Zdroj: bonnieplants.com
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?

Rukola je skvělou volbou pro každého, kdo miluje její pikantní chuť v salátech, na sendvičích, jako ozdobu na pizzu nebo jako přísadu do těstovin. Tato rychle rostoucí jednoletá rostlina je oblíbená mezi zahradníky díky své krátké době růstu, která se pohybuje od 30 do 50 dnů. Rukola (Eruca sativa) se nejlépe pěstuje na jaře nebo na podzim, kdy jsou teploty mírné, protože vysoké teploty mohou způsobit, že rostlina začne kvést a přejde do semene. Tento článek vám poskytne všechny potřebné informace pro úspěšné pěstování rukoly, od výběru místa a přípravy půdy až po sklizeň a uchování.

Kde pěstovat rukolu

Rukola vyžaduje místo, které je buď na plném slunci, nebo na částečném slunci. Lze ji pěstovat v kontejnerech, vyvýšených záhonech nebo přímo na zahradě. Je součástí rodiny Brassicaceae, kam patří také kapusta, brokolice a květák. Je důležité měnit umístění těchto plodin každý rok, aby se zajistil dostatek živin v půdě a minimalizovalo se riziko šíření škůdců a nemocí. Rukola roste dobře v mírně vlhkém prostředí a je odolná vůči různým podmínkám. Je však důležité, aby byla pěstována v místě, kde dostává dostatek světla, což je klíčové pro její zdravý růst.

Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Zdroj: www.bhg.com

Jak a kdy zasít rukolu

Rukolu se doporučuje zasít na jaře a znovu na podzim. Léto není ideálním obdobím pro pěstování, protože vysoké teploty mohou způsobit, že rostlina začne kvést místo aby dávala listy. Semena se zasévají do hloubky přibližně 0,6 cm a vzdálenost mezi semeny by měla být asi 2,5 cm. Pokud se rozhodnete pěstovat rukolu v řadách, měly by být jednotlivé řady vzdáleny přibližně 30 cm. Pro prodloužení sklizně je doporučeno zasévat nová semena každé dva až tři týdny na jaře a na podzim. Tento způsob zajistí kontinuální přísun čerstvých listů.

Tipy na péči o rukolu

Rukola je poměrně nenáročná na údržbu, pokud se splní její základní potřeby.

Světlo Rukola prosperuje na plném slunci a potřebuje přibližně šest hodin slunečního světla denně. V teplém nebo horkém klimatu je užitečné, pokud má rostlina alespoň částečný stín. Rukola má tendenci k rychlému květu (bolting) při vyšších teplotách, proto je ideální ji pěstovat na jaře a na podzim.

Půda a voda Rukola preferuje dobře propustnou, hlinitou půdu s pH 6,0 až 7,0 a bohatou na živiny, například díky kompostu. I když je schopná růst v různých typech půdy, kvalitní půda podporuje zdravější a produktivnější rostliny. Je důležité pravidelně zalévat, aby se zajistilo, že půda zůstane vlhká, ale ne přemokřená. Rukola má mělké kořeny, takže nadměrné množství vody může vést k hnilobě kořenů.

Teplota a vlhkost Rukola se daří při chladnějších teplotách mezi 4°C a 21°C. Může odolávat mrazu a nižším teplotám, které zjemňují její pálivou chuť a přidávají na sladkosti. Ideální vlhkost pro rukolu je 30–40 %, ale rostlina roste i v širším rozsahu vlhkosti.

Hnojivo Pokud je rukola pěstována v půdě bohaté na živiny, obvykle není nutné ji hnojit. Pokud se však listy zdají bledé, znamená to, že rostlina postrádá živiny. V takovém případě je vhodné aplikovat vyvážené hnojivo (například 10-10-10) na poloviční koncentraci podle pokynů na obalu.

Pěstování a přesazování rukoly

Rukolu je snadné pěstovat v nádobách. Naplňte květináč o průměru 30 cm kvalitní organickou zahradnickou směsí. Zeminu navlhčete a rovnoměrně rozprostřete semena na povrch. Přes semena prosijte nebo jemně posypte další vrstvou půdy a lehce přitlačte. Umístěte nádobu na několik dní na stinné místo, dokud semena nevzejdou, a poté ji přesuňte na slunné místo. Udržujte půdu vlhkou, ale ne přemokřenou, během růstu rostlin. Jelikož rukola je jednoletá rostlina, není nutné ji přesazovat.

Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Zdroj: www.almanac.com

Škůdci a problémy

Rukola obvykle netrpí nemocemi, ale je dobré ji pravidelně kontrolovat. Občas může být postižena padlím, zejména při nedostatečné cirkulaci vzduchu. Mezi běžné škůdce patří mšice, brouci skákavci, slimáci a červi. Monitorujte rostliny, sbírejte všechny škůdce a pokud je potřeba, postříkejte rostlinu vodou, aby se škůdci uvolnili.

Jak množit rukolu

Nejjednodušší způsob, jak pěstovat rukolu, je zasít semena. Rukola může klíčit i při teplotě půdy kolem 4°C. Semena zasévejte na připravené záhony a lehce je zakryjte půdou. Pravidelně zalévejte, aby půda zůstala stále vlhká, ale nikdy ne přemokřená. Klíčení trvá obvykle týden.

Sklizeň rukoly

Jakmile rukola dosáhne přibližně 8 cm, je čas na sklizeň. Špičky vnějších listů lze odstřihnout nůžkami nebo utrhnout rukama, přičemž je důležité nepoškodit střed rostliny. Rukola dozrává za 30 až 50 dní, v závislosti na odrůdě. Můžete sklízet i menší, ‚baby‘ listy dříve. Pro nejlepší chuť je doporučeno konzumovat čerstvě sklizené listy co nejdříve.

Odrůdy rukoly

‘Astro’ Odrůda Eruca sativa ‘Astro’ roste rychle a je připravena k sklizni jako mladé listy již za tři týdny. Rostlina je energická a její chuť je jemná. Pokud začne kvést, bílé květy lze jíst, ale listy budou mít silnější chuť.

‘Red Dragon’ Odrůda Eruca sativa ‘Red Dragon’ má krásné, hluboce vykrojené zelené listy s výraznou purpurovou střední žilkou, což ji činí atraktivní přísadou do salátů. Listy mají mírně pálivou chuť.

‘Sylvetta’ Eruca sativa ‘Sylvetta’ je jemná a křupavá odrůda rukoly. Její chuť je zpočátku oříšková a sladká, ale má jemný pálivý nádech. Listy jsou dlouhé a úzké. Mladé listy jsou připravené k sklizni za 35 dní, plně vyvinuté listy za 50 dní.

‘Wasabi’ Pokud máte rádi pikantní zeleniny, budete chtít pěstovat Eruca sativa ‘Wasabi’. Jak název napovídá, tato odrůda je extra pálivá a hodí se především do asijských receptů, ale přidá pikantnost i do jiných pokrmů.

Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Zdroj: www.thespruceeats.com

Společníci rukoly

Červená řepa Rukola a červená řepa se dobře snášejí v zahradě, protože obě rostliny preferují chladné počasí a využívají různé prostory. Červená řepa roste pod zemí a zabírá více místa, zatímco rukola má mělký kořenový systém a nepotřebuje mnoho půdy. Jak rostou rostliny červené řepy, jejich listy poskytují rukole stín.

Celer Rukola a celer jsou oba rostliny, které rostou v chladnějším počasí a mají rády plné slunce a dobře propustnou půdu. Celer poskytuje rukole stín díky svým listům. Doma vypěstovaný celer roste přibližně čtyři a půl měsíce a bývá tmavší a mírně menší než komerčně pěstované odrůdy.

Máta Máta pěstovaná v blízkosti rukoly snižuje počet škůdců v zahradě. Máta je známa tím, že odpuzuje mšice, brouky skákavce a bílé mušky. Pokud se rozhodnete pěstovat mátu s rukolou, umístěte ji do samostatného kontejneru, aby se nemohla šířit a přebírat prostor v zahradě.

Často kladené dotazy

Je pěstování rukoly obtížné? Ne, pěstování rukoly je snadné. Pokud zajistíte, že rukola bude mít živnou a dobře propustnou půdu a pravidelně ji zaléváte, budete mít chutnou sklizeň během několika týdnů.

Jak sklízet rukolu, aby stále rostla? Odstřihněte nebo natrhněte vnější listy. Rukola bude opět růst, pokud neodstraníte celý stonek nebo nepoškodíte střed rostliny. Nikdy neodstraňujte více než jednu třetinu rostliny najednou.

Může se rukola vařit? Rukola se nejčastěji konzumuje syrová v salátech nebo jako ozdoba jiných jídel, ale lze ji také přidat do polévek nebo těstovinových pokrmů.

Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Zdroj: www.thespruceeats.com

Celkově lze říci, že pěstování rukoly je jednoduché a obohacující způsob, jak si zajistit čerstvé a chutné listy do vaší kuchyně. Tento rychle rostoucí zelený list je ideální pro jarní a podzimní zahrady, kde si můžete vychutnat jeho pikantní chuť. Díky své schopnosti růst v různých půdních podmínkách a různých úrovních světla je rukola flexibilní a snadno se přizpůsobí vašim zahradnickým potřebám. Pravidelná sklizeň a péče zajistí, že vaše rostliny budou zdravé a produktivní. Ať už ji pěstujete v zahradě, na balkóně nebo v květináči, rukola je vděčná rostlina, která vám přinese radost a lahodné listy. S trochou pozornosti a péče si můžete užívat bohatou úrodu rukoly po většinu roku.

Podívejte se i na náš další článek! Rozmarýn: ideální a nevhodní společníci pro rozmarýn

Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?
Rukola: jak ji pěstovat a sklízet?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno