sbírání máty
Zdroj: www.masterclass.com
Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
máta
Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál

Máta peprná a další odrůdy máty jsou známy svým agresivním růstem, který může rychle ovládnout zahradu, pokud s ní nebudete opatrní. Nicméně pěstování máty v květináčích a správné sbírání máty může tento rychle rostoucí bylinu udržet pod kontrolou. Ať už plánujete pěstovat čerstvou mámu do salátů nebo sušit mámu na čaje a koření, zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o sbírání a skladování listů máty.

Kdy sbírat mátu

Díky rychlému růstu máty nemusíte dlouho čekat, než začnete sbírat své rostliny. Máta je bylina, kterou lze sklízet po celou sezónu, přičemž jednotlivé rostliny by měly mít nejméně 10 cm na výšku, než začnete sbírat listy. Mladé a něžné listy máty mají nejlepší chuť, proto začněte s sklízením rostlin máty na jaře, jakmile se objeví nový růst, a pokračujte v průběhu podzimu, abyste udrželi své rostliny máty lépe pod kontrolou.

I když lze listy a stonky máty sbírat po celou vegetační sezónu, nejlepší chuť získáte, pokud budete většinu máty sklízet v létě, těsně před tím, než rostlina vykvete. Listy a stonky máty také budou chutnat o něco lépe, pokud je budete sklízet brzy ráno, předtím než se rozpustí ranní rosa. V této době mají listy máty nejvyšší koncentraci éterických olejů a jejich chuť bude v maximálním bodě!

Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak sbírat mátu

Máta se dá sklízet postupně podle potřeby na recepty, nebo můžete sklízet větší množství máty najednou pro sušení a mražení. Při sušení bylin mějte na paměti, že i silné rostliny máty mohou být pod stresem z přemíry sklizně, takže nikdy nesklízejte více než 1/3 až ½ vaší rostliny najednou. Pokud však vezmete větší sklizeň máty, pořádně zalijte rostliny po sklizni a dejte jim několik týdnů na zotavení před dalším sklizněm.

Trhání listů z máty není nejlepší způsob, jak mámu sklízet, protože toto může zvýšit zranitelnost těchto jedlých rostlin a snížit větvení. Místo toho by měly být stonky máty oříznuty pod listovou uzlinou, aby se podpořil růst rostliny. Jakmile jsou stonky ořezány, mohou být listy odděleny od stonků nebo nechat viset na stoncích pro sušení na vzduchu.

Pokud potřebujete jen malé množství máty na vaření, ustřihněte stonky, které potřebujete asi 2-5 cm nad úrovní půdy. Pokud chcete sklízet hodně máty najednou, seberte hrst máty v jedné ruce a ořízněte stonky několik centimetrů nad úrovní půdy.

Protože máta rychle roste, obvykle můžete sbírat několik velkých sklizní máty každý rok. Sbírání máty v polovině sezóny před květem rostliny a znovu na podzim před příchodem mrazu může poskytnout vaší kuchyni spoustu čerstvé máty k jídlu a uchování.

Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak skladovat čerstvou mátu

Čerstvou mátu lze skladovat v lednici týden až dva, když jsou stonky volně zabaleny v navlhčeném papírovém ručníku a uloženy v zipovacím sáčku v zásuvce na zeleninu. Alternativně můžete stonky máty umístit do sklenice naplněné 2-3 cm vody, zakrýt listy a sklo plastovým sáčkem a uložit nádobu v lednici. Nezapomeňte denně vyměňovat vodu, aby vaše máta zůstala čerstvá.

Pro dlouhodobé skladování lze mámu také rychle zmrazit a poté skladovat v těsně uzavřených nádobách v mrazáku. Nebo mohou být listy nasekané a zmrazené ve formách na led s vodou nebo olivovým olejem. Mražená máta by měla vydržet asi 3 až 6 měsíců, ale listy máty můžete uchovávat dokonce déle sušením.

máta
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak sušit listy máty

Máta může být sušena několika různými metodami a technika, kterou si vyberete, záleží na vašich chutích a vybavení domácnosti.

Pro jednoduché řešení svazte volně stonky máty gumovým páskem a pověste je obráceně hlavou dolů na suchém, tmavém místě s dobrou cirkulací vzduchu. Nechte listy uschnout týden až dva, dokud se snadno nerozpadnou mezi prsty. Pak oddělte listy máty a stonky a kompostujte stonky.

Pokud máte sušičku potravin, oddělte listy máty od stonků a rozložte listy na jedinou vrstvu na sušicí podložce. Nechte listy uschnout 2 až 4 hodiny při teplotě 38°C až 46°C, dokud listy nebudou křehké, ale nehnědnou. Pokud nemáte sušičku, listy máty lze sušit také v troubě nastavené na nejnižší teplotu.

Jakmile jsou listy máty důkladně usušeny, skladujte je celé v těsně uzavřených nádobách na suchém, tmavém místě. Přidání vložek na absorpci vlhkosti do vašich skladovacích nádob může udržet sušenou mátu čerstvou déle, ale není to nutné. Při správném skladování by měla sušená máta zůstat čerstvá po dobu až jednoho roku. Bude ale nejlepší, pokud ji rozemelete právě před použitím.

máta
Zdroj: plantura.garden

Často kladené otázky

Kolikrát můžete sklízet mámu? Máta je vytrvalá bylina, která může být sklízena znovu a znovu, pokud je správně péči. Malé množství máty lze sklízet po celou sezónu, ale větší sklizně je nejlepší omezit na 2 až 4krát ročně.

Měla bych nechat mámu kvést? To záleží. Listy máty mají po rozkvětu trochu odlišnou chuť a kvetení může umožnit určitým rostlinám máty produkovat semena a šířit se. Květy máty však mohou přitahovat opylovače a užitečné hmyzí druhy do bylinkových zahrad a pomáhat přirozeně snižovat problémy s škůdci.

Co lze dělat s čerstvými listy máty? Pokud máte více máty, než můžete okamžitě využít. Můžete její přebytek zmrazit nebo usušit pro pozdější použití. Nebo můžete čerstvou mámu použít na ochucení vody, teplých a studených čajů, dezertů a salátů. Listy máty lze také smíchat do různých omáček, jako jsou máta pesto a máta chimichurri.

Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Celkově lze říci, že sbírání, sušení a skladování máty je klíčové pro maximální využití této aromatické byliny v kuchyni. Sbírejte mátu průběžně od jara do podzimu, zajistěte správné techniky sběru a ořezávání pro podporu zdravého růstu rostlin. Při sušení vybírejte metodu, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám a zabezpečuje zachování intenzivního aroma a chuti máty. Pro dlouhodobé skladování využijte mrazák nebo suché, temné místo pro sušenou mátu, která si uchová své vlastnosti až po dobu jednoho roku. S touto znalostí se stanete mistrem využívání máty ve vaší kuchyni po celý rok.

Podívejte se i na náš další článek! Bazalka: jak rozmnožit bazalku ve vodě nebo půdě

Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál
máta
Sbírání, sušení a skladování máty: jak na to jako profesionál

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno