nebo rozmixovaná. Praktickým tipem je nalít rozmixovaná rajčata do formiček na led a zamrazit je. Vzniklé rajčatové kostky lze snadno přidávat do jídel podle potřeby. Zmrazená rajčata vydrží v mrazáku až jeden rok, aniž by výrazně ztratila na kvalitě.

Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Zdroj: www.southernliving.com

Celkově lze říci, že správné skladování rajčat je klíčové pro zachování jejich chuti a čerstvosti. Rajčata nikdy neskladujte v lednici, protože chlad ničí jejich přirozené aroma. Nejlepší je uchovávat je na tmavém a vzdušném místě při teplotě mezi 12 a 18 °C. Důležité je také oddělené skladování od jiných druhů ovoce a zeleniny, aby nedocházelo k jejich rychlému zkažení vlivem ethylenu. Pokud chcete rajčata uchovat na delší dobu, nabízí se několik metod konzervace, jako je sušení, zavařování nebo zmrazení. Správně konzervovaná rajčata si zachovávají svou chuť a výživové hodnoty i několik měsíců. Dodržením těchto tipů si můžete rajčata vychutnávat po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! 10 nezbytných tipů pro úspěšné pěstování zeleniny: jak začít?

Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost
Skladování rajčat: nejlepší tipy pro dlouhou čerstvost

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno