Zdroj: www.gardeningknowhow.com
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Hosta
Barvínek menší
Papratka niponská
Narcis

Když se staráme o naši zahradu, často čelíme výzvám, které nám přinášejí zralé stromy. Tyto majestátní stromy, které nám poskytují stín a krásu, mohou být zároveň náročné na pěstování jiných rostlin, protože spotřebovávají spoustu vody a světla. Je pochopitelné, že nikdo nechce odstranit stromy, které vyrostly během desetiletí, ale jejich přítomnost může omezit možnosti zahradničení pod nimi. Pokud jste nenašli ideální rostliny, které by se pod stínem stromů cítily dobře, nezoufejte. Existuje mnoho trvalek, které dokáží vytvořit krásné a harmonické prostředí i v těchto stínových podmínkách. Tento článek vám nabídne seznam rostlin, které se výborně hodí do stínových oblastí pod stromy, a poskytne tipy, jak je úspěšně pěstovat.

Pomněnkovec velkolistý

Pomněnkovec velkolistý, známý svými srdčitými listy s kontrastními bílými žilami, je oblíbenou volbou pro stinná místa. Tyto rostliny, které začínají kvést na jaře, produkují krásné modré květy, které dodají zahradě svěží vzhled. Jejich schopnost vytvářet kolonie je činí ideálními pro pokrytí prostoru pod stromy nebo pro přesazování do dalších částí zahrady. Tento druh je výjimečně odolný a vhodný pro chladnější oblasti, kde se výborně uchytí a poskytne atraktivní zeleň po mnoho let. Díky své nenáročnosti na údržbu je také ideální volbou pro zahradníky, kteří hledají trvalku do stínu.

Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Zdroj: www.thespruce.com

Divoký Zázvor

Divoký zázvor je původní rostlina, která se skvěle hodí jako půdopokryvná rostlina v stinných oblastech. Jeho srdčité listy jsou přitažlivé a přestože jarní květy nejsou příliš nápadné, celkový vzhled této rostliny je zajímavý. Divoký zázvor je známý svou odolností vůči jelenům, což je výhoda pro zahradníky, kteří mají problémy s těmito zvířaty. Tato rostlina může být agresivní a vytlačovat jiné rostliny, proto je nejlepší ji pěstovat samostatně. Pro zahradníky, kteří se zajímají o divokou přírodu, je zajímavé, že divoký zázvor přitahuje motýly, které zde kladou svá vajíčka.

Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Zdroj: www.thespruce.com

Konvalinka vonná

Lilie údolí je malá, ale odolná rostlina, která přináší jemnou jarní vůni do zahrady. Její malé zvonkovité květy připomínají pohádku, ale Convallaria majalis je vytrvalá rostlina, která dokáže rychle vyplnit prázdná místa v zahradě, včetně tvrdé půdy pod stromy. Pokud chcete něco trochu jiného, můžete hledat různé formy, jako je růžová odrůda, která produkuje jemné růžové květy. Lilie údolí je rovněž výborná volba pro pokrytí půdy v oblastech, kde jiné rostliny nebudou růst. Její rychlý růst a šíření ji činí ideální pro vytváření krásného a rovnoměrného pokryvu.

Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Zdroj: www.thespruce.com

Srdcovka

Srdcovka je známá pro své jemné, dělené listy a krásné růžové květy ve tvaru srdce, které se visí na křivých stoncích. I když srdcovka v horkých a suchých podmínkách může přecházet do období dormance, její krása a texturální zajímavost jsou nepopiratelné. Pokud se pod stromy vytvoří mezera, kterou nechcete, můžete ji vyplnit například ptačími koupališti. Srdcovka přidává do zahrady krásný kontrast a její jemné květy jsou oblíbené pro své dekorativní vlastnosti. Je důležité jí poskytnout vhodné podmínky, aby se mohla plně rozvinout.

Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Zdroj: www.thespruce.com

Mitrovnička srdcolistá

Pěnovka je další skvělou volbou pro pěstování pod stromy. Tiarella cordifolia kvete krásnými květy podobnými kartáčkům na jaře a vytváří atraktivní, ale neinvazivní skupiny rostlin. Její listy s červenými žilami a schopnost šířit se pomocí výhonků přidávají zahradě zajímavou texturu. Pěnovka má ráda vlhké podmínky, takže pokud má váš strom dostatečně hustou korunu, která může působit jako slunečník, doporučuje se pravidelně zalévat. Tato rostlina je ideální pro vytvoření krásného a zdravého pokryvu v stinných oblastech vaší zahrady.

Zdroj: www.thespruce.com

Hosta

Hosta je rostlina, která se díky svému širokému výběru odrůd stala oblíbenou volbou pro zahrady. Můžete si vybrat z obrovských exemplářů, malých odrůd, zlatého nebo modrého listí, a širokých nebo úzkých listů. Hosty jsou velmi dlouhověké a pomalu se rozrůstají, což zajišťuje dlouhotrvající krásu zahrady. Ačkoliv hosty snášejí sucho, přítomnost vody je pro ně velmi prospěšná, protože podpoří jejich růst a rozvoj. Hosty dodávají zahradě strukturu a barevné variace, které se hodí do stinných částí.

Hosta
Zdroj: www.thespruce.com

Barvínek menší

Barvínek menší, známý také jako Vinca minor, je agresivní rostlina, která může v zahradě rychle zaplnit prázdné prostory. Tato rostlina je velmi odolná a poskytuje vynikající kontrolu eroze, což je užitečné zejména na místech, kde se půda snadno eroduje. Vinca minor roste v hustém stínu a produkuje krásné modré květy ke konci jara. Je důležité být opatrný, protože barvínek se může stát trochu obtěžující, pokud se pěstuje v smíšených výsadbách. Její schopnost rychle pokrýt půdu a její květy jsou však velmi atraktivní.

Barvínek menší
Zdroj: www.thespruce.com

Papratka niponská

Papratka niponská je unikátní díky svým stříbrno-růžovým listům, které jsou nádhernou změnou od běžné zeleně kapradin. I když má rád stín, jeho barevné zabarvení je nejživější v jemném stínu. Papratka niponská potřebuje pravidelnou vlhkost, aby mohl dobře růst, a třícentimetrová vrstva mulče může pomoci udržet vlhkost a potlačit plevel. Papratka přidává do zahrady krásnou texturu a barevný kontrast, který obohacuje stinná místa pod stromy.

Papratka niponská
Zdroj: www.thespruce.com

Narcis

Pokud je půda pod vaším stromem dostatečně kyprá, můžete na jaře přidat některé cibuloviny, které každoročně rozjasní zahradu. Narcisy potřebují sluneční světlo, aby získaly energii pro budoucí květy, ale výběr raně kvetoucích odrůd, které můžete zasadit pod listnaté stromy, zajistí, že dostanou dostatek světla před tím, než stromy vyraší. Cibule se sází alespoň 7,5 cm hluboko na podzim před tím, než země zamrzne. Narcisy přinášejí svěží barevné akcenty a jejich postupné rozkvétání přidává do zahrady jarní kouzlo.

Narcis
Zdroj: www.thespruce.com

Celkově lze říci, že pěstování rostlin pod stromy může být výzvou, ale výběr správných trvalek dokáže proměnit stinné a těžké podmínky v nádhernou a harmonickou zahradu. Rostliny jako pomněnkovec, divoký zázvor, konvalinka a další jsou ideálními kandidáty pro stinné oblasti, kde jejich specifické vlastnosti a potřeby odpovídají podmínkám pod stromy. Mitrovnička, hosta a barvínek přidávají do zahrady strukturu a krásu, zatímco japonský malovaný kapradin a narcisy přinášejí barevné akcenty. Je důležité zohlednit specifické požadavky každé rostliny, jako je množství vody, typ půdy a světelné podmínky, aby se zajistil jejich úspěšný růst a zdraví. S těmito rostlinami můžete vytvořit krásné a živé prostředí pod stromy, které vám přinese radost po mnoho let. Pěstování pod stínem stromů nemusí být náročné, pokud víte, jaké rostliny vybrat a jak se o ně postarat.

Podívejte se i na náš další článek! 7 důvodů, proč vaše listy hortenzie žloutnou

Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Rostliny, které rostou skvěle pod stromy
Hosta
Barvínek menší
Papratka niponská
Narcis

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno