Úroda růžičkové kapusty
Zdroj: medium.com
Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem

Růžičková kapusta je zeleninou, která má v našich kuchyních stále své místo, i když se s ní v minulosti setkávalo mnoho dětí spíše s odporem. Tento názor může pramenit z přílišného vaření, které z růžičkové kapusty činilo mdlou a nevýraznou pochoutku. Jakmile však zakoupíte čerstvou růžičkovou kapustu a připravíte ji správně, zjistíte, jak může být lahodná. Vhodným způsobem vaření může tato zelenina nabídnout mnohem víc než jen základní přílohu. Její příprava může být dobrodružná, ať už ji pečete, dusíte nebo dokonce grilujete. Přesto je důležité mít na paměti, že pěstování růžičkové kapusty zabere spoustu místa a vyžaduje několik měsíců péče. Před rozhodnutím o jejím pěstování se tedy ujistěte, že máte dostatek prostoru. Následující řádky se zaměří na to, jak správně pěstovat růžičkovou kapustu a jaké odrůdy si vybrat.

Odrůdy růžičkové kapusty

Při výběru odrůdy růžičkové kapusty je dobré mít na paměti, že existuje několik variant, které se liší jak vzhledem, tak chutí. Například odrůda ‚Crispus F1‘ je raná a má dlouhé období sklizně. Tato odrůda se vyznačuje malými, pevnými a tmavě zelenými poupátky, které mají vynikající chuť a jsou odolné proti kloubní hnilobě. Další odrůda, ‚Cascade‘, získala Royal Horticultural Award of Garden Merit, což znamená, že dobře obstála v testech. Tato odrůda je rezistentní vůči plísni a je vhodná do různých povětrnostních podmínek. Pro brzkou sklizeň se doporučuje ‚Franklin F1‘, která je spolehlivá a raná. Odrůda ‚Clodius F1‘ je oblíbená pro středně velké rostliny a dobrou odolnost vůči chorobám. Pokud hledáte silné a sladké poupata, odrůda ‚Trafalgar F1‘ bude ideální volbou. Novinkou na trhu je odrůda ‚Valencia F1‘, která má purpurové zbarvení listů a roste až do výšky 1 metru, což z ní činí atraktivní volbu pro zahrádkáře.

Výsev a pěstování růžičkové kapusty

Růžičkovou kapustu lze zasít již v únoru, ideálně však v teplém skleníku nebo na okenním parapetu. Pokud se rozhodnete zasít později, v březnu je můžete sázit přímo na pozemek do připraveného záhonu. Před výsevem je důležité důkladně připravit půdu, přidáním zahradního kompostu nebo hnoje, což je nejlepší udělat na podzim, aby měla půda čas na usazení. Při výsevu je dobré použít rýč a udělat mělkou rýhu asi 1,5 centimetru hlubokou. Po zalití rýhy je potřeba do ní vysít semena, přičemž je možné je vysévat hustě, alespoň jedno semeno každých 6 mm. Po zasetí je třeba jemně přitlačit suchou půdu na semena. Jakmile se objeví sazenice, je důležité sledovat možné poškození houbovými škůdci, jako jsou chybníci, kteří způsobují díry v listech. Pokud se tito škůdci objeví, doporučuje se použít lepkavou plochu, na kterou se mohou chyby přichytit. Když jsou sazenice dostatečně velké, je dobré je rozsadit, aby se předešlo přeplnění.

Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Péče o růžičkovou kapustu

Péče o růžičkovou kapustu vyžaduje pozornost a pravidelnou údržbu. Po zasazení je důležité je pravidelně zalévat, zejména v období sucha, aby se podpořil jejich růst. Půda by měla být stále vlhká, avšak ne přemokřená, aby se předešlo hnilobě kořenů. Je také dobré hnojit rostliny jednou měsíčně, aby měly dostatek živin pro zdravý růst. Pokud se objeví škůdci, je důležité reagovat rychle a použít přírodní prostředky nebo insekticidy. Pravidelně kontrolujte také stav listů, abyste předešli nemocem. Když rostliny dosáhnou výšky kolem 10 cm, je možné je přesadit do finálního stanoviště, kde budou růst. Mezi jednotlivými rostlinami je dobré nechat prostor alespoň 60 cm, aby měly dostatek místa pro rozvoj.

Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Zdroj: www.kitchengarden.co.uk

Sklizeň a využití růžičkové kapusty

Sklizeň růžičkové kapusty je jedním z nejpříjemnějších momentů celého pěstování. Prvotřídní poupata by měla být sklizena, když jsou ještě pevná a předtím, než začnou kvést. Doporučuje se sklízet je pravidelně, aby se podpořil růst dalších poupátek. Po sklizni lze růžičkovou kapustu připravovat různými způsoby; nejlépe chutná lehce povařená, dušená nebo grilovaná. Tato zelenina se také může přidávat do salátů, těstovin nebo jako příloha k hlavním chodům. Kromě vynikající chuti je růžičková kapusta bohatá na živiny a přispívá k vyvážené stravě. Může být také skladována v chladničce, aby si zachovala svou čerstvost a chuť. Pěstováním růžičkové kapusty si zajistíte nejen zdravou, ale i chutnou zeleninu přímo ze své zahrady.

Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Zdroj: www.bbcgoodfood.com

Celkově lze říci, že pěstování růžičkové kapusty je skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvou zeleninu přímo z vaší zahrady. Vyžaduje to určité znalosti a úsilí, ale výsledek stojí za to. Výběr vhodné odrůdy, pečlivé výsevy a pravidelná péče přispívají k úspěšnému pěstování. Kromě toho můžete experimentovat s různými způsoby přípravy a vychutnat si vynikající chuť této zeleniny. Růžičková kapusta je výborným zdrojem živin a může obohatit vaši stravu o hodnotné složky. Pěstování této zeleniny je nejen uspokojivým zážitkem, ale také přináší radost a zdraví do vašeho domova. Tak neváhejte a vyzkoušejte pěstování růžičkové kapusty, budete překvapeni, jakou lahůdku můžete mít na talíři.

Podívejte se i na náš další článek! Muchovník – už znáte tento krásný keř?

Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem
Růžičková kapusta: pěstování krok za krokem

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno