rozmarýn
Zdroj: www.bhg.com

Rozmarýnové rostliny jsou běžně pěstovány v bylinkových zahradách nebo ve květináčích a jsou sklízeny pro své aromatické listy a výraznou chuť. Pokud však nevíte, jak správně sklízet rozmarýn, můžete při sklizni nechtěně poškodit rostliny a snížit produkci bylinek. Naučte se, jak se vyhnout běžným chybám v zahradnictví a pěstovat zdravější rozmarýnové rostliny s těmito jednoduchými tipy na sklizeň!

Kdy sklidit rozmarýn

Rozmarýn může být sklízen postupně nebo ve větších množstvích pro mrazení nebo sušení. Mnoho pěstitelů sklízí rozmarýn při prořezávání jejich rostlin, ale můžete rozmarýn sklízet z vaší zahrady také podle potřeby na recepty. Pro získání nejlepší chuti sbírejte tuto aromatickou bylinku na jaře a v létě těsně před tím, než rostlina vykvete, ideálně ráno, kdy mají listy rozmarýnu nejvyšší koncentraci éterických olejů.

Zdroj: www.treehugger.com

Jak sklidit rozmarýn

Některé bylinky lze sbírat prsty, ale rozmarýn je nejlepší sklízet ze zahradních kuchyn s sterilizovanými nůžkami nebo zahradnickými nůžkami, abyste zabránili poškození stonků rozmarýnu. Je také důležité vědět, že tato bylina produkuje jak jemné, světle zelené stonky, tak dřevité stonky, které jsou technicky také jedlé. Je však nejlepší vyhýbat se stříhání rozmarýnu až do dřevité části rostliny, protože to může způsobit neestetické holé skvrny na stoncích, které nebudou produkovat listy.

Rozmarýn: jak sklidit jeho aromatické listy
Zdroj: mollygreen.com

Jak skladovat rozmarýn

Čerstvý rozmarýn lze skladovat v lednici po několik týdnů, pokud je umístěn ve sklenici s vodou. Horní část rozmarýnu je vhodné zakrýt plastovým sáčkem, aby se zvýšila vlhkost, a denně měnit vodu, aby zůstal čerstvý. Pokud nemáte v lednici místo na takové skladování, rozmarýn lze také zabalit do suché papírové utěrky a umístit do plastového sáčku v zásuvce na zeleninu.

Rozmarýn: jak sklidit jeho aromatické listy
Zdroj: www.hotrodsrecipes.com

Časté Dotazy

Jak často by měl být rozmarýn sklízen, aby i nadále rostl?

Pokud chcete, aby rozmarýnové rostliny pokračovaly v růstu ve vaší zahradě, sklízejte je pravidelně, ale nikdy neberete více než 1/3 stonků najednou. Omezte sklizeň na jemný, nový růst a vyhýbejte se sklizni dřevitých stonků rozmarýnu.

Mám mýt rozmarýn před skladováním?

Ne, je nejlepší vyhnout se mytí rozmarýnu před jeho skladováním v lednici. Nadbytečná vlhkost může vést k tvorbě plísní a také komplikuje sušení listů rozmarýnu. Lepší výsledky dosáhnete, pokud tuto bylinku opláchnete až před použitím.

Co mohu dělat s čerstvým rozmarýnem z zahrady?

Rozmarýn se často používá k ochucení drůbežích a masných pokrmů, ale stonky rozmarýnu lze použít i jako špízové špejle. Pro ještě větší možnosti lze rozmarýn použít při výrobě koktejlů a je také základním ingrediencí v středomořské kuchyni.

Zdroj: www.foodandwine.com

Rozmarýnové rostliny jsou běžně pěstovány v bylinkových zahradách nebo ve květináčích. Rozmarýn se sklízí pro své aromatické listy a výraznou chuť. Pokud však nevíte, jak správně sklízet tuto bylinku, můžete při sklizni nechtěně poškodit rostliny a snížit produkci bylinek. Naučili jsme se, že sklizeň rozmarýnu je nejlépe provádět na jaře a v létě před květem, aby se zachovala nejvyšší chuťová kvalita listů. Je důležité používat sterilizované nůžky pro minimální poškození rostliny.

Zároveň se vyhýbat stříhání do dřevitých částí, což může vést k neúrodným oblastem na stoncích. Sklizené rozmarýnové stonky lze skladovat několik týdnů v lednici, buď vodou, nebo zabalené v papírové utěrce, aby zůstaly čerstvé. Pro optimální růst rostliny je důležité pravidelné sklízení, ale nikdy nevybírat více než třetinu stonků najednou. Rozmarýn není nutné před skladováním mýt, aby nedošlo k vývoji plísní, a je možné ho využít nejen v kuchyni, ale i jako zajímavý prvek v různých kulinářských i nekulinářských aplikacích.

Podívejte se i na náš další článek! Jak sklízet petržel, aby stále rostla: tajemství neustálé sklizně

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno