rostliny
Zdroj: www.sproutl.com
Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené

Plánujete strávit dlouhý víkend na pláži nebo celý měsíc v zahraničí? Podělíme se s vámi o nejlepší tipy a triky, jak udržet vaše pokojové rostliny šťastné a zdravé, zatímco budete pryč. Je potřeba jen trochu času na přípravu vašich rostlin, abyste se mohli soustředit na důležitější věci, jako je silný opalovací krém a dobrá kniha!

Pokojové rostliny mohou být náročné na péči, zvláště když nejsme doma, abychom je pravidelně zalévali a pečovali o ně. Ale s trochou přípravy a správnými metodami můžete zajistit, že vaše rostlinky budou prospívat i během vaší nepřítomnosti. Tento článek vám ukáže, jak můžete udržet vaše rostliny zdravé a krásné, i když jste na dovolené.

Přizpůsobení světla a teploty

Čím více slunečního světla vaše rostlina dostává, tím více vody bude potřebovat. Je to proto, že rostliny využívají nejvíce vody během procesu zvaného transpirace, a rychlost transpirace závisí na množství slunečního světla, které rostlina přijímá. Aby vaše rostliny nezvadly kvůli nedostatku vody, můžete je umístit dál od zdroje přirozeného světla. Přemístěte je doprostřed místnosti, aby teplo a světlo z oken rostliny tak rychle nevysušilo. Po návratu můžete rostliny vrátit na jejich obvyklé místo. Pokud je nechcete přesouvat, můžete přes okno zavěsit průsvitnou záclonu.

Udržování vlhkosti

Pokud plánujete být pryč týden nebo méně, důkladné zalévání rostlin před odjezdem bude dostačující. Ujistěte se, že zaléváte pouze rostliny se suchou nebo téměř suchou zeminou. Nechte přebytečnou vodu odtéct, aby zemina byla vlhká, ale rostliny nestály ve vodě, což by mohlo přilákat škůdce nebo způsobit hnilobu kořenů.

Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Zdroj: www.gardeningknowhow.com

Přidání ochranných vrstev

Pokud plánujete být pryč déle než týden, existuje několik způsobů, jak připravit rostliny. Zkuste jeden z následujících tipů nebo jejich kombinaci v závislosti na délce vaší dovolené, druhu rostliny a ročním období. Přidejte na vrchol zeminy ve vašem květináči lávové kameny, mulč nebo dřevěné štěpky, aby se udržela vlhkost. Vlhké noviny mohou také posloužit. Toto pomůže udržet zeminu déle vlhkou.

Vytvoření skleníkového efektu

Zalijte rostlinu důkladně a poté ji zakryjte průhledným plastovým sáčkem až pod okraj květináče, čímž vytvoříte provizorní skleník. Ujistěte se, že jste do plastu vyřízli několik otvorů, aby byla zajištěna dostatečná cirkulace vzduchu. Rostliny totiž také potřebují dýchat! Použijte tyčky nebo zbytky hůlek na jídlo, aby sáček držel nad listy. Je důležité, aby se žádné listy nedotýkaly sáčku.

Zvýšení vlhkosti

Přemístěte rostliny, které milují vlhkost, jako kapradiny a tilandsie, do koupelny (pokud má okno, které dostává nějaké přirozené světlo) nebo do jiné malé místnosti a seskupte je dohromady. Čím menší je místnost, tím snadněji si rostlinky udrží vlhkost a vlhkost.

DIY samozavlažovací systémy

Pomocí kapilárních knotů nebo prázdných lahví můžete vytvořit samozavlažovací systém. Namočte jeden konec kapilárního knotu do nádoby s vodou (velikost nádoby zvolte podle toho, jak dlouho budete pryč) a druhý konec vložte do zeminy vašeho květináče. Vaše rostlina si bude čerpat potřebnou vodu přes knot, zatímco budete pryč. Nebo použijte staré plastové nebo skleněné lahve, naplňte je vodou a udělejte do víčka malý otvor, aby voda pomalu odkapávala. Otočte lahvičku dnem vzhůru a zasuňte hrdlo lahvičky s otvorem hluboko do zeminy květináče.

Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Zdroj: www.truevalue.com

Požádejte o pomoc přítele

Pokud plánujete být pryč delší dobu (více než měsíc) a máte přítele, který by mohl vaše rostliny zalévat, přijměte jeho nabídku! Nechte mu jasné písemné instrukce nebo ho provedete vaší péčí o rostliny týden nebo dva před odjezdem. Nezapomeňte mu po návratu přivézt suvenýr jako poděkování!

Vynechání hnojiva

Pokud občas používáte hnojivo, ujistěte se, že nebudete hnojit před odjezdem. Rostliny by měly růst co nejpomaleji, zatímco jste pryč, což jim pomůže šetřit energii a vodu.

Lehké prořezávání

Kromě odstraňování odumřelých, umírajících nebo nezdravě vypadajících listů můžete také odstřihnout jakékoli pupeny a květy, které obvykle vyžadují častější zalévání.

Sukulentní rostliny pro cestovatele

Pokud jste vášnivým cestovatelem, sukulentní rostliny jsou pro vás ideální. Tyto rostlinky, jako jsou různé druhy sukulentů nebo sansevierie, vydrží bez vody déle než měsíc, zvláště pokud jsou umístěny mimo přímé světlo.

Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Zdroj: planetdesert.com

Celkově lze říci, že správná příprava a péče o vaše rostliny před odjezdem může zajistit, že se vrátíte domů k šťastným a zdravým rostlinám. S trochou plánování a využitím správných technik můžete minimalizovat stres pro vaše rostliny a udržet je krásné i během vaší nepřítomnosti. Ať už budete pryč na krátkou nebo dlouhou dobu, tyto tipy vám pomohou zajistit, že vaše zelené kamarády přežijí a budou prosperovat.

Podívejte se i na náš další článek! Závlaha rostlin – zjistěte, jak efektivně zalévat!

Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené
Rostliny vs. dovolená: jak udržet rostliny naživu během dovolené

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno