sázet vedle zeleniny
sázet vedle zeleniny

Pěstování květin vedle vaší zeleniny může v mnoha případech prospět oběma rostlinám – tato zahradnická technika se nazývá společenství rostlin. Na druhé straně však některé květiny mohou negativně ovlivnit růst vašich zeleninových rostlin, což je činí nepoživatelnými. Ať už obsahují toxické látky, které jsou nebezpečné ke konzumaci, nebo jsou náchylné k škůdcům a nemocem, zde jsou květiny, které byste podle odborníků nikdy neměli sázet vedle vaší zeleniny. Které rostliny tedy nedoporučujeme sázet vedle zeleniny?

Slunečnice

Slunečnice jsou krásným doplňkem každé zahrady, ale nesnáší se dobře se zeleninou. „Semena slunečnice obsahují toxin, který zpomaluje růst, jakmile se uvolní do půdy,“ říká Linda Langelo, specialistka na zahradnictví z Colorado State University. „Sázení vedle fazolí nebo brambor zpomalí jejich růst.“ Navíc slunečnice přitahují nežádoucí škůdce, jako jsou mšice, molice a veverky.

Zdroj: www.marthastewart.com

Aster novae-angliae

Astry (Aster novae-angliae) přitahují listové mšice, které mohou přenášet patogen do rostlin, říká Langelo. Tento patogen může způsobit deformace a hořkou chuť u česneku, mrkve a cibule, proto držte Astry dál od vaší zeleniny.

Zdroj: www.marthastewart.com

Oregano

Oregano (Origanum vulgare) je kvetoucí bylinka, která produkuje intenzivní těkavé sloučeniny ve svých kořenech. „Tyto těkavé sloučeniny inhibují růst sousedních rostlin,“ říká Langelo. „Stonky a listy také obsahují tyto těkavé sloučeniny. Jakýkoli rostlinný odpad ponechaný v zahradě může i nadále inhibovat růst budoucích rostlin.“

Zdroj: www.marthastewart.com

Rozmarýn

Rozmarýn (Salvia rosmarinus) je aromatická kvetoucí bylinka, která obsahuje kyselinu karnosovou. „Tato kyselina negativně ovlivňuje růst blízkých rostlin,“ říká Langelo. „V suchých půdních podmínkách se efekt může zintenzivnit.“

Zdroj: www.marthastewart.com

Oleandr

Všechny části oleandru (Nerium oleander) jsou extrémně jedovaté a mohou kontaminovat půdu a blízké rostliny, říká Carrie Spoonemore, spolutvůrkyně aplikace Park Seed’s From Seed to Spoon. Pokud oleandr vysadíte vedle vaší zeleniny, listy mohou spadnout z rostliny a náhodně se dostat do sklizně, varuje Langelo.

Zdroj: www.marthastewart.com

Gladioly

Gladioly jsou krásné květiny, které kvetou od srpna do září. I když jsou nádherným doplňkem zahrady, je třeba je sázet daleko od luštěnin, jako jsou hrách a fazole, protože mohou bránit jejich růstu, říká Langelo.

Zdroj: www.marthastewart.com

Náprstník

Všechny části náprstníku (Digitalis purpurea) jsou jedovaté, což může být riziko, pokud jsou vysazeny kolem zeleniny, kde s nimi můžete při sklizni nechtěně přijít do styku, říká Spoonemore. Náprstník se tedy nedoporučuje pěstovat vedle zeleniny.

Zdroj: www.marthastewart.com

Hrachor vonný

Hrachor vonný (Lathyrus odoratus) – bujně rostoucí jednoletá popínavá rostlina, kterou vysazujte daleko od zahradního hrachu, aby nedošlo k záměně. „Komerčně šlechtěné rostliny nejsou jedlé,“ říká Langelo. „Lusky semen jsou jedovaté.“

Zdroj: www.marthastewart.com

Narcis

Narcisy (Narcissus) vysazujte ve vzdálených okrajových zahradách od zeleniny, protože tyto kvetoucí trvalky obsahují alkaloidy, třídu organických sloučenin, které mohou při požití způsobit křeče, závratě a žaludeční nevolnost, říká Langelo.

sázet vedle zeleniny
Zdroj: www.marthastewart.com

Barvínek

Popínavý barvínek (Lysimachia nummularia) by neměl být vysazován jako půdo pokryvná rostlina ve vaší zeleninové zahradě, protože by se mohl rychle rozšířit. „Popínavý barvínek má vláknité a mělké kořeny,“ říká Langelo. “ Může snadno odebírat živiny a vodu z půdy, čímž okrádá jiné mělko kořenové plodiny, jako je špenát, ředkvičky a brokolice.“

Držení těchto květin dál od vaší zeleniny pomůže zajistit, že vaše zeleninové rostliny budou zdravé a prosperující. Ujistěte se, že pečlivě plánujete rozložení vaší zahrady a vybíráte správné kombinace rostlin.

sázet vedle zeleniny
Zdroj: www.marthastewart.com

Jak vytvořit skalku z rostlin se dozvíte v článku: Kvetoucí skalka po celý rok: nejlepší rostliny.

sázet vedle zeleniny
sázet vedle zeleniny

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno