Růže
Zdroj: www.gardenersworld.com
Růže

Obliba růží roste, dalo by se říci, že po nedávné stagnaci jdou opět do módy. A to na tu pravou modrou stále čekáme. Růže mají k popularitě několik předpokladů. Předně jejich genetická základna je vzhledem k jiným rodům široká. Lidově řečeno, desítky druhů rostoucích volně v přírodě jsou mezi sebou (i když někdy obtížně) křížitelné. Některé růže vytvářejí četné mutace, tedy odchylky jen v jediném znaku (třeba barvě květu), aniž se mění jiné hodnotné vlastnosti odrůdy. Růže se sice v naprosté většině s výjimkou výsevů původních botanických druhů množí v zahradnické praxi vegetativně (očkování, řízkování, roubování, oddělky), ale netrpí virovými chorobami, které by se takto přenášely. Většině růží rovněž víceméně vyhovují naše klimatické podmínky.

Růže a jejich historie

Je tedy vždy jen otázkou času, než se podaří vytvořit nejen další nové pozoruhodné odrůdy, ale i celé nové skupiny. Jedním takovým směrem jsou anglické růže. První vznikly v roce 1969 u šlechtitele Austina v Anglii, ale dnes již hustě hvězdicovité členění květu nabízí více světových šlechtitelských firem. Tyto růže jsou navíc v příjemných pastelových barvách a voní. Jiný směr šlechtění se rychle rozvíjí u růží půdopokryvných. Ještě v 80. letech jsme je znali pouze v barvě bílé a růžové. Kvetly asi tři týdny počátkem léta. Dnešní kultivary kvetou velmi bohatě až do zámrazu i v barvě sytě růžové, ohnivě červené, fialově červené a světle žluté. Nejen šlechtěním se však rozšiřuje množství odrůd, které můžeme stále častěji potkat. Přibývá pěstitelů, kteří se ujali starých historických odrůd a každá růžařsky vyspělá země se snaží uchovat odrůdy růží vzniklé v různých dobách na svém území.

Růže a překrásné barvy

Z barevných katalogů se na nás dnes dívají květy těch nejkřiklavějších barev; pergoly a živé ploty přímo tonou v záplavě květů. A my si říkáme: „Je to vůbec možné? Nekoupíme zajíce v pytli?“ Není nad to růže vidět na vlastní oči. Poprvé do rozárií a školek zavítejte koncem června. Jednak proto, že některé druhy a odrůdy budou jedině v tuto dobu kvést, jednak se nám růže představí v té největší kráse. Vytipujte si kandidáty pro vlastní výsadbu.

Je vhodné provést kontrolní návštěvu i v září. To už si růže užily přízeň i nepřízeň léta. Tehdy poznáte, jak moc která odrůda trpí černou skvrnitostí či padlím a v hromadných výsadbách dělaných desítky let na stejném místě jsou podmínky pro infekci ideální. Uvidíte, zda růže nemá chlorotické listy, zda odkvetlé květy „inteligentně“ opadnou (zda růže čistí) nebo zda zůstávají květní plátky k sobě slepené v nevzhledném útvaru. Posoudíte, kolik květů má ideální barvu a tvar i v této době, a kolik se nějak nepovedlo, zakrnělo a vybledlo. V září zvažte, jakou chybičku svým vybraným růžím odpustíte, a které z prvního seznamu škrtněte.

Zdroj: tillydesign.com

Kam se lze na růže u nás podívat?

Známý je růžový sad v Lidicích západně od Prahy. Byl založen v červnu roku 1955 na podnět britského spolku „Lidice budou žít“. Původní výsadba růží byla z větší části darem jednotlivých států. Vzhledem k nedostatečné péči v 90. letech zde růže prakticky vyhynuly. V letech 2001 a 2002 se podařila až neuvěřitelná rekonstrukce. Sad zabírá plochu asi 3,5 ha. Většina růží je sice soustředěna do ucelených jednobarevných ploch, ale i tak je odrůdové zastoupení velké. Uvádí se 213 odrůd v celkovém počtu více jak 20 000 keřů. Z pietních důvodů zde nejsou růže označeny přímo na místě jmenovkami, ale názvy naleznete na orientační tabuli.

Výsadby růží přímo v Praze nejsou moc oslnivé. Pražská botanická zahrada v Troji ve své horní části nabízí asi 50 odrůd zejména miniaturních růží. Původní botanické růže nalezneme v botanické zahradě na Novém Městě (Praha 2, Na Slupi 16); celkem 26 druhů a odrůd. Omezený počet odrůd bez označení roste stále na Petříně poblíž horní stanice lanovky. Rozárium vznikalo od roku 1932. Nedávno byly růže vysazeny u planetária ve Stromovce, ale bez jmenovek (asi 50 odrůd). V areálu České zemědělské univerzity (Praha- Suchdol) byly větší plochy mezi budovami v roce 2004 vysazeny půdopokryvnými a záhonovými odrůdami; asi 20 odrůd není označeno.

Růže
Zdroj: www.rhs.org.uk

Botanické zahrady, kde rostou ty nejhezčí růže

Otevírací doby a aktuální stav doporučujeme ověřit přímo na webových stránkách dané botanické zahrady.

Praha

V Průhonicich při jihovýchodním okraji Prahy je dobře značené rozsáhlé (přes 600 druhů a odrůd) rozárium skryto v Průhonickém parku v části Chotobuz. Růže jsou uspořádány podle doby vzniku jednotlivých odrůd. Pozoruhodná je zejména kolekce pnoucích růží. Rozarium patří Botanickému ústavu AV ČR a je přístupné v období květu růží v pracovní době.

V Dendrologické zahradě Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví také v Průhonicích, ale na opačné straně dálnice můžete zase vidět zejména moderní sadové a půdopokryvné růže (celkem kolem 180 druhů a odrůd).

Liberec

Na růže se stojí za to podívat v Liberecké botanické zahradě. Výsadba záhonových růží a mnohých původních botanických druhů (celkem asi 100 položek) je situována na plošině hned za vchodem. V jiných botanických zahradách ČR toho však z růží mnoho nepotkáte. Hlavním důvodem jsou omezené prostorové možnosti.

Olomouc

Na Moravě je známé rozárium v Olomouci založené r. 1972. Naleznete je v zadní části výstavního areálu Flory Olomouc. Má zvláštní vchod i vstupné; je otevřeno celou sezonu nezávisle na výstavách. Kolekce je cenná i tím, že obsahuje řadu odrůd domácích šlechtitelů. Celkem je v Olomouci možno vidět asi 450 druhů a odrůd; asi 10 tisíc kusů.

Jižní Morava

Na jižní Moravě se sbírka růží teprve rodí v Rajhradu u Brna v areálu Střední odborné školy zahradnické. Kolekce se specializuje na uchovávání původních českých a slovenských odrůd; růže jsou zde ve školce dopěstovávány a postupně vysazovány na trvalé stanoviště.

Slovensko

Pokud zavítáte na Slovensko do Zvolena, neváhejte a udělejte si den na velké (asi 700 odrůd, 3300 kusů) a vzorně vedené rozárium Technické univerzity – Borová hora. Naleznete zde vše od růží miniaturních až po pnoucí a sadové. Původních botanických druhů je vysazeno 65.

Hradec Králové

Zvláštní poslání Mezinárodní soutěžní rozárium v Hradci Králové. Jediné soutěžní rozárium na našem území se rozkládá na ploše jen asi 25 arů, ale od roku 1972 jím prošly stovky odrůd. Zde odborníci po tři roky hodnotí anonymně zaslaná novošlechtění růží z mnoha evropských zemí. Výsledky jsou srovnávány s údaji z dalších soutěžních rozárií, která se většinou nacházejí z hlediska růže v příznivějších klimatických podmínkách. Soutěžní rozárium je pro veřejnost otevřeno příležitostně. Naleznete jej v části města Kukleny.

Také před návštěvou růžových školek je třeba se informovat. Naše přítomnost je určitě nevhodná při rozbahněném povrchu, před sklizní, při pracovním shonu. Vypravte se ve vhodné obuvi i oblečení a ve vlastním zájmu se řiďte pokyny školkařů, protože mezi řádky mnoho místa nebývá a růže trhají vše. V Praze 4 Kunraticích u rybníka Šeberák naleznete v Růžových školkách pana Václava Macháčka veliké zastoupení všech skupin růží (asi 400 odrůd). Výhodou školky je, že si růži můžete vybrat přímo na poli a nebude tedy nikde osychat. Zárukou kvality je též padesátiletá tradice.

Navštivte také další články o květinách -japonské dřevité pivoňky

Růže

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno