Oblouk z růží nad lavičkou
Zdroj: www.davidaustinroses.co.uk
Růže: jak vytvořit oblouk z růží
Růže: výběr růží
Růže: zavlažování

Vytvoření růžového oblouku ve vaší zahradě může přinést kouzelný a romantický prvek, který oživí váš venkovní prostor. Tento návod vám krok za krokem ukáže, jak si tento krásný doplněk zahrady snadno vytvořit. Stačí vybrat správný oblouk, zvolit vhodné růže a dodržet několik jednoduchých kroků. Výsledkem bude nádherný květinový oblouk, který bude okouzlovat po celé léto. Nejenže přidá estetickou hodnotu vaší zahradě, ale také vytvoří přirozený stín a útočiště pro opylovače. Růžový oblouk může být středobodem vaší zahrady, který přitahuje pozornost a dodává prostoru strukturu. Tento projekt je vhodný pro zahradníky všech úrovní zkušeností. Užijte si proces tvorby a těšte se na výsledky, které přinesou radost a krásu po mnoho let.

Růže: jak vytvořit oblouk z růží
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Vyberte oblouk a růže

Prvním krokem je výběr správného oblouku a růží. Oblouk by měl být dostatečně pevný a odolný, aby vydržel váhu růží a odolával povětrnostním vlivům. Můžete použít kovový nebo dřevěný oblouk, záleží na vašem vkusu a stylu zahrady. Při výběru růží máte na výběr mezi pnoucími a popínavými odrůdami. Pnoucí růže kvetou pouze asi čtyři týdny, ale rychle rostou a vytvářejí masivní květinové převisy. Popínavé růže kvetou opakovaně od začátku května až do léta, rostou pomaleji, ale jsou snadnější na údržbu.

Růže: výběr růží
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Příprava půdy

Po výběru oblouku a růží je důležité připravit půdu. Upevněte oblouk do země a vykopejte jamky na obou stranách oblouku. Jamky by měly být alespoň dvakrát větší než květináče, ve kterých jsou růže zasazeny. Do jamek přidejte trochu kompostu (můžete přidat také mykorhizní houby) a růže pevně zasaďte.

Vyvazování růží

Brzy se objeví dlouhé stonky, které je třeba rozprostřít a přivázat k oblouku pomocí zahradního provázku. Je důležité dlouhé výhony neodstraňovat, protože se z nich stanou květinové dřevo. Pravidelně kontrolujte, zda jsou výhony správně upevněné a nezalomené.

Udržování růžových keřů zavlažováním

Aby růže nevyschly, je důležité zajistit pravidelné zavlažování. Můžete použít plastovou láhev, které odříznete dno a odstraníte víčko. Láhev zapíchněte dnem vzhůru do země blízko kořenů růže a pravidelně ji doplňujte vodou.

Růže: zavlažování
Zdroj: www.nationaltrust.org.uk

Řezání a hnojení růžových keřů

Po odkvětu je důležité růže správně ořezat. Ořízněte kvetoucí výhony těsně nad místem, kde se napojují na hlavní stonek. Před jarem přidejte kolem kořenů vrstvu mulče, která dodá rostlině potřebné živiny a podpoří její růst.

Alternativa pro malé zahrady

Pokud nemáte dostatek prostoru pro celý oblouk, můžete růži vést po jednotlivém plotovém sloupku. Tím získáte asi 2 metry růží na malém prostoru, což je skvělá alternativa pro menší zahrady.

Celkově lze říci, že vytvoření růžového oblouku není složité a přináší mnoho radosti a krásy do vaší zahrady. Stačí vybrat správný oblouk, zvolit vhodné růže a dodržet několik jednoduchých kroků. Příprava půdy, vyvazování výhonů, pravidelné zavlažování a správné řezání a hnojení růží jsou klíčem k úspěchu. Ať už máte velkou zahradu nebo jen malý prostor, růžový oblouk může být nádherným doplňkem, který oživí váš venkovní prostor a přinese vám radost po celé léto.

Podívejte se i na náš daší článek! Jak rozmnožit mátu z řízků pro bohatou úrodu chutných listů?

Růže: jak vytvořit oblouk z růží
Růže: výběr růží
Růže: zavlažování

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno